Férfi kézi: A tempó megvan, már csak kevesebb hiba kell – Ligetvári Patrik

Vágólapra másolva!
2021.09.07. 08:41
null
Története során negyedszer győzött a Telekom Veszprém a SEHA-ligában (Fotók: seha-liga.com)
A története negyedik SEHA-liga-győzelmét szerző Telekom Veszprémnél örülnek az újabb címnek, ám Ligetvári Patrikék elismerik, a Bajnokok Ligája-rajtig még sokat kell javulniuk.

 

A vártnál nehezebben, hétméteresekkel győzte le a Telekom Veszprém a horvát PPD Zagrebet a SEHA-liga zárt kapus zadari négyes döntőjének fináléjában, ezzel egymás után másodszor, története során pedig negyedszer nyerte meg a regionális bajnokságot. A tényekhez hozzátartozik, hogy a bakonyiak a negyeddöntőben kapcsolódtak be a küzdelmekbe, így négy mérkőzés elég volt ahhoz, hogy 2015, 2016 és 2020 után ismét az élen végezzenek.

VÉLEMÉNY – JAHJA OMAR
„Nagyszerű érzés kupagyőzelemmel kezdeni az idényt. A tokiói olimpia sokat kivett belőlem, ráadásul a nyári játékok miatt néhányunk később kezdte el a felkészülést, ezért még időre van szükségünk, hogy visszanyerjük a formánkat. Az mindenesetre biztató, hogy a hullámzó teljesítményünk ellenére megvédtük a címünket.”

Jóllehet, többen megkérdőjelezik a liga létjogosultságát, hiszen sokszor nem a legerősebb összeállítású csapatok mérkőznek meg egymással, elvétve van telt ház és szinte mindig ugyanazok vívják a final fourt – ezúttal mégis kiváló alkalmat adott az „állapotfelmérésre” egy olyan formálódó együttesnek és fiatal edzőjének, mint a 26-szoros magyar bajnok Veszprém.

Az Építők nyáron kinevezett szakvezetője, Momir Ilics frissiben azt a következtetést vonta le, hogy szép és jó trófeát nyerni szeptember elején, de azért a döntőt vissza kell néznie, mert a hullámzó teljesítményből gyorsan tanulni kell, hiszen kilenc nap múlva a francia PSG már nem lesz ennyire elnéző a Bajnokok Ligája nyitó fordulójában. Ez még akkor is igaz, ha a négyes döntőbe jutást a BL-ben tulajdonképpen hosszú idő után először nem várja el a gárdától a vezetőség.

Ligetvári Patrik (Fotók: seha-liga.com)
Ligetvári Patrik (Fotók: seha-liga.com)

„A torna legnagyobb tanulsága, hogy a jövőben sokkal pontosabban és kevesebb hibával kell játszanunk – mondta a Nemzeti Sportnak a Telekom Veszprém balátlövője, Ligetvári Patrik. Meggyőződésem, hogy helyes az út, amelyre Momir Iliccsel ráléptünk, ezt kell folytatnunk. A gyors iram lehet az erősségünk, még ha benne is van a hibázás lehetősége. Meg kell csak nézni a Barcát vagy a Kielt, milyen tempóban kézilabdázik, és hogy ez mennyire sikeres. Bár az is igaz, hogy épp ez hiányzott a második félidőben: nem védekeztünk jól, a lerohanások elmaradtak, ráadásul közben felvettük a Zagreb lassú sebességét. Az erőnlétünkre egyébként nem lehet panasz, Marija Lojanica keményen megdolgoztat minket, a gyors visszarendeződésre azonban mindig figyelnünk kell.”

A 25 éves, korábban szinte csak hármas védőként használt Ligetvári hozzátette, nagyon örül, hogy egyre többet támadhat, érzi a bizalmat, amit próbál meghálálni. Sokat köszönhet például a veszprémiek másodedzőjének, Gulyás Péternek, aki gyerekkora óta ismeri, tisztában van a képességeivel, míg a játékosként hasonló adottságú és szintén balátlövő Ilicstől rengeteg újdonságot tanul a taktikát, figurákat illetően.

„A kapott gólok számát tovább kell csökkentenünk, bár ha úgy játszunk, mint, mondjuk, a Kiel elleni felkészülési meccsen, nagy gond nem lehet – folytatta Ligetvári Patrik. – Habár a németektől egy időn túli hetessel kikaptunk, jó teljesítményt nyújtottunk, és végig mindenki a feladatára koncentrált. Ami engem illett, eddig leginkább hármas pozícióban védekeztem, most már viszont kettesben is – jobban oda kell figyelnem a terület lezárására és a követő emberfogásra.”

Ligetvári szerint kitűnő a hangulat az öltözőben, annak pedig különösen örül, hogy egyre több magyar csapattársa van: „A fiatalokat segítjük a beilleszkedésben, hiszen előbb-utóbb nemcsak a Veszprémben, hanem a válogatottban is stabil játékosokká válhatnak.”

FÉRFI KÉZILABDA SEHA-LIGA, FINAL FOUR (ZADAR)
DÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–PPD ZAGREB (horvát) 27–27 (15–13) – hétméteresekkel 4–2
Zadar, zárt kapuk mögött. Vezette:
Mandak, Rudinsky, (szlovákok)
VESZPRÉM: Cupara – Gasper Marguc 3, J. OMAR 7 (1), Lékai, B. Blagotinsek 1, Ligetvári 1, Strlek. Csere: Corrales (kapus), Sipos A., NENADICS 7, A. Nilsson 1, Maqueda 3, Mahé 2, Manaszkov 2. Edző: Momir Ilics
ZAGREB: Slavic – Cupic 5 (3), Leimeter 3, MUSA 2, Gojun, Mandic 2, VISTOPOROV 6. Csere: Ivic (kapus), Klis 3, Grahovac 1, Klarica 2, Sipic 1, Sirotic 1, Cavar 1 (1). Edző: Ivica Obrvan
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–2. 10. p.: 3–6. 13. p.: 6–6. 18. p.: 8–10. 23. p.: 12–10. 35. p.: 17–16. 42. p.: 21–18. 47. p.: 24–22. 53. p.: 25–23
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4

A SEHA-LIGA FINAL FOUR ALL STAR-CSAPATA
Kapus:  Vladimir Cupara (Telekom Veszprém)
Jobbszélső:  Mikita Vailupav (Meskov Breszt)
Jobbátlövő:   Jahja Omar (Veszprém)
Irányító:  Petar Nenadics (Veszprém)
Beálló: Vjacsaszlav Bohan (Motor Zaporizzsja)
Balátlövő: Filip Vistorop (PPD Zagreb)
Balszélső:  David Mandic (Zagreb)
A legjobb védőjátékos: Blaz Blagotinsek (Veszprém)
A legértékesebb játékos (MVP): Petar Nenadics  (Veszprém)
A sorozat gólkirálya:  Tyimur Gyibirov (Vardar 1961) 57 gól

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik