Kikapott a visszavágón a Győr, de kiejtette a címvédő Viperst, és négyes döntőbe jutott

Vágólapra másolva!
2024.05.04. 17:50
A címvédő Vipers elleni hazai vereséggel is jegyet váltott a budapesti négyes döntőre a Győr (Fotó: Dömötör Csaba)
A Győri Audi ETO KC az idegenbeli 30–23-as győzelem után hazai pályán 26–24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól, de így is bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája június 1-jén és 2-án rendezendő budapesti négyes döntőjébe.

 

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég) 24–26 (15–17)
Győr, 5209 néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
GYŐR: S. Toft – Győri-Lukács 1, GROS 6 (6), Brattset Dale 2, Haugsted, V. KRISTIANSEN 5, Fodor Cs. Csere: SOLBERG-ÖSTHASSEL, Duijndam (kapus), S. Oftedal 2, Hovden 1, Szöllősi-Schatzl 1, Nze Minko 2, Rju Un Hi 3, Blohm, De Paula 1. Edző: Per Johansson
VIPERS: KATRINE LUNDE – KNEDLÍKOVÁ 7 (3), VJAHIREVA 6 (1), Abbingh 1 (1), Tchaptchet, ROBERTS 8, Naes Andersen 2. Csere: Börjesson (kapus), Waade, Sercien-Ugolin, Schulze 2, Hesselberg, Arcos, Höve. Edző: Tomás Hlavaty
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–4. 6. p.: 2–6. 11. p.: 4–8. 18. p.: 9–9. 20. p.: 11–10. 23. p.: 11–12. 28. p.: 14–15. 37. p.: 15–18. 42. p.: 16–21. 48. p.: 18–21. 54. p.: 21–23. Kiállítások: 6, ill. 6 perc. Hétméteresek: 7/6, ill. 6/5
MESTERMÉRLEG
Per Johansson: – Katrine Lunde olyan, volt mint egy „szörny” a norvég kapuban. Nyomás nélkül érkezett a Vipers, a szuszt is kihajtotta belőlünk. A védekezésnek köszönhetjük a továbbjutást, ez jó alapot adott arra az egész párharcban, hogy készülhetünk a négyes döntőre.
Tomás Hlavaty: – Hihetetlen teljesítményt nyújtott a csapatunk, de elismerésem a Győrnek is, megérdemelten jutott tovább. Az első meccsen úszott el a párharc. Csalódott vagyok, hogy kiestünk, de büszke a játékosainkra, elégedett a mutatott teljesítménnyel és küzdőszellemmel.
Az első mérkőzésen: 30–23
Továbbjutott: a Győri Audi ETO KC, 54–49-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Sok szempontból különleges és fontos volt a Győr–Vipers Kristiansand női kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntős párharc magyarországi visszavágója. A két európai élcsapatból az egyiknél biztosan fájdalmas emlékként fognak visszagondolni erre a szombat estére, hiszen ez a két együttes nyerte meg a legutóbbi hat (befejezett) kiírást az elitsorozatban, testvéries elosztásban, idén azonban egyikük már a négyes döntőbe sem jut be. Hazai részről pedig jó néhány nyári távozó – Szöllősi-Schatzl Nadine, a norvég Stine Oftedal és Silje Solberg-Östhassel, a holland Rinka Duijndam, a dán Line Haugsted és a szlovén Ana Gros – utoljára játszott BL-meccset az Audi Arénában.

A sima, hétgólos győri győzelmet hozó első találkozó után szinte borítékolható volt, hogy a legutóbbi három idényben aranyérmes norvégok még egyszer nem játszanak olyan pocsékul: nem is finomkodtak, az első három perc után 4–0-ra vezettek. Tíz perc sem telt el, de a korábban az ETO-nál is varázsoló 44 éves legenda, Katrine Lunde már hat védést (75%-os hatékonysággal) mutatott be a vendégkapuban. A hazai támadások olykor döcögtek felállt fallal szemben, azonban Oftedal kettő és a francia Estelle Nze Minko egy mesteri labdalopása jelezte, hogy mentálisan a kinti találkozóhoz hasonlóan most is erős a magyar bajnok. Amely a szerencsével sem állt hadilábon, az északiak négyszer is a kapufát találták telibe, így a szünetben kettővel vezettek.

 

Korántsem volt olyan a győri játék, mint egy hete, ám úgy tűnt, kézben tartja Per Johansson együttese a küzdelmet. Ehhez képest mégis izgalmasan alakult a második játékrész. Tény, a vendégek sem szórták a gólokat, de a Győr teljesen megállt támadásban a félidőt követően. Nze Minko és társai nyolc és fél perc elteltével találtak be először, az első közel tizenhat percben egy gólra voltak képesek, de ez is belefért ezúttal. A hajrában nőtt a feszültség a pályán és a lelátón egyaránt, a hazaiak maguknak tették nehézzé a visszavágót, öt gólnál többel azonban nem vezetett a címvédő, bár javult a teljesítménye az újabb ütközetre, az otthon összeszedett hátrányát nem tudta ledolgozni.

Nem vitás, a két félidő első felében mutatott produkciónak intő jelnek kell lennie, a záró perceket viszont már rutinosan menedzselő ETO vereséggel, de bejutott a június 1-én és 2-án Budapesten sorra kerülő négyes döntőbe, ahogy 2015 kivételével mindig, amióta 2014-ben bevezették ezt a lebonyolítást az elitsorozatban. Schatzl, Oftedal és a többi búcsúzó így megteremtette az esélyt arra, hogy BL-trófeával zárja le a győri karrierjét. 24–26

 

Veronica Kristiansen, a Győr balátlövője
Fárasztó és kemény mérkőzés volt. Az első félidőben gyors tempót diktált a Vipers, nekünk jött, miközben néha rossz döntéseket hoztunk, így korán hátrányba kerültünk. Mindkét csapat magas szinten védekezett, a Vipersnél pedig még ott volt Katrine Lunde is a kapuban. Boldog vagyok, ahogyan harcoltunk és küzdöttünk együtt, megérdemelten készülhetünk a négyes döntőre.

 

Lisa Tchaptchet, a Vipers beállója
Ilyen a sport, néha nyersz, máskor veszítesz. Az első meccsen összeszedett hétgólos hátrány túl sok volt, nem tudtuk ledolgozni. Mindent megtettünk, próbáltunk nyomás és teher nélkül játszani. Győztünk, mégsem jutottunk tovább, szomorúak vagyunk.

 

 

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik