Elfújta az oldalszél a szökést, Philipsen győzött az újabb sprintben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.07.12. 17:24
Philipsen (szürkében) másodszor ünnepelhetett az idei Touron (Fotó: Getty Images)
A francia országúti kerékpáros-körverseny 13., Agen és Pau közötti 165.3 kilométer hosszú szakasza igencsak hektikusra sikeredett, s végül az idei Touron másodszor diadalmaskodó Jasper Philipsen nyerte az etapot Wout van Aert és Pascal Ackermann előtt.

 

Még el sem kezdődött az elvileg a sprinterek számára megfelelő vadászterepnek számító pénteki etap, amikor jött a nap híre: Primoz Roglic a csütörtöki bukása után nem áll rajthoz a sérülései miatt.

Alig rajtolt el a mezőny, máris jöttek az első támadások, amelynek végén egy 21 fős társaság bő fél perc körüli előnyt alakított ki. Az összetettben érintett csapatoknak ugyanakkor nagyon nem tetszett, hogy a 6:59 perc hátránnyal nyolcadik helyen álló UAE-s Adam Yates is az első csoportban tekert, ezért egy percnél messzebb nem is engedték el őket, ami azt eredményezte, hogy viszonylag nagy tempóval haladt a mezőny.

Az összetettben egyébként Yates mögött, 9. helyen álló Juan Ayuso hamar leszakadt a mezőnytől, s bő 25 kilométer után ő is kiszállt a versenyből – mint kiderült, koronavírusos lett, s betegen állt rajthoz. Nem sokkal később a főmezőnyt megfújta az oldalszél, s meg is szakadt a sor, de bő 10 kilométeren belül sikerült összezárni.

A cél előtt 95 kilométerrel az első csoportból négyen gondolták úgy, ideje megszabadulni Yatestől, hogy legyen esélyük a szökéssel hazaérni. Michal Kwiatkowski, Magnus Cort, Julien Bernard és Grégoire Romain terve nagyjából sikerült is, de egy percnél messzebb ők sem tudtak elszakadni a mezőnytől. Hatvan kilométerrel a cél előtt viszont bő két és fél kilométeren keresztül ismét folyamatosan oldalszél fújta a mezőnyt, és megint több részre szakadt a peloton – az esélyesek mintegy 40 fős csoportjában ott maradt mind a négy megkülönböztetett trikós és a címvédő Jonas Vingegaard is.

Negyvennel a vége előtt aztán Richard Carapaz és Tobias Johannessen lódultak meg, hogy a két negyedik kategóriás hegyi hajrát begyűjtsék – utóbbi szerezte meg a kétszer egy hegyi pontot. 

Végül az utolsó húsz kilométerre fordulva a főmezőny befogta Carapazékat is, és a maradék sprinterek csapatai megkezdték a hajrá előkészítését, miközben Jasper Stuyven kétszeri próbálkozását is leszerelte az élmezőny. Az utolsó 5 kilométeren belül aztán a zöld trikós Biniam Girmay csapata, az Intermarché Wanty vezette fel a sprintet az eritreainak, majd 700 méterrel a cél előtt néhány segítő, felvezető akadt össze egymással, és hatalmas bukás lett a dolog vége.

Alaposan lecsökkent a hajrázók mezőnye, végül a tavalyi zöld trikós, Jesper Philipsen nyerte a szakaszt Wout van Aert előtt, a harmadik helyre pedig Pascal Ackermann ért be, megelőzve Girmayt – érdekesség, hogy az összetettet vezető Tadej Pogacar is beletette a magáét a sprintbe, s végül a kilencedik lett.

Összetettben az élcsoport nem változott továbbra is Pogacar áll az élen, változatlanul 1:06 perccel Remco Evenepoel és 1:14 perccel a címvédő Jonas Vingegaard előtt.

111. TOUR DE FRANCE 
13. SZAKASZ (Agen–Pau, 165.3 km)
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 3:23:09 óra
2. Wout van Aert (belga, Visma-Lease a Bike) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, Israel-Premier Tech) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 52:40:58 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 1:06 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:14 p h.

Szombaton a Pau és Saint-Lary-Soulan közötti 151.9 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre. A 111. Tour de France jövő vasárnap – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik