Férfi kézi-vb-sel.: Mikleréknek Szlovéniában kell helytállniuk

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2014.06.15. 10:16
null
Zubai Szabolcsnak újra meg kell küzdenie a szlovén védelemmel (Fotó: Mirkó István)
Vasárnap este Velenjében eldől, hogy ott lesz-e a magyar férfi kézilabda-válogatott a 2015-ös katari világbajnokságon. A Szlovénia elleni selejtező visszavágóját háromgólos (25–22) előnnyel várhatják a mieink.

 

„Szombat kora délután megérkeztünk Velenjébe, és napi edzésünket a vasárnapi meccs helyszínén tartottuk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a magyar válogatottat irányító Mocsai Lajos. – A sok sérülés miatt borzalmasan nehéz hét áll mögöttünk. A kétnapos pihenőt követően szerdától napi egy taktikai edzéssel és regenerációs tréningekkel készültünk. A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a szezon végére kilúgozott, száz bajjal küszködő játékosok erőnlétét javítsuk, valamint lelkileg és taktikailag a lehető legjobb állapotba hozzuk őket.”

A kapitány által említett sérültek állapotáról, javulásáról dr. Erdélyi Gábor csapatorvostól kaptunk részletes beszámolót. A lényeg, hogy a legkorszerűbb orvostechnikai eszközöket alkalmazva kezelték a rászorulókat, akik közül csak a legutóbbi meccsen ujjtörést szenvedő Gulyás Péter nem utazhatott el Velenjébe. Pályára léphet Harsányi Gergely, akinek kiugró térde csak kisebb szalag- és porcsérüléseket okozott. Császár Gábor fájós vállának elegendő volt a kétnapos pihenő. Ilyés Ferenc már meg tudja fogni a labdát, jól mozog a hüvelykujja. Zubai Szabolcs vádlijában „csak” húzódást mutatott ki az ultrahang, Iváncsik Gergő lovaglóizma és Szöllősi Szabolcs bokaszalagja szintén rendbe jött.

„Az első találkozón két fáradt együttes csapott össze – mondta Boris Denic, a szlovénok szövetségi kapitánya. – Azóta nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy regeneráljuk a játékosainkat és korrigáljuk támadási hibáinkat. Az nem fordulhat elő még egyszer, hogy egy félidőn át csak hét gólt lőjünk. A védekezésünk és a kapusjátékunk Veszprémben jobb volt, erre alapozhatunk vasárnap is. A gyors támadásokból szerezhető gólok számát kellene növelnünk, valamint belső játékosainktól is eredményesebb akciókat várok.”

AZ ÚT RIÓBA

A férfiválogatott jövőjét, de a következő két évét biztosan meghatározza a szlovénok elleni eredmény. Amelyik csapat kijut a 2015-ös vb-re, nagy lépést tesz Rio felé. A vb-ről az aranyérmes egyenesen kvalifikál az olimpiára, a 2–7. helyezett pedig jogot szerez a szereplésre az olimpiai kvalifikációs tornán. Ezen 12 csapat küzd három csoportban, mindegyik csoportból két-két együttes jut Rióba.

Amelyik válogatott nem jut ki a jövő évi katari vb-re, annak Európában a 2016-os lengyelországi Eb-n kell kiemelkedően szerepelnie. Az Eb-ről az aranyérmes mehet Rióba (ha ez a gárda azonos a világbajnokkal, akkor az ezüstérmes), egy csapat pedig még bekerülhet az olimpiai selejtezőn szereplők közé. Ugyanis a vb-n legeredményesebb földrész (várhatóan Európa) az
IHF-től kap egy pluszhelyet.

A 24 csapatos katari vb (2015. január 15.–február 1.) csoportjait július 20-án sorsolják Dohában. Az európai selejtezőből kilenc csapat kerül a vb-mezőnybe. Már vb-résztvevő a világbajnok Spanyolország, az Európa-bajnok Franciaország, az Eb-ezüstérmes Dánia és az Eb-negyedik Horvátország, az Afrika-bajnokságról Algéria, Tunézia és Egyiptom, az Ázsia-bajnokságról Bahrein, Irán és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Ausztrália. A Pánamerikai Játékokról (Uruguay, június 22–29.) három
csapat jut Katarba.

FÉRFI KÉZILABDA, VB-SELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
Szlovénia–Magyarország

Velenje, 18 óra, tv: Sport1. Vezeti: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
Az első mérkőzésen 25–22-re nyert Magyarország.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik