Rajt a női kosár Eb-n, a spanyolok ellen kezd a magyar csapat

Vágólapra másolva!
2017.06.16. 11:55
null
<a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('noi_kosarlabda_eb')"><strong>Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre! </strong></a>(Fotók: Földi Imre)
Pénteken elkezdődik az az előadás, amelyre tavaly november óta készülnek a magyar válogatott fő- és mellékszereplői. Stefan Svitek együttese este 20.30-kor a spanyolok ellen lép parkettre a csehországi Európa-bajnokságon.

 

FRANCIA ARANYESÉLY
A nemzetközi szövetség (FIBA) elkészítette szubjektív, azaz nem az elmúlt évek eredményein alapuló előzetes Eb-erősorrendjét. A zürichi székhelyű szervezet munkatársai úgy vélik, a két évvel ezelőtti döntős franciáknak van a legnagyobb esélyük az aranyéremre, őket a spanyolok és a címvédő szerbek követik a rangsorban. A magyar együttest a 12. legerősebb csapatnak tartják, erre reményeink szerint rácáfolnak Krivacsevics Tijanáék.

Alighanem minden idők egyik legrövidebb csehországi buszútja után érkezett meg a csütörtök esti edzésére a magyar válogatott – Simon Zsófiáék gyalog öt percre laknak a Zimni Sportcsarnoktól, busszal picivel több mint három percig tartott az útjuk. Így aztán nagyon nem tudjuk kivesézni a sztorikat, poénokat, mert gyakorlatilag csak néhány mondatra volt idejük a játékosoknak egymáshoz.

Zele Dorina új cipőjét Krivacsevics Tijana is felpróbálta, míg Fegyverneky Zsófia csapatkapitány megjegyezte, a pénteki, spanyolok elleni meccsre mehetnének gyalog is. Ám ezt sem a nemzetközi szövetség (FIBA), sem a stáb nem engedné meg – különböző okokból.


Nem mintha Királyváradon félteni kellene a játékosokat vagy a járókelőket, az álmos kisvárost még csúfolni sem lehet azzal, hogy nyüzsögne, vagy ellepték volna a kosárhuligánok (láttunk ugyan egy, a botjával hadonászó nyugdíjast, de a nyolcvan körüli hölgy az őt csaknem elgázoló kerékpáros futárt fenyegette meg vele), netán Eb-lázban égne.

AZ ELSŐ ELLENFÉL: SPANYOLORSZÁG
A magyar válogatott első – s alighanem legerősebb – ellenfele 1993-ban tette fel magát a női szakág térképére: az olaszországi Eb-t kisebb meglepetésre megnyerte, a perugiai fináléban 63–53-ra legyőzte a franciákat. Az aranyérmet azóta csak egyszer tudták megszerezni a spanyolok, 2013-ban, de mégis aranykorszaknak hívják az azóta is tartó időszakot. Az érmeket zsákszámra szállítják: olimpiai ezüst (2016); vb-ezüst (2014) és -bronz (2010); Eb-ezüst (2007) és -bronz (2001, 2003, 2005, 2009, 2015). Két éve a magyar-román közös rendezésű tornán összefutottunk velük, akkor Sopronban 69–46-ra ők győztek.
A 49 éves Lucas Mondelo 2013 óta felel az együttesért, azóta a csapat minden évben szerzett medált. Persze a szakember kritikusai nem győzik hangsúlyozni, az arany még hiányzik, és sokak szerint a károgó hangok elhallgattatására lehet kitűnő alkalom a csehországi kontinensviadal – az Eb egyik favoritja Spanyolország. A keret átlagéletkora ideális (28 év), átlagmagassága kiemelkedően jó (183 cm), s nemcsak tehetségekben, klasszisokban is gazdag. Kiemelkedik Alba Torrens, aki 27 éves, de már kilenc éve tagja a spanyol válogatottnak, s immár egyértelműen ő a vezér. A 2015-ös Eb-bronz és a 2016-os riói ezüstérmes csapathoz képest jelentős változás, hogy visszatért a honosított Sancho Lyttle, aki rendkívül hasznosan dolgozik a palánkok alatt. A felkészülés során hét meccsükből hatot megnyertek, de nem legyőzhetetlenek, ezt éppen az utolsó, múlt vasárnapi találkozójuk (65–56-os vereség a franciáktól) is bizonyítja.

Persze a plakátok és a logók mindenhol láthatóak – főleg a belvárosban –, ám nagy felhajtás nincs. Szigor és változó szabályok igen: a mieink csütörtök esti tréningjére már nem mehettek be sem fotósok, sem újságírók, hovatartozástól függetlenül, csak az utolsó öt percre – a szőke rendészhölgy kényszeredett mosollyal mentegetőzött, mondván, a FIBA-nál is változhatnak a szabályok egyik napról a másikra.

A buszra szállás előtt egy turista házaspár és kisfiuk szelfire kérte fel Medgyessy Dóráékat, közben pedig Vandersloot Courtney arról mesélt, mennyire jól érzi magát a magyar válogatottban.

„Kitűnő és pozitív a lányok hozzáállása, ami nagyszerű és fontos is egy ilyen torna során. Persze nekem nincs összehasonlítási alapom arról, a korábbi együtteseknél ez hogy is volt” – mondta a honosított hátvéd, majd örömmel újságolta, hogy a következő szezonban is a török Yakin Dogut erősíti, amellyel ebben az évben bajnoki címet, Török Kupát és Európa-kupát nyert.

A csapat jókedvűen kezdte el a tréninget, amely immár spanyol-specifikus volt a foglalkozás nagy részében. Csak Gáll Tamás edző tűnt jóval szűkszavúbbnak és komorabbnak a megszokottnál, de aztán kiderült miért: 14 éves kislánya, Janka csütörtökön ballagott Zalaegerszegen, s noha a papa rendkívül büszke kitűnően tanuló és számos elismerést besöprő leányára, nagy szívfájdalmára nem lehetett ott a jeles eseményen.

Remélhetőleg a válogatott következő napokban mutatott játéka és eredményei gyógyírt jelentenek az egyébként alapvetően életvidám, jó kedélyű szakember és persze a magyarokért szurkolók számára is.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron), Licskai Zsófia (PEAC Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC Pécs), Zele Dorina (PEAC Pécs), Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Medgyessy Dóra (VBW CEKK Cegléd), Nagy-Bujdosó Nóra (VBW CEKK Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti – Törökország), Krivacsevics Tijana (Gime Universiti – Törökország). Szövetségi kapitány: Stefan Svitek
Az utolsó keretszűkítésnél kimaradt: Horváth Bernadett (DVTK), Katona Szidónia (Cegléd), Szamosi Amadea (University of Duquesne – Egyesült Államok), Nagy Dóra (ZTE)

KOSÁRLABDA
Női Európa-bajnokság, Csehország – PÉNTEK
A-csoport, 1. forduló
18.00:
Ukrajna–Csehország
20.30: MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
B-csoport, 1. forduló
12.30:
Fehéroroszország–Olaszország (Tv: M4 Sport)
15.00: Törökország–Szlovákia
C-csoport, 1. forduló
18.00:
Szerbia–Görögország
20.30: Szlovénia–Franciaország
D-csoport, 1. forduló
12.30:
Belgium–Montenegró
15.00: Lettország–Oroszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik