Tesztoszteronnal bukott le Floyd Landis

Vágólapra másolva!
2006.07.27. 13:40
Címkék
A dán Ekstra Bladet lap értesülései szerint a Tour de France-on győztes amerikai Floyd Landis doppingmintája bizonyult pozitívnak a minap az egyik párizsi dopping-laboratóriumban. A kerékpáros csapata, a Phonak ma hivatalos közleményben ismerte el, hogy első számú versenyzőjének szervezetében szokatlanul magas volt a férfi nemi hormon, a tesztoszteron mennyisége.
Lehet, hogy az amerikai versenyző még túl korán örült?
Lehet, hogy az amerikai versenyző még túl korán örült?
Lehet, hogy az amerikai versenyző még túl korán örült?
Lehet, hogy az amerikai versenyző még túl korán örült?

A Phonak megerősít

Ma az amerikai versenyző csapata, a Phonak hivatalosan is megerősítette, hogy kerékpárosuk, a Tour-on győztes Floyd Landis pozitív doppingtesztet produkált – a megengedettnél több férfihormont, tesztoszteront találtak a szervezetében - a verseny 17. szakaszát követően. Emlékezetes volt a 93., vasárnap véget ért viadalon, amikor az összetettben akkor éppen élen álló Landis a 16. szakaszon erejével kikészülve riválisaitól messze lemaradva végzett. Azt követen a 11. helyre esett vissza összetettben, nyolc percesnél is több hátránya behozhatatlannak tűnt. Másnap azonban már egy „új”, erőtől duzzadó Landisszel találkozhatunk, aki megnyerte a 17., roppant nehéz hegyi szakaszt és ismét esélyt adott magának az összetettbeli végső sikerre, amivel a folytatásban élni is tudott.
Amint arról már korábban beszámoltunk, az egyik Tour de France-on szereplő kerékpáros doppingmintája pozitív lett. Ezt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelentette be, de a vétkes nevét csak a B-minta elvégzése után hozzák majd nyilvánosságra.

Dán lapértesülések szerint a vétkes kerekes nem más, mint maga a Tour amerikai győztese Floyd Landis. A versenyzőt a 17. szakaszon aratott bravúros győzelme után ellenőrizték, s ez a minta hozott pozitív eredményt egy párizsi laboratóriumban.

Az amerikai szövetség úgy tudja, hogy nincs versenyzőjük érintve a doppingügyben, csakhogy, Landisnek nem amerikai, hanem spanyol licence van.

Gyanús az is, hogy Landis szerda este nem ment el a hollandiai Chaamban rendezett kritériumversenyre, amelyre eredetileg nevezve volt. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, a kerekes orvosai tanácsára nem indult el a viadalon. A verseny főszervezője John van den Akker is értetlenül áll a történtek előtt:

"Egész este igyekeztünk kapcsolatba lépni vele, illetve menedzserével, John Lelangue-gal, de nem jártunk sikerrel. Sok pénzt áldoztunk arra, hogy itt legyen. Várjuk a magyarázatot, miközben azt feltételezzük, hogy valami komoly dolog történhetett."

A nemzetközi szövetség elnöke, Pat McQuaid, nem kívánt állást foglalni az ügyben, a B-próba elvégzéséig, de csalódottságának adott hangot a doppingeset kapcsán:
„Azzal, hogy az A-minta pozitív lett, elkezdtem aggódni. Ha a B-minta is az lesz, akkor viszont roppant dühös leszek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik