Esőben izzad a Mocsai-keret

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2003.07.29. 22:15
Címkék
A jótékony esőnek köszönhetően kedden jelentősen enyhült a kánikula Tiszaújvárosban, ám a magyar női válogatott hétfőtől ott edzőtáborozó és vb-felkészülési mérkőzésre készülő tagjai ennek ellenére nagyon megizzadtak.
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
Kirsner Erika már alig várja, hogy újra pályára léphessen a vb elôtt álló válogatottban (fotó: Árvai Károly)
"Reggeli előtt harminc percet futottak – kezdte sorolni a szigorú és feszes napi programot Mocsai Lajos szövetségi kapitány –, aztán a délelőtt öt teszt teljesítésével telt. Ebben különösen fontos volt az állóképesség és erőfejlesztés, valamint gyorsasági állóképesség felmérése és a labdás terheléses próba. Két csoportra osztottam a keretet, és az egyikkel Marczinka Zoltán pályaedző, a másikkal magam foglalkoztam. A teszteket részletesen még nem elemeztem, de az első tapasztalataim vegyesek. Az előző év hasonló időszakához képest néhány játékos most gyengébb erőben érkezett a keretbe, többen viszont egészen jó eredményeket értek el. Ami megnyugtató, hogy a lányok – miként korábban is – roppant lelkiismeretesen, elszántan és jó hangulatban edzenek. A körülményeinkre sem lehet lehet panaszunk, tiszaújvárosi házigazdáink mindent elkövetnek, hogy ideális feltételek között gyakorolhassunk.”
A mester hozzáfűzte, hogy kedd délután a kondicionális gyakorlatok mellett némi taktikai munkát is végzett a csapat. "A Dél-Korea elleni szerdai és csütörtöki tesztmérkőzésre külön nem készülünk – folytatta Mocsai –, de azért leporoljuk a nyitott védekezés elleni harcmodorunkat, és a lerohanásokat is felfrissítjük. Jó iramú mérkőzésekkel fogjuk szórakoztatni a közönséget.”
A válogatott és az FTC balszélsője, Kirsner Erika azzal kezdte, hogy már nagyon várja a szerdai mérkőzést, mert régen játszottak együtt a keret tagjai. "Az edzések mennyiségét és feszes ritmusát még szoknunk kell, mert én például elfáradtam az első és a második tábori nap után – mondta. – Szóval jól belekezdtünk, de a két mérkőzés, a játék jól fog esni.”
A dél-koreai válogatott európai portyán készül a decemberi, horvátországi vb-re. A múlt héten az FTC ellen 38–27-re győzött, majd a Dunaferr SE-től 30–28-ra kikapott, hétfőn pedig a Vasassal szemben 34–32-re nyert. Kim Gap Szu szövetségi kapitány – és az ázsiai ország szövetsége – az utóbbi években új taktikát választott. Korábban egy-egy olimpia után kicserélődött a keret, Sydneyt követően viszont megtartották (visszahívták) az olimpiai és a korábbi világversenyek legjobbjait. Az Atlantában a dánok ellen döntőt játszó, ma 27–28 éves játékosok közül kerettag Huh Szun Joung, Kim Cseong Szim és Li Szang Eun. Ugyanakkor a csapat többi, fiatalabb (22–24 éves) tagja is rutinos, hiszen közülük sokan ott voltak Sydneyben (4. hely), majd a 2001-es vb-n (15. hely). Vélhetően a fokozott – európai női kézilabdázónak szokatlanul nagy – edzésterhelés, valamint az elképesztő iramú sorozatmérkőzések következménye, hogy a csapat négy játékosa megsérült. Mesterük azonban azt mondta, ennek ellenére is hasznosak a magyar klubcsapatokkal vívott találkozóik, és a válogatott elleni összecsapásoktól is azt várja, hogy jól szolgálják együttese vb-felkészülését.
A vb házigazdái, a horvátok sem a legkedvezőbb előjelekkel várják az év legfontosabb versenyét. Az osztrák Hypo NÖ sztárja, Vesna Horacek jobbátlövő ugyanis lemondta a válogatottságot a horvát együttesben. Ez azt jelenti, hogy – Snjezana Petika visszavonulása után, illetve Marija Celina és Bozica Palcic terhesség miatt – gyakorlatilag balkezes átlövő nélkül maradt a vb házigazdája. Nem csoda, hogy Horacek döntése sokkolta a horvát válogatott vezérkarát.
A südstadti csillag ezzel tulajdonképpen valóra váltotta a korábbi fenyegetéseit: nem fog játszani a vb-n, ha a horvát válogatottban olyan idősebb játékosok szerepelnek, akik – szerinte – nem vesznek részt a felkészüléseken és a különböző tornákon, hanem csak a nagy versenyeken. Emellett azért is neheztelt a szövetségre, mert egyik korábbi sérülésekor (amit válogatott mérkőzésen szenvedett) csak ötödét fizette ki neki a kiesés kárpótlásaként, mint amennyit ő várt (mai áron mintegy 15 euró).
Horacek akkor bejelentette, hogy Gunnar Prokop, a Hypo mendzser-igazgatója felajánlotta neki az osztrák állampolgárságot, de az elmúlt hetekben úgy tűnt, tisztázta a helyzetet a horvát szövetséggel. A válogatott legutóbbi edzőtáborából – állítólag sérülés miatt – mégis kimaradt, a napokban pedig már kiderült a valódi ok is. A játékos a férjével üzente meg: ötéves szerződést kötött a Hypóval, lakást vásárolt Bécsben, és ott akar élni, sőt a tervei is Bécshez fűződnek. Elmondta a szándékait Prokopnak, aki mindenbe beleegyezett, cserébe Horacek Ausztria színeiben játszik a jövőben, s ha kell, addig vár a játékengedélyre, ameddig kell. A helyi médiát érdekelte, miként akadályozhatja meg a horvát szövetség, hogy Horacek osztrák színekben szerepeljen. Az EHF szabályzata szerint két évnek kell eltelnie attól a pillanattól, amikor utoljára játszott a horvát válogatottban. Ez 15 hónappal ezelőtt történt, vagyis Vesna Horacek nem debütálhat decemberben a horvátországi vb-n Ausztria színeiben, hanem csak jövőre Magyarországon az Európa-bajnokságon.

Tv: a Magyarország– Dél-Korea női felkészülési mérkőzést szerdán és csütörtökön is 18 órakor közvetíti az M2-es csatorna.

Visszapillantó

A két ország válogatottja a hazánkban megrendezett 1982-es vb-n Budapesten játszott egymás ellen először, és akkor a mieink győztek 31–25-re. A két csapat eddig tizennégyszer találkozott, és a mérlegük: hat magyar, hét dél-koreai győzelem, egy döntetlen. Dél-Korea két olimpia arany- (1988, 1992) és két ezüstéremmel (1984,1996) büszkélkedhet, legutóbb Sydneyben a negyedik helyen végzett. Az ázsiai csapat eddig nyolc világbajnokságon szerepelt, és 1995-ben éppen Laurencz László mester együttese ellen nyert a döntőben Bécsújhelyen a közös rendezésű osztrák-magyar vb-n. A legutóbbi vb-n (Dél-Tirol, 2001) a 15. helyen végzett. Legutóbb a sydneyi olimpia csoportmérkőzésein került szembe a két csapat, és a Mocsai Lajos szövetségi kapitány által irányított együttes bár a félidőben 19–16-ra vezetett, végül 41–33-ra kikapott. Csapatunk akkor ebben az összeállításban szerepelt: Farkas A.– Balogh B. 8, Siti B. 2, Kökény 3, Simics, Farkas Á. 6, Pigniczki 3. Cs: Pálinger (kapus), Radulovics 6, Pádár I. 3, Nagy A. 2, Deli.

Magyarország–Dél-Korea
1982. 12. 08., Budapest (vb) 31–25
1987. 11. 15., Trondheim 29–29
1989. 09. 15., Szöul 28–20
1990. 06. 05., Cegléd 32–30
1993. 12. 03., Ostre (vb) 33–31
1995. 10. 22., Schiedam 17–30
1995. 12. 17., Bécsújhely (vb) 20–25
1996. 08. 01., Atlanta (olimpia) 25–39
1997. 09. 10., Szöul 21–25
1997. 12. 06., Rotenburg (vb) 29–30
1999. 09. 09., Sydney (előolimpia) 21–22
1999. 09. 12., Sydney (előolimpia) 26–22
1999. 12. 05., Hamar (vb) 33–29
2000. 09. 21., Sydney (olimpia) 33–41

A magyarok idei mérkőzései
Március 27., Győr Magyarország–Brazília 35–28
Március 29., Győr Magyarország–Románia 31–26
Május 24., Szarajevo (vb-selejtező) Bosznia-Hercegovina–Magyarország 22–44
Május 31., Nyíregyháza (vb-selejtező) Magyarország–Bosznia-Hercegovina 44–19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik