Hodak megverte a magyarokat

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2002.11.15. 22:46
Címkék
Európai szintű, minden igényt kielégítő, kulturális és sportesemények megrendezésére egyaránt alkalmas, 1.4 milliárd forintért épített, négyezer néző befogadására alkalmas csarnokkal gazdagodott Győr. A honi kézilabda egyik fellegvárának új büszkeségét, amely főleg a város egyetemét, annak sportéletét szolgálja, pénteken a magyarhorvát Európa-bajnoki felkészülési mérkőzéssel avatták fel.
Az eseményen megjelent Benedek András, a magyar szövetség elnöke, valamint Michael Wiederer, az EHF főtitkára, aki a 2004-es magyarországi női Európa-bajnokság előkészítő munkabizottságának első ülésén vett részt Győrött. A horvátok elleni három mérkőzésből álló sorozat második találkozója előtt Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, hogy ezúttal főleg a győri kerettagoknak ad bizonyítási lehetőséget. A mester nem számíthatott Farkas Ágnesre és Siti Eszterre, mert a két ferencvárosi csillag lábsérüléssel bajlódik, és a Sportkórházban ápolják őket. Mocsai azonban mindenkit megnyugtatott, hogy a decemberi dániai Eb-szereplésüket nem befolyásolja a sérülésük.
A mindkét együttesnek egyaránt idegen új sportcsarnokban jelenlegi és egykori győri játékosok léptek pályára a kezdőcsapatban. Lendületesen támadott és fegyelmezetten védekezett a magyar együttes, és pillanatok alatt elhúzott (4–1). A lassan ébredő, ráadásul hét sérült játékosát nélkülöző horvát csapat a félidő derekán felzárkózott, majd fordított (8–9), mert a mieink több labdát eladtak, és támadásaik nélkülöztek minden elgondolást. Igaz, a kapitány a horvátok elleni három tesztmérkőzés előtt hangsúlyozta, hogy a felkészülés jelenlegi szakaszában a lányoknak főleg a védekezést kell gyakorolniuk. Persze, amikor kicsit összeszedték magukat Görbiczék, akkor látványos gólokkal és lendületes akciókkal örvendeztették meg a hihetetlenül lelkes közönséget. Az újonc Vértennek a válogatottban lőtt első góljával tartotta visszaszerzett előnyét a hazai együttes, amelyben Mehlmann és Lovász is rendre betalált (15–12). A másik oldalon Hodak és Bilobrk teljesítményével lehetett elégedett Sostaric mester.
Hiába volt Lovász Zsuzsa (a labdával) lendületes játéka, ezúttal a horvátok gyôztek
Hiába volt Lovász Zsuzsa (a labdával) lendületes játéka, ezúttal a horvátok gyôztek
Hiába volt Lovász Zsuzsa (a labdával) lendületes játéka, ezúttal a horvátok gyôztek
Az addig sportszerű találkozó első kétperces büntetését a második félidő elején ítélték a bírók. Az alig közepes iram kedvezett a fiatal horvát tehetségeknek (17–19), akik kihasználták a mieink védekezési hibáit (21–24). Mocsai edző időt kért, kapust cserélt, de Hodak tizedik gólja után mégis 23–27-nél kezdődött a hajrá. Tartós emberelőnyben Lovász vezérletével felzárkózott Magyarország (27–27), ám ellenfele okosabban, taktikusabban és higgadtabban kézilabdázott a végjátékban (27–29). A horvátok elleni sorozat záró összecsapását szombaton, Móron rendezik meg.

Mestermérleg

Mocsai Lajos: – Azokat a játékosokat teszteltem a mai találkozón, akik esélyesek a kritikus posztokra. Támadásban nem tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket, és a védekezésünket is tovább kell csiszolnunk. Több játékosunk rossz beidegződéseket hozott magával a válogatottba, védekezésben rendre behátrál az ellenfél támadói elől.
Nenad Sostaric: – Nagyon jó eredményt értünk el a magyarokkal szemben, akiknek az Európa-bajnoki felkészülését szeretnénk segíteni ezekben a napokban. Együttesemnek zömét fiatalok alkotják, akiknek igen tanulságos volt a győri mérkőzés, mert láthatták és tapasztalhatták, hogy a világ egyik legjobb csapatát is le tudják győzni. A játékunk persze még sok kívánnivalót hagy maga után.

A vert sereg legjobbjai

Lovász Zsuzsa: – Nem sokat ér a nyolc gólom, hiszen ennek ellenére is kikaptunk. Felkészülési mérkőzésnek azonban ez a találkozó is nagyon jó volt.
Kulcsár Anita: – A védekezésünk nem volt elég hatékony, ez pedig megbosszulta magát. Támadásban nem mozgattuk meg a horvátokat, akik a második félidőben szó szerint szétvertek bennünket.

Az első lépés

A dániai Eb csak három hét múlva kezdődik, de pénteken Győrött már a 2004-ben hazánkban sorra kerülő női kontinensviadal érdekében tették meg az első lépést. Az új Városi-Egyetemi Sportcsarnok ez alkalommal tárta ki első ízben a közönség előtt kapuit. Az alkalmat kihasználva a kisalföldi megyeszékhelyen ült tárgyalóasztalhoz az európai és a magyar szövetség delegációja. Az EHF küldöttségét Michael Wieder, az osztrák főtitkár, míg a magyart Sinka László, az MKSZ főtitkára vezette. Az eszmecsere után Sinka úr számolt be a történtekről. "Óriási feladatot vállaltunk, hiszen nem regionális rendezvényt akarunk, az egész országot bevonjuk az Eb eseménysorozatába – kezdte a főtitkár. – November 26-án alakul meg az Eb 28 tagú országos szervezőbizottsága. Ezt követően a lehetséges helyszínekkel – Budapest, Győr, Szeged, Debrecen – megkötjük a szerződéseket (Zalaegerszeggel ez már megtörtént). Remélem, hogy miként a múltban, úgy 2004-ben is sikeres kontinensviadalt fogunk rendezni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik