Profi labdarúgónak állna a pályafutását befejező 37 éves kolumbiai kerékpáros

Vágólapra másolva!
2024.10.15. 17:46
Rigoberto Urán a kerékpársporttól elbúcsúzik, és másik sportágban kívánja folytatni pályafutását (Fotó: Getty Images)
Rigoberto Urán, a kerékpáros-pályafutását az idény végén befejező olimpiai ezüstérmes versenyző profi labdarúgónak állna.

Rigoberto Urán a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán egy-egy, a Giro d'Italián két szakaszsikert aratott pályafutása során, az olasz háromhetes körversenyen kétszer (2013, 2014), a francia viadalon egyszer (2017) volt második az összetettben. A 2012-es londoni olimpia országúti mezőnyversenyében ezüstérmet nyert. A kerékpározást maga mögött hagyva azonban új területen próbálná ki magát.

„A professzionális futballnak fogom szentelni magam, ez egy beteljesületlen álom” – idézte a cyclingnews szakoldal a január végén a 38. születésnapját ünneplő kolumbiai bringást.

Urán rendkívül népszerű hazájában, eseménydús életéről szól a Kolumbiában nagy sikerrel futó, Rigo' című sorozat. A telenovella kategóriájának egyik jelöltje a nemzetközi Emmy-díjra, melynek átadójára november 25-én kerül sor New Yorkban.

„Egyszerűen őrület, hogy a Rigo' megkapta a jelölést, de az én célom egyértelműen a professzionális labdarúgás. Nincs veszítenivalóm” – szögezte le Urán, aki bevallotta: szeret új dolgokat kipróbálni.

A kerékpáros-pályafutásától búcsúzó Urán az interjúban kitért az idén a sportág történetének egyik legsikeresebb idényét futó, többek között Tourt, Girót és világbajnoki címet is nyerő Tadej Pogacarra is.

„Senki hozzá hasonlíthatót nem láttam életemben” – hangsúlyozta Urán. Ugyanakkor úgy véli, a 26 esztendős szlovén klasszis és az idén két olimpiai bajnoki címet szerző, valamint időfutamban vb-aranyat nyerő, 24 esztendős, belga Remco Evenepoel nem fognak az övéhez hasonlóan hosszú pályafutást befutni.

„Ez lehetetlen, mivel ezek a srácok magas szintű edzésmunkát végeznek, tartják a saját speciális étrendjüket és óriási áldozatokat hoznak már tizennégy éves koruk óta. Nagyszerű lenne látni, de nem hiszem, hogy megtörténhet” – vélekedett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik