Rosta Miklós: Jól ismerjük Pascualt, de ő is jól ismer minket

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.10.13. 07:15
Szabó MiklósRosta Miklós (Fotó: Szabó Miklós)
A veszprémi vereség után már nem hibátlan az idényben a Dinamo Bucuresti. Magyar válogatott beállója, Rosta Miklós szerint a Veszprém kerete túl erős ahhoz, hogy tökéletesen fel lehessen készülni belőle.

Nem tudott kibontakozni sem a Dinamo Bucuresti, sem a magyar válogatott légiósa, Rosta Miklós a Veszprém elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. A beállónak keményen kellett küzdenie a hazaiak fantasztikusan működő védőfalában, amely ezúttal egyetlen gólt engedélyezett neki, csapata pedig simán, 36–24-re kikapott.

„Arra semmiképpen sem számítottunk, hogy a Veszprém úgy fog játszani, mint Lisszabonban, inkább arra készültünk, amit a klubvilágbajnokságon láttunk tőle, vagy a PSG ellen a BL-ben   – mondta Rosta Miklós.Így is lett, a hazaiak nagyon szemléletesen megmutatták, milyen a legmagasabb szint. Nem volt esélyünk, de bízom benne, hogy Párizsból már ponttal vagy pontokkal térünk haza, de az is előrelépés lenne, ha jobban játszanánk, mint Veszprémben.”

Rosta tavaly nyáron igazolt Bukarestbe, elsősorban azért, hogy a legendás spanyol edzővel, Xavi Pascuallal dolgozhasson, aki azonban nyáron Veszprémbe tette át a székhelyét, talán ennek is köszönhető, hogy a hírek szerint a következő idényt nagy valószínűséggel már újra a Szeged játékosaként kezdi el.

„Mivel Xavi Pascual évekig a Dinamo kispadján ült, jól ismerjük őt és a játékrendszerét, de ezúttal ez nem sokat ért, egyrészt, mert kétoldalú fegyver, hiszen Pascual ugyanúgy ismer minket  – fogalmazott a 25 éves, 68-szoros magyar válogatott kézilabdázó. – Másrészt a Veszprémet olyan játékosok alkotják, akik bármikor tudnak improvizálni, amire nem lehet készülni, nem olyan egyszerű levédekezni, hiába ismered a játékrendszerüket. És ha már védekezés: elképesztő, amit a hazaiak hatos fala művelt, nagyon együtt van, nem bírtunk vele.”

Az exveszprémi edző, a spanyol David Davis vezette bukarestiek mintegy tíz percig tudták tartani a lépést az Építőkkel, pedig roppant egyszerű volt a tervük: a támadásokat a lehető legtöbbször góllal befejezni, és ha ez sikerül, tudnak tapadni az ellenfélre. Nem sikerült.

Ugyan a Dinamónak is a gyors játék az egyik erőssége, de tisztában voltak vele, nem tudják felvenni a versenyt a veszprémiekkel futásban, ezért jó védekezéssel akarták lassítani a játékot. Nem tudták megvalósítani, a hazaiak hatvan perc alatt 69-szer támadtak, ebből 52-szer fejezték be lövéssel a támadást, miközben a kapuban Rodrigo Corrales fantasztikusan védett, tizenkét labdát hárított, ami több mint 44 százalékos hatékonyságot jelent.

„Az önbizalmunkkal nem volt gond, megnyertük a román Szuperkupát, a bajnokságban is győztünk az összes meccsünkön. A Bajnokok Ligájában az első három mérkőzésen, a Fredericia, a Wisla Plock és a Peliszter ellen is két pontot szereztünk  – tette hozzá Rosta, aki eddig négy meccsen 14 gólt szerzett a BL-ben. – Jó formában érkeztünk Veszprémbe, de nincs mit tenni, az ellenfél minden téren felülkerekedett rajtunk, és megmutatta, milyen jó csapat.”

A Dinamo csütörtökön a PSG otthonába látogat, a Veszprém pedig a sereghajtó dán Fredericiát fogadja, amely az első négy fordulóban a Dinamótól kilenc, a Sportingtól tizennyolc, a Füchse Berlintől hat, a PSG-től pedig nyolc góllal kapott ki. Bár nem a két csapathoz kapcsolódik a hír, az elmúlt forduló nem telt el BL-rekord nélkül: a francia Nantes az első harminc percben 26 gólt lőtt a legnagyobb sztárjai, Sander Sagosen, Torbjörn Bergerud és Göran Johannessen nélkül felálló norvég Kolstadnak, ezzel beállította az egy félidőben szerzett legtöbb találat rekordját.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik