Floyd Landis a Tour de France új királya

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.07.23. 18:20
Címkék
93. Tour de France, a Francia körverseny bejező, Sceaux-Anthony és Párizs közötti, 154.5 kilométeres 20. szakaszát sprintbefutóban a Crédit Agricole norvég kerekese, Thor Hushovd 3:56.52 órás teljesítménnyel nyerte két ausztrál riválisa, Robbie McEwen és Stuart O’Grady előttés előtt. Az utolsó versenynapon a várakozásoknak, a szokásoknak és az íratlan szabályoknak megfelelően már senki nem „támadta” meg az összetett versenyben élen álló, sárga trikóban tekerő amerikai Floyd Landist.
Floyd Landis a várakozásoknak megfelelően nagy csatában léphetett az Armstrong által üresen hagyott trónra
Reuters
Floyd Landis a várakozásoknak megfelelően nagy csatában léphetett az Armstrong által üresen hagyott trónra
Floyd Landis a várakozásoknak megfelelően nagy csatában léphetett az Armstrong által üresen hagyott trónra
Reuters
Floyd Landis a várakozásoknak megfelelően nagy csatában léphetett az Armstrong által üresen hagyott trónra

Bár a második helyen álló spanyol Oscar Pereiro Sio hátránya a záró szakaszt megelőzően kevesebb mint egy perc volt, még ő sem gondolta úgy, hogy megpróbálkozik befogni riválisát az embertpróbáló háromhetes verseny utolsó napján, lábában annak minden fáradalmával.

Így a verseny jobb híján egy össznépi örömkerékpározásba csapott át a versenyzők részéről, akikre a táv harmadánál rá kellett szólni, emeljenek egy kicsit a fordulatszámon, mert ha így folytatják, bizony kicsúsznak az időből.

Na, nem a díjkiosztó ünnepségen résztvevők mennek haza, mert megunták a várakozást, inkább a tervezett televíziós műsoridőbe nem férnek bele, azért pedig tényleg kár volna...

A rajt után a Phonak csapat kerekesei álltak az élre, őket engedték el a többiek, amely amellett, hogy Landis személyében idén végső győztest adnak, annak is szólt, hogy a profik között meghatározó klub az új szezonban már más névvel vág neki az idénynek, azaz ez volt Tour-búcsújuk.

A szakasz a szokott külsőségekkel telt, aki élt és mozgott a mezőnyben, most ragadta meg az alkalmat, hogy az összetettben élen áll Landishoz tekerve gratuláljon az amerikai első Tour de France-győzelméhez.

Az első, külön pontokat jelentő hegyi hajrában például azt a dán Mickael Rasmussent (Rabobank) engedte előre a mezőny, akinek éppen ezek a pontok hiányoztak legkevésbé ahhoz, hogy megnyerje azt a különversenyt, amelyben már régóta behozhatatlan előnnyel állt az élen.

Említésre méltó kis epizód volt az utolsó szakaszon, amikor az amerikai Levi Leipheimer (Gerolsteiner) általános megdöbbenésre meglépett a mezőnytől és úgy látszott, egyedül próbálkozik szökéssel. Az összetettben 21.23 perces hátránnyal a 38. helyen álló rutinos kerekes azonban nem ment messzire. Pár méter megtétele után nyergéből lepattanva beállt a szurkolók sorfalába és azokhoz hasonlóan tapssal köszöntötte és biztatta riválisait, akiknek első döbbenetük után akkor már leesett a poén.

Thor Hushovd alaposan meglepte a befutóban az ausztrál McEwent
Reuters
Thor Hushovd alaposan meglepte a befutóban az ausztrál McEwent

Érdekes volt, ahogyan a sprintbefutóban a pontversenyt vezető, a többiek által annak rendje és módja szerint az élre engedett ausztrál Robbie McEwen megelégedett a második részhellyel és roppant sportszerűen azt a belga Wim Vansevenant lökte be szinte maga előtt, aki csapattársként végig nagyon sokat segített neki abban, hogy a verseny végén övé legyen a zöld trikó.

A szakasz végén persze nem bírtak a vérükkel a sprinterek és akiben volt még mozgósítható tartalékenergia, azt bizony megtekerte a gépét. A cél előtt 50 kilométerrel, már Párizs belvárosában többen is elindultak.

A szökevényeket azonban befogta a mezőny és egészen a közvetlen hajárig nyílt volt, kié lesz a győzelem az utolsó szakaszon. Persze, a sprintkirály ausztrál, McEwen helyezkedett a legjobban, az befutó előtt meglépett a riválisoktól, azonban nem számolt és figyelt a prológot is nyerő Hushovdra, aki nagyon beletekert a végén és méterekkel a második helyezett és a mezőny előtt ért célba.

Landis és az összetettben elől álló társai a szokásoknak megfelelően a mezőny közepén tekerve érkeztek és ünnepeltették magukat.

Floyd Landis a várakozásoknak megfelelően nagy csatában léphetett az Armstrong által üresen hagyott trónra, bár ebben közrejátszott, hogy a doppingbotrány miatt olyan klasszisok estek ki a versengésből már a rajt előtt, mint a német Jan Ulrich vagy éppen az olasz Ivan Basso, hogy csak a két legnagyobb nevet említsük.

A csípőműtét előtt álló győztes megérdemelte a sikert. Versenyzői nagyságáról tett tanúbizonyságot, amikor az elveszettnek látszó versenyt a sírból visszahozva, a 17. szakaszt megnyerve újra az esélyesek közé lépett.

Ennek köszönhetően a verseny idén egészen a 19. szakaszig, az utolsó előtti etapig nyílt volt, amikor is az egyéni időfutamban Landis legnagyobb riválisait legyőzve ismét átvehette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A Tour de France történetében ez volt a hatodik legkisebb különbség győztes és második helyezett között. Érdekes, ennél kisebb különbségre legutóbb 1989-ben volt példa, azt akkori Lemond-Fignon közti legendás nyolc másodperc viszont viszi a pálmát.

És hogy a statisztikusok ne unatkozzanak: olyan kis különbség soha nem volt a Tour történetben a győztes és a harmadik helyezett között, mint az idén. Landis és Klöden között ugyanis minden idők legkevesebbje, csak 1:29 perc volt.

A 30 éves Landis Lemond és Armstrong után a harmadik amerikai, aki győzni tudott a Tour de France-on.

93. TOUR DE FRANCE, AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE:
1. Floyd Landis Phonak amerikai 89:39:30 óra
2. Oscar Pereiro Sio Caisse D’Epargne spanyol + 57 mp.
3. Andreas Klöden T-Mobile német + 1.29 p.
4. Carlos Sastre CSC spanyol + 3:13 p.
5. Cadel Evans DavitamonLotto ausztrál + 5:08 p.
6. Gyenisz Mencsov Rabobank orosz + 7:06 p.
7. Cyril Dessel AG2R francia + 8:41 p.
8. Christophe Moreau AG2R francia + 9.37 p.
9. Haimar Zubeldia Euskaltel spanyol + 12:05 p.
10. Michael Rogers T-Mobile ausztrál + 15:07 p.
A GYORSASÁGI PONTVERSENY VÉGEREDMÉNYE (ZÖLD TRIKÓ):
1. Robbie Mc Ewen Davitamon-Lotto ausztrál 288 pont
2. Erik Zabel Milram német 199
3. Thor Hushovd Credit Agricole norvég 195
4. Bernhard Eisel Francaise Des Jeux osztrák 176
5. Luca Paolini Liquigas olasz 174
A HEGYI PONTVERSENY VÉGEREDMÉNYE (PÖTTYÖS TRIKÓ):
1. Mickael Rasmussen Rabobank dán 166
2. Floyd Landis Phonak amerikai 131
3. David De La Fuente Saunier Duval spanyol 113
4. Carlos Sastre Team CSC spanyol 99
5. Frank Schleck Team CSC luxemburgi 96
A SÁRGA TRIKÓ TULAJDONOSA SZAKASZRÓL-SZAKASZRA:
Prológ Thor Hushovd norvég
1. szakasz George Hincapie amerikai
2. szakasz Thor Hushovd norvég
3. szakasz Tom Boonen belga
4. szakasz Tom Boonen belga
5. szakasz Tom Boonen belga
6. szakasz Tom Boonen belga
7. szakasz Szerhij Honcsar ukrán
8. szakasz Szerhij Honcsar ukrán
9. szakasz Szerhij Honcsar ukrán
10. szakasz Cyril Dessel francia
11. szakasz Floyd Landis amerikai
12. szakasz Floyd Landis amerikai
13. szakasz Oscar Pereiro Sio spanyol
14. szakasz Oscar Pereiro Sio spanyol
15. szakasz Floyd Landis amerikai
16. szakasz Oscar Pereiro Sio spanyol
17. szakasz Oscar Pereiro Sio spanyol
18. szakasz Oscar Pereiro Sio spanyol
19. szakasz Floyd Landis amerikai
20. szakasz Floyd Landis amerikai
---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik