A negyeddöntőbe jutás a minimum a „legmagyarabb” német női kézilabdacsapatnál

Vágólapra másolva!
2024.07.20. 18:51
A „legmagyarabb” német csapat (Fotó: Getty Images)
A negyeddöntőbe jutás a Woth Péter vezetőedző által irányított TuS Metzingen minimális célja a német női kézilabda-bajnokság következő idényében.

„Nagyon konkrétan még nem beszéltünk erről, de teljesen nyilvánvaló, hogy mivel változik a lebonyolítás és rájátszás lesz a bajnokságban, a felsőházba kellene kerülnünk. Ez az alapszakasz után legalább a nyolcadik helyet jelenti. Ez a minimális elvárás” – nyilatkozta az MTI-nek Woth Péter, aki az előző szezonban másodedzőként vállalt szerepet a klub eddigi legnagyobb sikeréből, a Német Kupa megnyeréséből.

„Nagyon jó hétvégénk volt és a klubnak ez egy nagyon nagy eredmény. Többször jártak már a négyes döntőben, finálét is játszottak, de most végre sikerült megszerezni a trófeát, ez nagy élmény volt” – mesélte.

A Metzingen március 10-én 30–28-ra nyerte meg a Faluvégi Dorottyát és Háfra Noémit is foglalkoztató, később Bajnokok Ligája-ezüstérmes SG BBM Bietigheim elleni döntőt. A két csapat augusztus 31-én a Szuperkupa-mérkőzésen ismét találkozik, de az ellenfél, a bajnoki címvédő neve immár HB Ludwigsburg.

A Metzingen a bajnokságot ötödikként zárta, a magyar tréner szerint ez olyan helyezés, ami az erőviszonyoknak és a csapat erejének megfelel.

„Év közben voltak olyan vereségeink, amelyek elkerülhetőek lettek volna, de a végén sikerült nyolc meccsből hetet megnyernünk, az nagyon sokat számított. A végére nagyjából kiegyenesedett a dolog” – mondta.

Amikor biztossá vált, hogy elődje, Werner Bösch egy svájci klubhoz távozik, onnantól kezdve kezdtek el konkrétan beszélni arról Rott Ferenc klubelnökkel, hogy ő vehetné át a posztját.

Ami az esetleges címvédésüket illeti, Woth megjegyezte, hogy a kupa mindig nagyon sorsolásfüggő, még most is arra várnak, hogy ki lesz majd az ellenfelük a második fordulóban.

A Metzingen 2016-ban Konkoly Csaba irányításával ezüstérmes lett az EHF-kupában – a döntőben a Dunaújvárostól kapott ki –, idén pedig a német HSG Blomberg-Lippe és a szerb Crvena zvezda párharcának továbbjutójával találkozik az Európa-liga selejtezőjében.

Woth szerint „jó kaland lenne, ha megvalósulna” a csoportkörbe kerülés, de kimondott céljaik nincsenek és nem is lehetnek, mert ha el is jutnak odáig, bekerülhetnek egy olyan csoportba, ahol nem lehet elvárás a kiemelkedő eredmény elérése.

Mint mondta, a szezon kezdete előtt nagyon nehéz megítélni, hogy erősödött vagy gyengült-e a játékoskeretük, ez majd az idény közben fog kiderülni.

Kántor Kamilla visszavonulása után jelenleg két magyar játékos van a csapatban: Woth Viktória és Rott Rebecca.

„Ez a legmagyarabb német női kézilabdaklub, mert az elnök magyar, és hagyományosan vannak magyar játékosaik, magyar edzőik” – mesélte.

Korábban kézilabdázott Metzingenben Temes Bernadett, Szekerczés Luca, Ilyés Annamária, Hársfalvi Júlia, Korsós Dorina és Albek Anna is.

A felkészülési időszakban magyar csapattal is találkozik Woth Péter együttese, hiszen az Alba Fehérvár érkezik hozzájuk a Szuperkupa-mérkőzés előtti héten. A két klub közötti kapcsolat nem új keletű, tavaly a német gárda edzőtáborozott Székesfehérváron.

Woth korábban Szombathelyen, Nagykanizsán, Veszprémben, Marcaliban, illetve a Nemzeti Kézilabda Akadémián is dolgozott, sőt, éveken keresztül tagja volt az utánpótlás-válogatottak szakmai stábjának Bohus Beáta mellett. Most úgy fogalmazott: nehéz megmondani, hogy ez az élvonalbeli vezetőedzői szerepvállalás hol helyezkedik el a pályafutásában.

„Amikor elindultam Magyarországról, két dolog volt, amiért úgy gondoltam, hogy ez most a megfelelő idő. Egyrészt a gyerekeim már elég nagyok ahhoz, hogy ne hiányozzak nekik annyira. Másrészt talán még nem vagyok túlságosan öreg ahhoz, hogy valami újat kipróbáljak, és amikor lehetőség volt rá, én általában kerestem az olyan szituációkat, ami nem a langyos víz” – magyarázta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik