Nagyot alkotnának Párizsban a férfi kézilabdázóink

Jakus BarnabásJakus Barnabás
Vágólapra másolva!
2024.07.01. 19:40
Jó hangulatban készülnek férfi kézilabdázóink a párizi olimpiára (Fotó: Koncz Márton)
Jó hangulatú nyílt edzést tartott Felcsúton az olimpiára készülő magyar férfi kézilabda-válogatott. Chema Rodríguez szövetségi kapitány magasra tette a lécet, a csapatkapitány emelt fővel jönne le a pályáról, a reménység pedig egyelőre nem izgul.

„Készen állunk, hogy megpróbáljunk valami nagyot alkotni az olimpián – jelentette ki Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak. – A csapat és én is boldog vagyok, az első két hétben a fizikai felkészülésen lesz a hangsúly, utána jöhet a taktika.” 

Ami az elvárásokat illeti, az edző mindig szereti magasra tenni a lécet: „Az álmom az aranyérem lenne, ahányszor elindulsz egy versenyen meg kell próbálni elsőnek lenni, de ez nehéz, mert ez lesz a történelem legerősebb olimpiája a kézilabda szempontjából, több az európai csapat és a kontinensen kívüli ellenfelek közül az egyiptomiak is nagy erőt képviselnek.”

Nagy László, a válogatott csapatvezetője: – Néztem a szenvedő arcokat a múlt héten, amikor a teszteket futották a játékosok, de megcsinálták lelkiismeretesen, ahogy ezt illik és kell, utána jöhet a felkészülés jobb és élvezhetőbb része. Ami az olimpiát illeti, azt kívánom, éljünk át olyan élményeket, mint 2012-ben, mert az azt jelentené, hogy továbbjutunk a csoportból és éremért küzdhetünk. A mezőny kifejezetten sűrű, bitangerős a csoportunk, az első két ellenfél, Egyiptom és Argentína legyőzése elengedhetetlen a továbblépéshez és a három nagy, Norvégia, Dánia és Franciaország közül is jó lenne egy bravúrt hozni.
VÉLEMÉNY

A válogatott pont az afrikai együttes ellen kezd Párizsban. Az ötkarikás játékokra tizenkét év után visszatérő együttes rutinos irányítója, Lékai Máté elmondta, már nagyon várja a rajtot, az alapozás nem a legkellemesebb része a kézilabdának, de elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő állapotban utazhassanak. 

„Felsejlik bennem, mennyire jó érzés olimpián szerepelni, egész más, mint egy Európa-bajnokság vagy világbajnokság, de szerintem a legtöbb sportolónak ez a csúcs – mondta lapunknak a 36 éves játékos. – Adjunk ki magunkból mindent és meglátjuk, mire elég, nyilván szeretne mindenki továbbjutni a csoportból, aranyérmet nyerni, de a világ legjobbjaival fogunk játszani, az a lényeg, hogy emelt fővel jöhessünk le a pályáról. Az pedig nem lesz sikeres sportoló, aki nem bírja a nyomást” – summázta a célokat az FTC kézilabdázója.

(Fotó: Koncz Márton)

A sikeres kvalifikációban elévülhetetlen érdemeket szerző Imre Bence a jövő generációját testesíti meg. „Egyelőre nincs bennem izgalom az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, örülök, hogy itt lehetek a felkészülésen – árulta el kérdésünkre a szélső. – Napról napra próbálok gondolkodni, egyelőre arra koncentrálok, hogy elkerüljem a sérüléseket és megtanuljam a szükséges taktikai elemeket. Szeretnék úgy kimenni, hogy jussunk tovább a csoportból, az első meccs meghatározza a sorsunkat.” 

A 21 éves játékos életében fordulópont lesz a 2024-es nyár, ugyanis a következő szezont a THW Kiel színeiben kezdi meg. „Nem a csak a sportban, hanem a magánéletemben is váltás jön, többekkel is felvettem a kapcsolatot a klub részéről, tudtam beszélni a Filip Jichával is (a klub vezetőedzője – a szerk).” 

Imre szerint ugyanakkor otthon egyelőre nem az olimpia a téma, egyrészt nem is igényli, másrészt húga volt a középpontban, Imre Szofi a juniorválogatott színeiben ezüstérmes lett a világbajnokságon, akire nagyon büszkék. Imre Géza és Kökény Beatrix bizonyára a fiára is az lesz, pláne, ha megvalósul a kitűzött cél.

A MAGYAR VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Július 13., Győr
17.00: Magyarország–Szlovénia
Július 19., Stuttgart
17.15: Magyarország–Németország
Július 20., Stuttgart
15.00: Magyarország–Japán

Csoportmérkőzések, Párizs
Július 27. 
11.00: Magyarország–Egyiptom
Július 29.
21.00: Magyarország–Argentína
Július 31.
9.00: Magyarország–Norvégia
Augusztus 2.
9.00: Magyarország–Dánia
Augusztus 4.
16.00: Magyarország–Franciaország
Helyosztók, Lille 
Augusztus 7.: negyeddöntő
Augusztus 9.: elődöntő
Augusztus 11.: a 3. helyért, döntő
A PÁRIZSI PROGRAM


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik