A magyar női kosárválogatott a briteket legyőzve döntős Ruandában

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.08.24. 18:42
null
A magyar válogatott döntős Ruandában (Fotó: FIBA)
A magyar női kosárlabda-válogatott sorozatban harmadszor nyert, a szombati elődöntőben biztosan múlta felül Nagy-Britanniát a ruandai világbajnoki előselejtezőn.

 

Határ Bernadett harmincadik születésnapján lépett pályára női válogatottunk Kigaliban, hogy bejusson a világbajnoki előselejtező ruandai nyolcasának döntőjébe Nagy-Britannia kárára. Jó volt látni, hogy együttesünk a nyitó napon Szenegáltól elszenvedett vereség óta folyamatosan lépdel előre, és az első másfél negyed alapján úgy tűnt, szombaton sem tér le az útról. Igazán szép támadásokat vezetve, az üres helyzeteket megtalálva 14 perc alatt 18 pontos előnyre tett szert Völgyi Péter csapata. Persze erősebbek voltak a mieink a briteknél, akik több klasszisukat is nélkülözték, azonban egy új szakmai stábbal dolgozó kollektívánál nem egyértelmű, hogy varázsütésre működjenek az elvárások.

A ruandai tornán volt és van idő kifuttatni a formát, begyakorolni a figurákat, a variációkat, ami, mivel remek játékosokról beszélünk, egyre hatékonyabban sikerült legjobbjainknak. Fel tudott gyorsulni a válogatott, próbált ésszel kosárlabdázni, megtalálni a tökéletes dobásokat, s bár ez nem ment hullámvölgyek nélkül, biztos különbség alakult ki, rendre vissza is tudták verni a mieink a britek felzárkózási kísérleteit.

Ötvenöt harminchetes vezetésünknél, 15 perccel a vége előtt időt kért a rivális, majd Határ nem értette, miért fújják rá a játékvezetők a második hibáját. Ahogy Nagy-Britannia tíz pontra jöhetett volna fel, Lelik Réka erőszakosan labdát szerzett, indításából meg Angyal Barbara ziccert dobott. Végül a harmadik negyedet is behúzta csapatunk, nem esett bántódásunk, az ellenfél húzóembere, Holly Winterburn az első negyedben dobott nyolc pontot, aztán a következő három periódusban egyet sem.

Legjobbunk, Lelik Réka a 34. percben szerzett triplájával adta meg a kegyelemdöfést: ekkor 72–49-re vezettünk, és már semmilyen erő sem fordíthatta a britek javára a találkozó kimenetelét. A már jól ismert, magyar válogatott mezbe öltöztetett ruandai gyerekek táncolva, ugrálva ünnepelték a győzelmünket a lelátón.

A munka azonban nem fejeződött be, a vasárnap 17 órakor kezdődő döntőben az afrikai rangadót 68–65-re megnyerő csapattal, Szenegállal csaphat össze együttesünk, és a Hegylakó című filmben elhangzó szállóigéhez hasonlóan csak egy maradhat, vagyis egyedül a győztes jut be a világbajnoki selejtezőbe.

NŐI KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKI ELŐSELEJTEZŐ, RUANDA
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–NAGY-BRITANNIA 82–59 (23–15, 22–16, 18–14, 19–14)
Kigali, 3500 néző. V: Fernandes (osztrák), Moseya (dél-afrikai), Barkauskas (litván)
MAGYARORSZÁG: Studer 11/6, LELIK 15/9, Dubei 6, Török 6, HATÁR 8. Csere: Kányási 8/6, Dombai 5/3, KISS V. 17, Angyal B. 4, Miklós, Varga A., Tóth F. 2. Szövetségi kapitány: Völgyi Péter
NAGY-BRITANNIA: Beckford-Norton 8, Robb 2, Winterburn 8/6, WILKINSON 14, Ottewill-Soulsby 2. Csere: Ashby 11/3, Price 10, Harrison, Da Silva 2, Ford, Januszewska 2. Szövetségi kapitány: Anna Montanana
Az eredmény alakulása. 4. perc: 6–3. 6. p.: 8–11. 8. p.: 18–13. 13. p.: 32–17. 14. p.: 37–19. 18. p.: 39–28. 23. p.: 50–33. 25. p.: 55–37. 31. p.: 65–45. 34. p.: 72–49. 38. p.: 79–55
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter: – Megvalósítottuk most is, amit előzetesen megbeszéltünk a csapattal, az ellenfél kulcsjátékosát, Winterburnt nagyon szépen megfogtuk és elvettük a rivális ritmusát. Minden mutatóban kicsivel jobbak voltunk, és ismét az igazi csapatmunkát mutatja, hogy húsz felett volt a gólpasszaink száma. A mérkőzések nagy részében tudunk olyan szinten dolgozni, ahogyan szeretnénk, nyilván nekünk is rövid volt a felkészülési időszak, nagyon sok javítanivaló vár még ránk, de a nehézségek, a sérülések és a kemény terhelés ellenére képesek vagyunk taktikailag és fegyelmezettségben is lépegetni előre, ezzel nagyon meg vagyok elégedve.
Anna Montanana: – Senki sem szeret kikapni huszonhárom ponttal, szerettük volna nehézzé tenni a mérkőzést a magyaroknak. Tanulási folyamatban vagyunk, a csapat igyekezett teljesíteni ezen a héten azt, amit kértünk tőle, büszke vagyok a lányokra, mert kiadtak magukból mindent mindennap, ennél többet nem is kívánhattam volna.

A másik elődöntőben
Szenegál–Ruanda 68–65 (15–23, 16–15, 25–12, 12–15)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik