Valter nagyot mentett, Pogacar először nyert világbajnoki trikóban – videó

Vágólapra másolva!
2024.10.05. 18:17
Pogacar és a győztesnek járó trófea (Fotó: Getty Images)
Először tekert friss világbajnokként Tadej Pogacar, s rögtön győzelemmel is avatta fel a szivárványos mezt: a szlovén klasszis idei 24. győzelmét aratta a Vignola és San Luca közötti 215.3 kilométer hosszú távon rendezett Giro dell'Emilia versenyén. Két magyar, Fetter Erik és Valter Attila is ott volt a mezőnyben, utóbbi 22 kilométerrel a vége előtt egy lejtmenetben nagyon közel került az eséshez, de nagy bravúrral megúszta.

Először viselte versenyen a világbajnoknak járó szivárványos trikót a szlovén Tadej Pogacar, aki idén a világbajnokság mellett megnyerte a Tour de France-ot és a Giro d’Italiát is. A tekintélyes múltú Giro dell’Emilián tavaly szoros küzdelemben maradt alul honfitársával, a versenyt háromszor is megnyerő Primoz Rogliccsal szemben. Idén viszont a győztes kilétét illetően elmaradtak az izgalmak, ugyanis amikor 38 kilométerre a cél előtt, a San Luca bazilikához vezető emelkedőjén támadást indított Pogacar, senki sem tudta tartani vele a lépést. Előtte nem sokkal a belga Remco Evenepoel próbálkozott, de arra hamar reagált a mezőny, az olimpiai bajnok belga kerékpáros később feladta a versenyt.

Jó helyzetben volt viszont Valter Attila, aki sokáig a Pogacart üldöző bolyban tekert, amikor 22 kilométerrel a cél előtt a San Luca bazilikától lefelé jövet, a szakadó esőben elmérte az egyik kanyart, s az útról lecsúszva az árokba eresztette ki a bringát. Szerencsére azonban nem esett el, tudta folytatni a versenyt, amelyen a 14. helyen, közel két és fél perc hátrányban érkezett meg, ami igazán elismerésre méltó teljesítmény.

Sokáig úgy tűnt, a második hely a Red Bull-os Lipowitzé lesz, de az utolsó kilométeren belül beérték a fiatal német kerékpárost. Pogacar hatalmas fölényben aratott újabb szólógyőzelmet, a dobogó második fokára közel kétperces lemaradással Tom Pidcock állt fel, a harmadik helyen pedig Fetter Erik csapattársa, az olasz Davide Piganzoli ért célba. Fetter számára egyébként nem alakult jól a verseny, amelyet nem fejezett be a Polti Kometa bringása.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
107. GIRO DELL'EMILIA (Vignola–San Luca, 215.3 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:14:43
2. Tom Pidcock (brit, INEOS) 1:54 perc hátrány
3. Davide Piganzoli (olasz, Polti Kometa) a. i.
...14. Valter Attila (Visma Lease a Bike) 2:28 p h.
Fetter Erik nem fejezte be a versenyt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik