Lazar Kukics nem véletlenül választotta a Szegedet

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.09.19. 10:19
A szerb karmester, Lazar Kukics minél nagyobb sikereket szeretne elérni Szegeden (Fotó: Török Attila)
Az OTP Bank-Pick Szeged csütörtök este Barcelonában szerezne újabb meglepetést. A magyar csapat egyik új irányítója, a szerb Lazar Kukics már a BL nyitó fordulójában jó játékkal vétette észre magát.

Újabb nehéz feladat következik a Szegednek, amely nem túlzás, világraszóló sikerrel kezdte a Bajnokok Ligája-idényt. A Tisza-partiak az első félidőben még egygólos hátrányban voltak a német bajnok Magdeburg ellen, de a szünet utáni jó játékkal 31–29-es győzelmet arattak. A győzelemhez sokan hozzátették a magukét, Mikler Roland 44 százalékos hatékonysággal védett, a támadójáték meg egyszerre volt gyors és változatos. Utóbbiban óriási szerepe volt az együttes új irányítójának, Lazar Kukicsnak, aki nagyon jól adta meg az akciók ritmusát.

„Hatalmas élmény egy akkora csapatot megverni, mint a Magdeburg, hidegrázós, hogy ezt a bravúrt a saját szurkolóink előtt tudtuk véghez vinni – mondta a 28 éves szerb játékos. – Szinte végig tartani tudtuk magunkat a tervhez, ami az volt, hogy rohanunk. Bárki jött be a kispadról, a sebességünk nem tört meg, ezért is volt olyan nehéz az ellenfélnek követnie a folyamatos gyors lerohanásainkat.”

Az irányítóposzton az elmúlt években megjelentek az inkább az átlövésekre szakosodott játékosok, ezáltal elkezdtek a háttérbe szorulni a valódi játékmesterek. Azonban Kukics abszolút az utóbbi kategóriába tartozik. Olyan irányítónak tartja magát, akinek az a dolga, hogy a csapata szempontjából a legmegfelelőbb mederben tartsa a mérkőzést. Sokkal inkább kiszolgálja a többieket, de azért ha kell, ő is képes gólra törően játszani. A Magdeburg ellen a gólpasszai mellett háromszor is eredményes volt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a Szeged játékosa lehetek. Nemcsak azért jöttem ide, mert a város közel van a hazámhoz, hanem azért is, hogy közösen minél nagyobb sikereket érjünk el ezzel a nagy múltú együttessel” – mondta Kukics, aki a Partizan Beograd saját nevelésű játékosa, és a mai napig óriási szurkolója. Tapasztalatai alapján a szerb kézilabdázóknak nincs egyszerű dolguk, ha a legmagasabb szintre szeretnének eljutni. Ehhez nagyon hamar külföldre kell menniük, mert otthon egy fiatalnak nincsenek olyan lehetőségei, mint mondjuk egy magyar játékosnak, aki akadémián pallérozódhat. Pedig elmondása alapján Szerbiában is nagyon sok tehetség van.

Kukics 2016-ban intett búcsút a Partizannak és igazolt a spanyol Logrono La Riojába, majd a portugál Benfica (2020–2022) és a román Dinamo Bucuresti (2022–2024) következett, hogy a nyártól már a Szeged sikeréért hajtson. Ezt legközelebb csütörtök este Barcelonában teheti meg, ahol az előző négy kiírásból hármat megnyerő sztárcsapat ellen kell pályára lépnie.

A katalán fővárosba nem győzni járnak az ellenfelek. A korábbi veszprémi tréner, Carlos Ortega csapata az elmúlt három idényben csupán három vereséget szenvedett el hazai pályán: csak a Kielce, a Veszprém és a Montpellier tudott a Palau Blaugranából pontokkal távozni. A győzelem fontos, de az épülő-szépülő Szegednek most talán fontosabb, mennyire tudja a saját, gyors játékát a pályára vinni egy más stílusú riválissal szemben is.

Mikler Roland múlt heti formájára szükség lesz Barcelonában (Fotó: Török Attila)
„Ha Barcelonában lépsz pályára, tökéletes játékot kell nyújtanod, ez minden csapatra igaz, ránk is. Nem kirándulni megyünk Spanyolországba. Küzdünk, hajtunk végig a meccsen, és mindent megteszünk, hogy nyomást gyakoroljunk a riválisra. Ha ez sikerül, és ha nem a legjobb napját fogja ki a Barca, lesz esélyünk valami jót kihozni a találkozóból. Fontos lesz a visszarendeződés, hogy ne legyen esélye a hazai csapatnak a gyors lerohanásra. Ha ez megvalósul, nagy csatát vívunk” – mondta a Szeged edzője.
MICHAEL APELGREN

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
18.45: Veszprém HC–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.45: Fredericia (dán)–Sporting (portugál)
B-CSOPORT
20.45: Barca (spanyol)–OTP Bank-Pick Szeged (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
20.45: Magdeburg (német)–Kolstad (norvég)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik