Női kézi NB I: a feljutást kiharcoló keretre alapoznak Kozármislenyben

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.06.30. 11:55
null
Fennállása legnagyobb sikerét könyvelhette el az NB I-be jutással a Kozármisleny női kézilabdacsapata (Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló)
Története során először szerepel a női kézilabda NB I-ben a Kozármisleny, amely kemény csatában harcolta ki a feljutást. Gyulay László csapata – kisebb változásoktól eltekintve – a tavalyi kerettel szeretne stabil teljesítményt nyújtani az élvonalban.

 

Fennállása legnagyobb sikerét könyvelhette el nemrégiben a Kozármislenyi Kézilabda Akadémia, amely 29 éves története során először harcolta ki a feljutást a legmagasabb osztályba, így a 2023–2024-es évadot az NB I-ben kezdi el. A játékosok többségének és a vezetőedzőnek, Gyulay Lászlónak is ez lesz az újoncidénye az élvonalban.

„Kovács Tamás irányításával már a 2021–2022-es évadban fokozatosan építkeztünk, akkor még pályaedzőként segítettem a munkát – kezdte Gyulay László. – Az egycsoportos NB I/B előző idényében vettem át a felnőttcsapatot, amellyel a középmezőnyt tűztük ki célként, s csak egy három-négy éves ciklus végére terveztük a feljutást. Természetesen nem bánjuk, hogy így alakult.”

Ami az előző évadot illeti, kemény meneteléssel harcolta ki a feljutást a baranyai együttes – sorozatban tizenhárom mérkőzésen nem talált legyőzőre, s öt hónap elteltével, 2023. április 23-án a Vasas vette el a veretlenségét a másodosztályban. Mindenesetre ez az erőltetett menet áldozatokkal is járt.

„Nagyon hosszú volt az év – harminc meccset játszottunk a bajnokságban, plusz a kupamenetelés. Ez nemcsak nálunk okozott gondot, a többi csapatnál is rengeteg volt a sérülés a terhelés miatt – folytatta a szakember. – Szerencsére a klubvezetőség előrelátó volt, így bő, tizenkilences kerettel dolgoztunk, a lányok pedig beletették azt a pluszmunkát, amit ilyen helyzetben kell – ennek köszönhetjük a feljutást. Négy olyan sérültünk van, aki hosszú időre kiesett: Köpösdi Zsófit már korábban megműtötték, míg Bréda Luca, Kuti Bettina és Markovics Rebeka július közepén esik át az elülső keresztszalag-szakadás miatt szükségessé vált operáción. Előbbi januárban, a többiek reálisan április körül lesznek bevethető állapotban.”

Nagy volt az öröm Kozármislenyben az előző évad végén: a baranyai lányok először jutottak fel a legmagasabb osztályba (Fotó: Kozármisleny SE)
Nagy volt az öröm Kozármislenyben az előző évad végén: a baranyai lányok először jutottak fel a legmagasabb osztályba (Fotó: Kozármisleny SE)

 

Nagy játékosmozgás mindenesetre nincs a Kozármislenynél, hat távozó mellett négy érkezőről beszélt a vezetőedző, akiket a sérültek pótlására szerződtettek.

„A keretünk kilencven százaléka együtt maradt. Békéscsabáról Zsemberi Zóra érkezett, valamint átigazoltuk Imrei Nóra testvérét, Rékát a Vasastól, a Dunaújvárostól Kecskés Noémi jön hozzánk, míg Bánfai Virágot a Budaörstől kaptuk kölcsön.”

Ami a felkészülést illeti, az újonc dél-dunántúliak már megkapták az egyéni erőnléti feladatokat, a közös munkát pedig július 12-én kezdik el.

„Kéthetes alapozással kezdünk és öt felkészülési mérkőzés van tervben – a Siófok, a NEKA, a Kisvárda és a Szombathely mellett egy horvát első osztályú csapattal is találkozunk – vázolta a felkészülési terveket Gyulay László. – Az NB I más kávéház, de szeretnénk tovább fejlődni, és minél több lehetőséget adni azoknak a játékosoknak, akik kiharcolták ezt a lehetőséget.  Hosszú idény vár ránk, amelyben a legfontosabb, hogy önmagunkhoz képest stabilan teljesítsünk. Nagy szó ez a kisváros életében, szeretnénk örömet szerezni az embereknek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik