Döntőben a magyarok

Vágólapra másolva!
2002.08.31. 22:49
Címkék
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
A születésnapját ünneplô Szûcs Gabriella vezérletével került döntôbe a magyar csapat
Eljutott az utolsó előtti lépcsőfokig a magyar női junior válogatott, s a lányok izgatottan várták a Hollandia elleni elődöntőt. Persze akadtak apróságok, melyek oldották az időnként tapintható feszültséget, s ebben mások is a mieink segítségére siettek. A franciák például nem sokáig búslakodtak azon, hogy egy hajszállal kicsúsztak a négy közül. A gall lányok az Európa-bajnokság előtt Magyarországon edzőtáboroztak, s ekkor kerültek barátságba Kovács Péter tanítványaival. A káprázatos fonott hajkölteményekkel ékeskedő fekete bőrű francia tinédzserek az elődöntő előtt felajánlották hajszobrásztudományukat, s így néhány magyar játékos már új frizurával lépett pályára Hollandia ellen.

Mindkét csapat idegesen kezdett, de ha lehet, a magyarok kezében dadogott jobban a labda az első percekben. Ráadásul bevált a hollandok húzása: a lerohanásoknál már a magyar térfélen megtámadták a labdafelhozó embereket. Hat perc telt el, 3-1-re vezetett a németalföldi együttes, mely azt hitte, hogy ezzel a meglepetéssel padlóra is küldte a mieinket.
A narancsmezesek előnyük tudatában visszaálltak hatos falra, így Mörtel Renáta gyors egymásutánban három átlövésgóllal büntetett. Beindult a magyar gépezet, a félidő közepén már hatgólos volt Vincze Melindáék előnye. A védekezés az eddigi mérkőzéseken megszokott kemény, sok oldalmozgásra alapuló hatosfal volt, a kapuban Herr Orsolya pedig rendre ártalmatlanná tette a holland próbálkozásokat. Hol volt már a kezdeti görcs, az 1–3 okozta ijedtség: egy 9–1-es rohanásnak köszönhetően ugyanis 10–4-re vezetett a magyar válogatott, s tanácstalannak tűnt az ellenfél. Az ereményes támadójáték láttán védekezésben váltottak a hollandok – Mörtel külön őrzőt kapott Ronald van de Kamp edzőtől. Az Eb-n már több csapat is próbálkozott ezzel a lépéssel, s mint máskor, most is jött Szűcs Gabriella. A 18. születésnapját az elődöntő napján ünneplő debreceni átlövőnek egymás után négy távoli lövése akadt be a holland kapuba. Kettős emberfogásra kényszerült az "Oranje”, de a mozgékony magyar játékosok ekkor betörésekből voltak eredményesek. A lelátón egyre hangosabban, erőteljesebben szólt a maroknyi magyar tábor "Hajrá magyarok!”– biztatása, s a "Ria-ria Hungária”, amelyhez csatlakoztak a semleges nézők és a francia játékosok is. A félidő végén pedig méltán zúgott a "Szép volt, lányok!” – kórus, hiszen harminc perc elteltével eldőlni látszott az Eb-elődöntő. Mindössze egy sajnálatos esemény miatt szomorkodott a magyar oldal: Blaskovits Adrienn egy betöréses gól után megcsúszott a vizes talajon és súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

A nagykorúság napja

Szûcs Gabriella, a DVSC-Valdor játékosa az Eb-elôdöntô napján ünnepelte 18. születésnapját, azaz hivatalosan ekkor lett nagykorú. Csapattársaival elôre megbeszélték, hogy ünneplésrôl csak a meccs után lehet szó, ám a tehetséges átlövô elôször saját magát lepte meg egy kis „ajándékkal”. A hollandok elleni elôdöntôben szinte szárnyalt a debreceni kislány, s nyolc góljával döntô érdemeket vállalt a hatalmas sikerbôl. A találkozó után aztán egy nagytermetû plüss rénszarvas került az ünnepelt tulajdonába, s hogy megédesítse a szülinapot csokoládéval is felszerelték a kabalaállatot. Érdekes, egy esztendôvel ezelôtt is, egy Eb-elôdöntô napján volt Gabi születésnapja, igaz a törökországi ifjúsági kontinenstalálkozón szomorkásabbra sikeredett az ünnep, hiszen akkor kikapott a magyar válogatott a németektôl.
Szünet után a biztos vezetés tudatában már nem pörgött az első játékrészben megszokott hőfokon a magyar csapat, bár a védőteljesítmény továbbra is jó maradt, sorban kényszerítették Bulath Anitáék hibára az egyre inkább csak a színészkedéssel törődő ellenfelüket. A támadómunkába azonban több hiba csúszott, de a különbségnek köszönhetően ez bőven belefért. Hiába állították ki harmadszor is Bulathot a játékvezetők, a hollandok erejéből csak arra futotta, hogy a második játékrészt megnyerjék, de ez senkit sem zavart, hiszen az Eb döntőjébe a magyar válogatott jutott, s ezzel selejtező nélkül kvalifikálta magát a jövő évi macedóniai világbajnokságra. Kovács Péter csapata vasárnap a kontinenstalálkozó toronymagas esélyesével, Oroszországgal játszik az aranyéremért. Igaz, az orosz válogatott kicsit ellazsálta a spanyolok elleni eldöntő első félidejét, ám hiába vezettek az ibériaiak hét góllal, szünet után már hengerelt az orosz csapat.

Mestermérleg
Kovács Péter: – Mindnyájan nagyon boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a fináléba. Kíváncsian várom, maradt-e erőnk a döntőre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik