Legyőztük az Európa-bajnokot

SAHIN TÓTH RÓBERTSAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.08.14. 21:36
Címkék
Borítékolható volt, hogy még egyszer nem "alszanak el" a litvánok. Emlékezhetünk rá, szombaton megengedhették maguknak azt a luxust, hogy kétperces és nyolcpontos fórt adjanak a magyar válogatottnak, amelyet azután csak a második negyedben értek utól. Most jobban odafigyeltek.
Sireika szövetségi kapitány csupán egyetlen helyen nyúlt bele az egy nappal korábbi kezdő ötösébe, ez a csapat mégis más volt: elsősorban sokkal összeszedettebb. Bizonyára éppen ezzel magyarázható, hogy a mieinknél ezúttal nem villogott úgy a Dávid, Németh kettős, még jó, hogy Mészáros triplája, illetve a padról beszálló Fodor Gergely négy pontja látótávolságon belül tartotta az Európa-bajnok Litvániát.

Úgy tetszett, a cseresorból érkezők valódi erősítést jelentettek, legalábbis erre utal, hogy Dénes egy percen belül két hárompontost süllyesztett el a gyűrűben, amellyel tucatnyi perc elteltével egyenlő volt az állás. A szombati derbi egyik nagy tanulsága, hogy pocsék triplamutatóval (2/11 volt az első találkozón) nem sokra mennek a mieink, ám ha beesnek a kinti bombák…

…nos, akkor még fordítani is tudnak a Meszlényi-fiúk. Dénes után Mészáros pakolt be két "trojkát", majd villant Németh csuklója is, és láss csodát, Magyarország jobban állt az olimpiai negyediknél. No persze a litvánok nem hagyták annyiban a dolgot, a Lavrinovic fivérek például családi dobóversenyt tartottak - ami azt illeti, nem örültünk túlságosan az amúgy kétségkívül lenyűgöző bemutatónak.

Még szerencse, hogy jócskán volt szépség a mieink játékában is. A nyolcadik litván triplára csattanós választ adtak a magyarok: a 10-0-s repesztés után hét ponttal tartott előbbre a házigazda. Kintről volt eredményes Fodor Márton és Németh is, mint ahogy jól jött az is, hogy ismét elkapta a fonalat Dávid, a Tau centere. Talán még az előző napinál is jobban teljesített ekkor a magyar válogatott, bár a védekezésünket átjátszotta egyszer-kétszer a villámgyors rivális.

Kálmán László (6) és társai szenzációs eredménnyel zárták a második meccset (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kálmán László (6) és társai szenzációs eredménnyel zárták a második meccset (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kálmán László (6) és társai szenzációs eredménnyel zárták a második meccset (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Ha negyedvég, akkor magyar sluszpoén, ezúttal Báder meseszép duplája zárta le a szakaszt. Jó volt látni, hogy tartotta a lépést Litvániával a házigazda. Öt perc alatt mindössze tíz pontot hoztak össze a felek, s azt testvéries elosztásban, vagyis a hajrára maradt a döntés. Ez legalább felpezsdítette a debreceni tábort, hiszen nem mindennapi lehetőség adódott: két perccel a vége előtt nálunk volt az előny.

A túloldalon Siskauskas, majd Darjus Lavrinovic villant, ám a nagy dobás még hátravolt: hárompontos vendégelőnynél, a dudaszó pillanatában Dávid triplája hosszabbítást ért.
Fodor Gergely hármasa pedig már magyar vezetést. Ez ám a nagy szám, a szenzáció, az Eb-re egyelőre csak igyekvő magyar gárda jobban állt az Európa-bajnoknál.
Mit jobban állt, le is győzte!

Mestermérleg

Sokkal jobban játszottunk, mint szombaton. Az első meccsen a litvánok zónája állított meg bennünket, most viszont éppen az hozta fel a csapatot. Szépen kijavítottuk a hibáinkat, és támadásban is remekül koncentrált a gárda. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy legyőzték Litvániát.
Meszlényi Róbert,a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Meglepett bennünket a magyarok fantasztikus teljesítménye, no és az, hogy sokkal jobban dobtak távolról, mint egy nappal korábban. Sajnos ezúttal nem koncentráltunk megfelelően, azonban talán éppen jókor jött ez a vereség, amely rávilágít arra, hogy számtalan hibánk van még az Európa-bajnokság előtt.
Antanas Sireika, a litván válogatott szövetségi kapitánya ---- G ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik