Csúcsra ért az Essen, Szilágyi Viktor csapata

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2005.05.10. 00:42
Címkék
A hét végi európai kupadöntők főszereplője Nagy László volt, aki káprázatos játékával BL-diadalhoz segítette a Barcelonát a Ciudad Real ellen. Ugyanakkor a további fináléknak - a KEK-, valamint EHF-kupa-győzelmeknek - is akadt magyar vonatkozásuk: a kupagyőztesek trófeáját Laluska Balázs (Pick-Szeged) új csapata, a spanyol Ademar León kettős győzelemmel szerezte meg, az európai szövetség kupája pedig Szi-lágyi Viktor klubja, a német TuSEM Essen vitrinjébe került.
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után
Az esseni Szilágyi Viktort és társait 6000 szurkoló ünnepelte a fantasztikus EHF-kupa-diadal után

Noha a horvátok bíztak a meglepetésben, a KEK-döntő visszavágóján a Badel Zagreb nem tudott törleszteni a Spanyolországban elszenvedett 12 gólos vereségért, sőt a León idegenben jobbnak bizonyult a zágrábiaknál. A visszavágón, amelyre 3000 szurkoló volt kiváncsi, a León az első perctől elszántabban harcolt, és gyorsan egyértelművé vált, hogy a legendás Zagreb esélytelen. Az idősebb hazai sztárok egy idő után föladták a küzdelmet, s a félidőben már hét (!) góllal vezettek Laluska Balázs leendő társai, akik a folytatásban is parádéztak, és nyertek 31-25-re.

A horvátok mégsem voltak csalódottak. Lino Cervar szövetségi kapitány, a Zagreb szakmai vezetőinek segítője elmondta: "Büszkék lehetünk a döntőbe jutásra. Ennél többre sajnos nem voltunk képesek, hiszen a León a Barcelonával és a Ciudad Reallal azonos szintű csapat. Kjelling és Metlicic szerintem a világ legjobb átlövői, akiket lehetetlen volt megállítani. A mieink közül Stritof játékával voltam elégedett, a többiek azt nyújtották, amire képesek. Az ősztől a felújított csapattal indulunk a BL-ben, nagy célokkal. Még én sem tudom, hogy kiket igazolunk, hiszen a Zagreb vezetői igen sok játékossal tárgyalnak".

Manolo Cadenas, a León edzője: "A horvát bajnok a negyeddöntőben a Valladolidot verte ki, s mi pedig annak a mérkőzésnek az alapján készültünk. Kiismertük a Badel Zagreb játékát, s már az első találkozón remek második félidőt játszottunk. Zágrábban az első perctől elbátortalanítottuk a remek horvát csapatot".

A Badel Zagrebben Bilic (8 gól), a macedón Majnov (6) és Vori (6), míg Laluska Balázs leendő csapatában Entrerrios (7), Garcia (5), Colón (4), Kjelling (4) és Metlicic (3) csillogott.

A "német" EHF-kupa-döntő két összecsapásának drámáiról a híres magyar kézilabdás család sarja, az osztrák válogatott Szilágyi Viktor (Essen) beszélt a Nemzeti Sportnak.
- Pokoli küzdelemben szereztük meg a trófeát, amelyre mindennél jobban vágytunk - mondta a 27 éves átlövő, aki a visszavágón négy gólt lőtt a Magdeburgnak. - A Bundesligában nem az elképzeléseink szerint alakultak a mérkőzéseink, ráadásul a Német Kupa-küzdelmekből is korán kiestünk, ezért az EHF-kupában igyekeztünk minél tovább jutni. Csodás sikert értünk el, feljutottunk a csúcsra.

- Nem tartották túlzottnak a nyolcgólos hátrányt?
- Az első mérkőzésen Magdeburgban a szünetben döntetlenre álltunk, és a folytatásban is csupán a végjátékot rontottuk el. Már a buszban hazafelé arról beszéltünk, hogy nincs mitől tartanunk, meg tudjuk fordítani a párharcot a viszszavágón. Nem vitás, fantasztikus csatában, összesítésben egy góllal győztünk, de megérdemeltük.

- Kit emelne ki társai közül?
- Torgovanov vállsérülése ellenére vállalta a csatát, és bár csak egy gólt lőtt az utolsó pillanatban, azzal nyertünk. Schmetz és Velikij akcióból és büntetőkből egyaránt betalált, a legtöbb akciógólunkat mégis az évad végén távozó Sigurdsson lőtte.

- Igaz, hogy Jurij Sevcov edző is új csapatot keres?
- Igen, sőt Hannawald kapus is. Vagyis az ősszel átalakult együttessel kezdjük az új évadot. Nekem még két évig érvényes a szerződésem, és ez volt a negyedik idényem Essenben. Korábban Sankt Pöltenben - ahol édesapám volt az edzőm - és Innsbruckban, majd a német Dormagenben játszottam. Nyolcvanötszörös osztrák válogatott vagyok.

- Ausztria legyőzi Szlovákiát a júniusi Európa-bajnoki selejtezőben?
- Remélem, igen. Akárcsak Magyarország a macedónokat, s mindkét csapat ott lesz jövőre a svájci kontinensviadalon.

Férfi európai kupák
Döntő, visszavágó. Bajnokok Ligája: Barcelona (spanyol)-Ciudad Real (spanyol) 29-27 (17-15); BL-győztes a Barcelona, 56-55-ös összesítéssel. EHF-kupa: TuSEM Essen (német)-SC Magdeburg (német) 31-22 (16-11); kupagyőztes az Essen (53-52). KEK: RK Zagreb (horvát)-Ademar León (spanyol) 25-31 (9-16); kupagyőztes a León (68-50). Challenge-kupa: ABC Braga (portugál)-Wacker Thun (svájci) 29-26 (15-13); kupagyőztes a Thun (55-53) ---- A ---- F
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik