Elértek a falig – Vincze Szabolcs jegyzete

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 23:20

Ki lehet kapni egy góllal hazai pályán a dán GOG-tól, ebben semmi különleges sincs, mással is megesett már, és meg is fog, nagycsapatokkal is a férfi kézilabdában. A Telekom Veszprém szerdai Bajnokok Ligája-vereségét más szemszögből érdemes megvizsgálni. A klub mára egyértelműen a BL-trófea megszerzésének rendelt alá mindent, annak megfelelően formálja a játékoskeretét, igazol világsztárokat, és persze lehet hibáztatni a vezetőket és a szakmai stábot, hogy sok a légiós a keretben, csak hát továbbra is ott van a mérleg másik oldalán, hogy kevés olyan magyar játékos van, akivel a négyes döntő elérhető. És olybá tűnik, ezen a ponton elválik egymástól a két út: magyar játékosok beépítése vagy BL-siker. Melyik a fontosabb?

Az igazság az, hogy az Építők saját magát irányította ebbe az utcába és elment a falig, ennél erősebb együttest egyszerűen már nem tud összerakni. A GOG elleni hazai vereségből pedig csak annyi szűrhető le biztosan, hogy ezen a szinten ma már nem elég az erős keret és a jó edző a sikerhez – mondom ezt úgy, hogy Momir Ilicset kiváló edzőnek tartom, a veszprémi keretet pedig potenciális BL-győztesnek, de ez sem garancia az állandó sikerre, sőt, arra sosem volt, és sosem lesz biztosíték.

És itt érdemes párhuzamot vonni a lengyel modellel, a kielcei projekt ugyanis szintén rengeteg energiát és pénzt emészt fel, mégis van egy fontos különbség. A Talant Dujsebajev irányította keretben jelenleg kilenc lengyel játékos játszik, minden poszton van legalább egy, ez pedig mindenképpen követendő példa. A Szeged nagyobb figyelmet fordított erre az elmúlt években, viszont újabb évet vesztegethet el azzal, hogy mindenki tudja, Juan Carlos Pastor az idény végén távozik a kispadról, utódja pedig még mindig nincs, ami bizonytalanságot szül.

Talán ötvözni kellene a veszprémi és a szegedi modellt, mert határozottan úgy gondolom, ha van két ilyen szintű csapatunk, mint a Veszprém és a Szeged, amelyek tartósan ott tudnak lenni az európai élvonalban, akkor óriási hiba lenne a huszonkettes csapdájába esni. Egy ilyen lehetőséget jobban ki kellene használnia a magyar kézilabdának, szem előtt tartva, amit Chema Rodríguez szövetségi kapitány a januári világbajnokság után mondott: a magyar válogatott sikere attól függ, hány hazai játékosa játszik rendszeresen a nemzetközi kupákban. Mert ha itt nem változik semmi, akkor továbbra sem lesz elérhető a BL négyes döntője magyar játékosokkal.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik