Óriási izgalmak, hosszabbítás után lett férfi kézilabda-klubvilágbajnok a Veszprém!

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 20:59
Fotó: Getty Images
A Barca után a Veszprém HC férfi kézilabdacsapata a döntőben Magdeburgot is hosszabbításban győzte le, így története során először nyerte meg a klubvilágbajnokságot, edzője, Xavi Pascual pedig hatodszor.

KÉZILABDA
FÉRFI KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
Döntő
VESZPRÉM HC–SC MAGDEBURG (német) 34–33 (13–14, 28–28, 32–31) – hosszabbítás után
Egyiptom, 3000 néző. V: Hansen, Madsen (dánok). 
VESZPRÉM: CORRALES – Vajlupau 5, REMILI 8, FABREGAS 9, Ligetvári, El-Dera 1, DESCAT 5 (3). Csere: Jensen (kapus), Cindric 5, Sandell, Pesmalbek, Koszorotov 1, Casado. Edző: Xavier Pascual
MAGDEBURG: S. Hernández – Persson 3, MAGNÚSSON 7 (4), Zehnder 2, Saugstrup 2, Kristjánsson 3, Musche 3. Csere: Portner (kapus), Bergendahl, O’Sullivan, LAGERGREN 6, MERTENS 5, Damgaard 2, Zechel. Edző: Bennet Wiegert
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–0. 6. p.: 3–3. 10. p.: 7–5. 17. p.: 8–7. 23. p.: 9–12. 28. p.: 12–12. 35. p.: 15–17. 42. p.: 22–18. 54. p.: 27–26. 60. p.: 28–28. 65. p.: 32–31. 68. p.: 34–32. 
Kiállítások: 6, ill. 0 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/4

ÖSSZEFOGLALÓ

ÓRIÁSI MEGLEPETÉSSEL kezdődött a férfi kézilabda-klubvilágbajnokság utolsó napja, az egyiptomi al-Ahli hazai pályán, háromezer néző előtt 32–29-re legyőzte a rekordbajnok, Bajnokok Ligája-győztes Barcelonát, amelynek elvehette a kedvét a tornától a Veszprém elleni hosszabbításos vereség az elődöntőben, a sokkal lelkesebben kézilabdázó al-Ahli pedig ezt remekül kihasználta.

A háromezer szurkoló maradt a fináléra is, köztük egy maréknyi Veszprém-szurkolóval, akik örülhettek a Magdeburg elleni döntő első perceiben, a fegyelmezetten védekező magyar bajnok villámrajtot vett, és elhúzott három nullra. Kapusa, Rodrigo Corrales remekül védett, egymás után fogta ki a ziccereket, négy perc is eltelt, mire a németek megszerezték az eső góljukat.

A Veszprém azonban váratlanul megtorpant, hét ötös vezetésnél négy percig egyáltalán nem esett gól, a tempó látványosan visszaesett, és a Magdeburg vált kezdeményezőbbé. Percekig „húzd meg, ereszd meg”-játék zajlott a pályán, az Építők kicsit előreszaladt, elment néhány góllal, majd hagyta felzárkózni az ellenfelet. Amely egy idő után vérszemet kapott, egyre összeszedettebben és gyorsabban támadott, átvette a vezetést, köszönhetően az egyre tanácstalanabb Veszprém-támadásoknak, Xavi Pascual együttese tíz perc leforgása alatt egyetlen gólt szerzett.

Az irányító Luka Cindricnek ezúttal nem jöttek be az egy-egyek, nem tudott vele helyet csinálni a többieknek, a spanyol edző nem látott más lehetőséget, időt kért, és visszaküldte a pályára a kezdősort. Más kérdés, hogy ez sem segített sokat. A Magdeburg lépéselőnyben maradt, de a félidő így is döntetlen lehetett volna, miután Corrales újabb ziccert védett, Nedim Remili pedig egyből indította Dragan Pesmalbeket, aki a kapuval szemben, száz százalékos helyzetben nem tudott kifogni a kapuson.

Bármit is mondott Pascual a szünetben, hatott, a Veszprém türelmesebbé vált és kevesebb mint tíz perc kellett neki ahhoz, hogy visszavegye a vezetést, sőt, Mikita Vajlupau duplájával és Hugo Descat hetesével percek alatt három góllal is elhúzott, ezzel a párhuzamosan a védelem is keményebb lett. Mivel azonban a Magdeburg is magára talált a hajrára, az utolsó percekre elolvadt a Veszprém ötgólos előnye, amely a rendes játékidőben eldönthette volna a meccset, de nem sikerült, így 28–28 után jöhetett a hosszabbítás.

A második öt percben a Corrales és a Veszpém is újra magára talált, előbbiben sorra akadak el a lövések, utóbbi pedig már két góllal is vezetett, ami ennyi idő alatt tekintélyes előny lehet. És az is lett, ugyanis a címvédő Magdeburg még úgy sem tudta megfordítani a meccset, hogy az utolsó hét másodpercre emberelőnybe került, miután Ligetvári Patrik homlokon csapta a betörő Gísli Kristjánssont. De a csapat nélküle is kivédekezte, és időntúli szabaddobásra mentette az utolsó támadást, amely elhalt az „égig érő” sorfalban, így a Veszprém megszerezte története első klubvilágbajnoki címét, edzője, Xavi Pascual pedig a hatodikat, és néhány hónap után megvan az első trófeája új csapatával.

17. KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM     
Végeredmény. Bajnok: VESZPRÉM HC (Agustín Casado, Luka Cindric, Rodrigo Corrales, Hugo Descat, Edwards Benjámin, Jehja el-Deraa, Bjarki Már Elísson, Ludovic Fabregas, Nikola Grahovac, Mike Jensen, Szergej Koszorotov, Ligetvári Patrik, Dragan Pasmelbek, Nedim Remili, Lukas Sandell, Mikita Vajlupau, Várady-Szabó László, Végh Bálint), 2. Magdeburg (német), 3. al-Ahli (egyiptomi), 4. Barca (spanyol), 5. Zamalek SC (egyiptomi), 6. Halidzs (szaúdi), 7. Sydney Uni HC (ausztrál), 8. Taubaté (brazil), 9. Californa Eagles (amerikai)

EGYÉNI ELISMERÉSEK
Legjobb kapus: Rodrigo Corrales (Veszprém)
Legértékesebb játékos: Nedim Remili (Veszprém)

PERCRŐL PERCRE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik