Újra vb-szereplők a magyarok

SIMON JÓZSEF jelenti KijevbőlSIMON JÓZSEF jelenti Kijevből
Vágólapra másolva!
2002.06.09. 22:06
Címkék
Szerény előnyt (2321) szerzett a vb-selejtező szegedi első összecsapásán Ukrajnával szemben a magyar válogatott, ám az elmúlt héten a tatai edzőtáborban azon igyekezett, hogy a vasárnapi kijevi visszavágóra kijavítsa a hibáit. Sikerült.
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Nagy László nem aprózta el, féltucatnyi góllal járult hozzá a káprázatos diadalhoz
Skaliczki László szövetségi kapitány és segítője, Buday Ferenc a 2.7 millió lakosú ukrán fővárosban arról beszélt a második öszszecsapás előtt, hogy a sérülésektől tizedelt keret tagjai szorgalmasan tették a dolgukat, becsülettel edzettek, és – már korábban is – a lehető legjobban kihasználták a rendelkezésükre álló viszonylag rövid felkészülési időszakot. Az utóbbi három hétben a szűk, 16 tagú keret játékosainak szinte mindegyike kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott, és a szegedi mérkőzés után Rosta István, valamint Bartók Csaba (az ő térdét már meg is műtötték a napokban Veszprémben) helyére Csoknyai Istvánt és
UKRAJNA - MAGYARORSZÁG 21-26

Kijev, 1000 nézô. V: M. Nacsevszki, D. Nacsevszki (macedónok)

Ukrajna

BILIK
Prudiusz 3
Szerenko
Petrenko 3
Nat 1
Konovalenko
Makurov

Csere

Budko (kapus)
Nataljuk
KOSZTECKIJ 5 (3)
Malcev 2 (1)
NYIKIFOROV 5
Gladun 1
Sztecjuk 1
Szövetségi kapitány:
Szerhij Kusnirjuk

Magyarorazág

FAZEKAS
BENDÓ 7 (1)
NAGY L. 6
Mezei 2
LENDVAY 4
Katzirz
Pásztor 2

Csere

Szathmári (kapus)
CSOKNYAI
MOHÁCSI 3 (3)
Rosta M.
TÓTH J. 2
GÁL

Szövetségi kapitány:
Skaliczki László

Az eredmény alakulása: 6. p.: 1-3. 12. p.: 4–6. 25. p.: 9–7. 29. p.: 9–10. 36. p.: 14–13. 42. p.: 17–17. 45. p.: 17–19. 54. p.: 19–23. 59. p.: 20–26
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 5/4
Továbbjutott: Magyarország (49–42)
Gál Gyulát kellett behívni. Majd a tatai edzőtáborban megrendezett tesztmérkőzésen, két nappal a kijevi utazás előtt, Berta Róbert is megsérült, de az ő posztjára már nem rendelt be újabb játékost a kapitány.
Ezek után szombaton két kapussal és 13 mezőnyjátékossal érkezett meg a magyar küldöttség Kijevbe, ahol a legendás futballstadion és egyetemi sportközpont tőszomszédságában, a nem igazán fényűző, ám felújított, tiszta – és ami fontos: remek konyhájú – Hotel Szportban kapott szállást. A házigazdák a mérkőzésig – a lehetőségeikhez mérten – igyekeztek európai színvonalon kiszolgálni legjobbjainkat, akik persze főleg a visszavágóval törődtek, és még a helyi kézilabdás pletykák sem érdekelték őket. Ezek közül az egyik az volt, hogy Oleg Velikij, az ukránok talán legjobbja a két hete Essenben (itt kézilabdázik) elvégzett kézműtétje után pályára léphet a vasárnapi visszavágón. A hihetetlennek tűnő hírt azonban megerősítette Sinka László MKSZ-főtitkár, aki hozzáfűzte, szerinte csak lélektani hadviselés, hogy a házigazdák csapatlistájában szerepel a gólgyáros Velikij, aki a Bundesliga-évad befejeztével hazatért Németországból. A bemutatás előtti percekben aztán kiderült, hogy Velikij valóban csak a magyarok megtévesztésére szerepelt az ukrán keret névsorában.
Bendó góljával kezdődött a találkozó, majd az ellentámadásnál Csoknyai kétperces kiállítást kapott. A bírók már az elején igyekeztek megfékezni a túl heves indulatokat, ezért a sárga lapokat is sűrűn osztogatták. A magyarok fegyelmezett védekezésével nem tudtak mit kezdeni a hazaiak (1–3), akik igyekeztek gyors indításokból gólt szerezni. Egy felesleges szabálytalanság miatt Csoknyai a kilencedik percben más a második kétperces büntetését kapta, de Bendó emberhátrányban is betalált (3–5).
Mindkét csapat roppant erőszakosan védekezett, az átlövők alig-alig tudtak helyzetbe kerülni, s ha mégis, akkor a kapusok remekeltek. A mieink közül Lendvay és Nagy próbálkozott a legeredményesebben, míg Katzirz többször naggyá tette Bilik kapust. Bendó kihagyott büntetője után időt kértek az ukránok, és a szusszanás jót tett nekik (8–7). A mieink rendre eladták a labdát támadásban, vagy a lövéseik kipattantak Bilikről. Ráadásul Ukrajna a kezdeti altatás után gyorsabb tempóra váltott, és ezt nehezen tudta követni a magyar válogatott. Az időkérés sora Skaliczki mesteren volt, aki cserékkel igyekezett frissíteni visszaeső, főleg támadásban hibázó együttesét. Bendó és Mezei gólja után (9–10) volt esélye a mieinknek, hogy egygólos előnnyel zárják a félidőt, de Malcev néhány pillanattal a sípszó előtt betalált az egyébként kevés hibával védő Fazekas kapujába. A kijevi magyar kolóniát képviselő, zászlókat lengető, maroknyi szurkolótábor így is megtapsolta a nagy akarással, de sok hibával kézilabdázó kedvenceit.
A második félidő az Elektromos egykori játékosának, Koszteckijnek a góljával kezdődött, amelyre gyorsan válaszolt Bendó. Ezután sorozatban lőhette a heteseket a hazai együttes, amely immár védekezésben is felülmúlta a magyarokat. Egy-egy góllal Ukrajna vezetett, a mieink azonban fogcsikorgatva küzdöttek, s rendre egyenlítettek, majd Tóth és Mezei bravúros góljaival fordítottak – így összesítésben négygólosra növelték előnyüket (17–19).
Amikor Nagy góljával 18–21 lett az állás, a magyarok ugyanannyi gólnál tartottak, amennyit Szegeden lőtt Ukrajna. Nyikiforov nem adta fel, és vezérletével huszáros hajrába kezdett a hazai gárda. Bendót azonban ez sem zavarta (19–22), és ezzel idegenben már több gólt lőtt Magyarország, mint az első mérkőzésen vetélytársa. Lendvay találatával 19–23 lett az állás, és már csak hat perc volt hátra. A mérkőzés hőse, Bendó tartotta a mieink előnyét (20–24), de a fantasztikusan harcoló ukránok keze egyre gyakrabban megremegett, Koszteckij hetest is hibázott. Két perccel a vége előtt Nagy is betalált (20–25), ezzel végleg eldőlt, hogy Magyarország ott lehet 2003-ban a portugáliai világbajnokságon.
Együttesünk hibái ellenére is bravúrt hajtott végre, s kiharcolta a továbbjutást a rutinosabb, összeszokottabb Ukrajna ellen. A Skaliczki-csapat jelesre vizsgázott akaraterőből és küzdeni tudásból.

Mestermérleg

Szerhij Kusnirjuk: – A második félidőben a magyarok sokkal összefogottabban, okosabban és eredményesebben kézilabdáztak. A hajrában esélyünk sem volt a továbbjutás kiharcolására.
Skaliczki László: – Az elemzést hétfőre hagyjuk, most csak örülünk a sikernek, amelyet segítőim nélkül nem érhettünk volna el. Az első félidőben a támadásaink akadoztak, de a védekezéssel akkor sem volt baj. A másodikban egyenletesebb lett a játékunk, és a rettenetesen erős ukránok a hajrában már nem tudtak újítani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik