Sorozatban negyedszer is megnyerte a férfi kézilabda Magyar Kupát a Veszprém!

Vágólapra másolva!
2024.05.19. 19:31
A távozó csapatkapitány, Andreas Nilsson emelte a magasba a trófeát (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfi kézilabda Magyar Kupa tatabányai négyes döntőjében a Telekom Veszprém 33–30-ra legyőzte az OTP Bank-Pick Szegedet, ezzel megvédte címét és története során 31. alkalommal emelhette magasba a trófeát.

 

FÉRFI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–OTP BANK-PICK SZEGED 33–30 (16–15)
Tatabánya Multifunkciós csarnok, 4967 néző. Vezette: Bócz, Wiedemann
VESZPRÉM: Corrales – J. Omar 6 (4), REMILI 5, FABREGAS 4, Ligetvári, El Dera, Descat 1. Csere: Jensen (kapus), VAJLUPAU 4, Casado 2, Pesmalbek 3, Sandell, A. Nilsson, Mahé 1, KOSZOROTOV 4, Elísson 3. Edző: Momir Ilics
SZEGED: Mikler R. – Sostaric 8 (8), Stepancic 1, Bombac 3, Bánhidi 1, Mackovsek 1, Frimmel 1. Csere: Nagy M. (kapus), Gaber 2, GARCIANDIA 6, MARTINS 7, Bodó, Jelinic. Edző: Kárpáti Krisztián
Az eredmény alakulása. 4. p.: 2–2. 8. p.: 5–2. 12. p.: 7–6. 21. p.: 13–9. 25. p.: 15–12. 37. p.: 20–19. 44. p.: 24–23. 48. p.: 27–25. 52. p.: 30–25.  57. p.: 31–29.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 8/8
MESTERMÉRLEG
Momir Ilics: – A Szeged jó csapat, nem tudom, miért várt mindenki sima döntőt. Nehéz meccsre számítottam és hatalmas küzdelemre. Büszke vagyok a játékosaimra, Dragan Pesmalbek mentalitása ezúttal labdaszerzésekben mutatkozott meg, sokat köszönhetünk neki. Nedim Remili csak az egyik kulcsjátékosunk, a piros lapja után többen is elő tudtak lépni, Augustín Casado megmutatta, hogy ilyen helyzetekben is számíthatunk rá. Ötödször játszottunk a Szegeddel, hiába nyertünk mindig, a bajnoki döntő sem lesz könnyebb, mint amilyen ez a mostani volt.
Kárpáti Krisztián: – A mai mérkőzés nüanszokon múlott, még ki kell elemezni, hol mentek el azok a pici dolgok, amikkel a Veszprém ma jobb volt nálunk. Büszke vagyok a csapatra, hogy nem adtuk fel, végig harcoltunk. Több mindennel próbálkoztunk, nyitott és zárt védekezéssel, hét a hat elleni támadójátékkal. Gleb Kalaras kivételével mindenki egészséges volt, a pályán ez is visszaköszönt. A bajnoki döntőben megpróbáljuk elkapni őket.

ÖSSZEFOGLALÓ

Első kupadöntőjét játszotta Tatabányán egymás ellen a Veszprém és a Szeged. Korábban 21 kiírásban is a két sztárcsapat vívta a döntőt, csak más helyszínen. Az elmúlt 12 évben a kivétel a 2022-es finálé volt, amikor már az elődöntőben összesorsolták őket. A Veszprém és a Szeged uralja a mezőnyt, rajtuk kívül csupán a Dunaferrnek sikerült megnyernie a Magyar Kupát ebben az évezredben, még 2001-ben.

Szombaton az Építők a Dabast (38–27), a Kékek a korábban a bronzérmet bravúrral megszerző NEKA-t győzték le (39–33), így ezúttal is a két favorit léphetett pályára a mindent eldöntő összecsapáson.

Természetesen Nedim Remili szerezte a mérkőzés első gólját, szintén nagy volt rá az esély, hogy erre pont Bánhidi Bence fog válaszolni – ez is bejött. Talán a két csapat legmeghatározóbb játékosairól beszélünk esetükben.

A hatalmas rohanás, amiben a két csapat elkezdte a finálét, a Veszprém malmára hajtotta a vizet. A Szeged bele-belehibázott, Remili viszont a januári Európa-bajnokság MVP-jéhez méltóan kezdte a meccset, tíz perc után már négy találatnál járt (7–4).

A két csapat szurkolótáborából csak a Szegedé volt teljes, de mindkét együttes megkapta a jól megérdemelt buzdítást az övéitől. Szita Zoltán a mérkőzés előtt a csarnok kijelzőjén levetített felvezető videóban azt mondta, hogy a szegedi győzelemhez Mikler Rolandtól 50 százalék feletti kapusteljesítmény kell, „de nem szeretnék nagy nyomást tenni rá…”. A magyar válogatott rutinos kapusa a 6. percben rögtön egy dupla védéssel vétette észre magát, és még jó párszor közbe tudott szólni.

Az ő bravúrjai mellett Mario Sostaric értékesített hétmétereseinek köszönhetően tapadt a Szeged, amelynek Imanol Garciandia blokkról bepattanó átlövése is segített versenyben maradni (11–9). Mikita Vajlupau góljaira Miguel Martins válaszolt. A portugál irányító nagyot játszott az első játékrész második felében: ziccerből és távolról is hatékony volt, mindemellett büntetőket harcolt ki.

A veszprémi közönségkedvenc, Kentin Mahé góljánál a lelátó piros mezes részéről hatalmas hangorkán söpört végig az arénában. Sostaric továbbra sem hibázott a büntetővonalról, így a 28. percben Momir Ilics is kikérte az első idejét. A rövid eligazítás után Mikler védett egyet, majd a túloldalon egy véleményes belemenés miatt a játékvezetők elvették a Szegedtől a labdát, amellyel az egyenlítésért dobhattak volna kapura. Ezzel szemben Fabregas küzdött ki magának egy gólt, az őt megrángató Borut Mackovsek pedig kiállítást kapott (16–14).

Fél perccel a szünet előtt pont Fabregas rángatta mag Bánhidit, amiért ő is megkapta a büntetését. Sostaric az ötödik hetesét is gólra váltotta, egy gólra felhozva csapatát a második félidő előtt. Martins hatalmas elszántsággal jött ki az öltözőből, emberhátrányban lőtt két gólt. Az indulatok kezdtek felforrósodni, amikor Jahja Omar azt reklamálta, hogy Garciandia a hatoson belül blokkolt le egy üres kapus lövést, majd Bánhidi csapott oda kiállítást érően Fabregasnak.

(Fotó: Dömötör Csaba)

Martins kulcspillanatban hibázott, így megint nem sikerült egyenlítenie csapatának, de egy pillanatra sem lehettek rá mérgesek a szurkolók, hiszen az ő extra játékának is köszönhetően volt még mindig ott a Veszprém közelében a Szeged (20–19). A különbség sokáig egy és három találat között mozgott, aztán a 44. percben Remili piros lapot kapott, amiért eltalálta Bombac arcát.

Sohasem visszatérő lehetőséget kínált ez a Szegednek a bravúrra, hiszen a rivális játékának a „motorja” ült fel a nézőtérre. Ennek ellenére a Veszprém lépett el megint 26–23-ra. A Mikler helyére becserélt Nagy Martin az ellenfél üres kapuja helyett az ellenfél játékosát választotta, majd Casado pillanata következett.

Az utolsó tíz percre fordulva továbbra is kézben tartotta a meccset a Veszprém, Szergej Koszorotov éles szögből talált utat a kapuba (29–25). Kárpáti Krisztián időkérése után csapata eladta a labdát, Jahja betalált az üres kapuba, ezzel fél kézzel már megfogta a trófeát az Építők. Sostaric mind a nyolc büntetőjét bedobta, Mikler is visszajött és védett, Garciandia hatékonyan tüzelt (32–30)

Az utolsó két percben már nem volt benne a fordulat a levegőben. A Veszprém 33–30-ra legyőzte a Szegedet, és története során 31. alkalommal megnyerte a Magyar Kupát.

 

A 3. HELYÉRT
HSA NEKA–DABAS KC 32–27 (15–13)

31-szeres:
Veszprém KC (VÁÉV Építők, VÁÉV Bramac, Fotex KCV, MKB Veszprém, MKB-MVM Veszprém, MVM Veszprém, Telekom Veszprém)
7-szeres:
Bp. Honvéd, Pick Szeged (Tisza Volán)
4-szeres:
Elektromos, Rába ETO (Rába Vasas ETO)
3-szoros:
Bp. Spartacus
2-szeres:
Bp. Dózsa SK, Tatabányai Bányász
1-szeres:
Bp. Vörös Meteor, FTC, Vasas, Debreceni Dózsa, Dunaferr SE
A KUPAGYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik