Párizs 2024: már 14 csapat ismert a női kosaras olimpiai selejtezőtornán

Vágólapra másolva!
2023.08.10. 12:31
null
A magyar válogatott a hihetetlen Eb-szereplése miatt már biztosan olimpiai résztvevő (Fotó: MKOSZ)
Már 14 válogatott ismert a februári 16 csapatos női kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, amelyen a magyarok is részt vesznek.

A wbasket.hu szaklap tájékoztatása szerint Nigéria győzelmével ért véget az idei Afrika-bajnokság, ezzel lezárultak az idei kontinenstornák.

A párizsi játékokon 12 csapatos lesz a női kosárlabdatorna mezőnye. Rendezőként Franciaország alanyi jogon résztvevő, mint ahogy világbajnokként az Egyesült Államok is. A 16 csapatos selejtezőn ez a két nemzet is ott lesz, de ők már biztos olimpiai résztvevőként lépnek majd pályára.

Európából az ötkarikás házigazda Franciaország mellett a júniusi, szlovéniai Európa-bajnokság öt legjobbja, vagyis Belgium, Spanyolország, az Eb-negyedik Magyarország, Szerbia és Németország készülhet a selejtezőre. Az ázsiai régióból – melybe Ausztrália is beletartozik – az Ázsia-bajnokság első négy helyezettje vehet részt a februári seregszemlén, azaz Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland. Afrikából az Afrika-bajnokság két döntőse selejtez majd, tehát Nigéria és Szenegál.

Egyedül az amerikai résztvevők névsora nem végleges. Az Amerika-bajnokság győztese, Brazília alanyi jogon ott lesz a februári kvalifikációs viadalon. Emellett négy csapat, Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela novemberben olimpiai előselejtezőt vív, melyről két gárda jut ki a februári selejtezőre, amelyben négy kvartettben küzdenek meg a csapatok. A csoportok sorsolását ősszel rendezik.

Az olimpiai selejtezőtorna jelenlegi mezőnye régiók szerint:
Európa: MAGYARORSZÁG, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Szerbia, Németország
Ázsia: Kína, Japán, Ausztrália, Új-Zéland
Amerika: Egyesült Államok, Brazília, előselejtezőből érkező két csapat
Afrika: Nigéria, Szenegál

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik