Vereség a csehektől tartalékos csapattal

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.08.08. 20:17
Kikaptak a magyarok a csehek elleni felkészülési mérkőzésen (Fotó: Kovács Péter)
Csak az utolsó negyedet tudta megnyerni a tartalékos magyar válogatott a csehek ellen és így 11 ponttal kikapott a Székesfehérváron megrendezett edzőmeccsen − pénteken újra összecsapnak a világbajnoki előselejtezőkre készülő felek.

 

Fekete pólóban, Studer Ágnes, Aho Nina és Ruff-Nagy Dóra társaságában (a kimaradókról beszélünk) álldogált az oldalvonalon kívül Papp Klaudia, akinek a jobb karja fel volt kötve – a Sopron Basket irányítója a podgoricai túra áldozata lett, hiszen megsérült a könyöke és Ruandába biztosan nem utazhat. Dombai Réka és Miklós Melinda viszont melegített, ők nem tartottak a csapattal Montenegróba, ahol egy pontszegény meccsen (45–39) kikapott, majd magabiztosan nyert (78–52) nyert Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese, amely az augusztus 19-én kezdődő világbajnoki előselejtezőre készül, amelyen Kigaliban Szenegál, Brazília és a Fülöp-szigetek csapatával mérkőzik a csoportkörben, s ha az első vagy második helyen végez, folytatja a harcot. Előtte azonban még csütörtökön (és majd pénteken) Csehországgal játszott felkészülési találkozót. 

Ellenfelünk júniusban négy edzőmeccset (kettő a szlovákokkal, kettő a finnek ellen), játszottak, s mindet megnyerték, aztán kikaptak a lengyelektől, s az előző Európa-bajnokságon tavaly a 7. helyen végeztek, a negyeddöntőben egy sokáig emlékezetes meccsen 62−61-re nyertünk ellenük Dubei Debóra három másodperccel a meccs vége előtt szerzett kosarával. Gabriela Andelová a feldobás után 20 másodperccel megsérült a bokáján, le kellett cserélni, majd az első magyar támadást Török Ágnes fejezte be szép triplával. 

A 4. percben aztán Kiss Virág kapott a bal combjához, s őt is azonnal le kellett hozni a parkettről, de szerencsére pár perc múlva visszatért. A nyáron Győrből Pécsre szerződő Török agilisan kezdett, az első tíz magyar pontból nyolcat szerzett, de támadásainkba sok hiba csúszott, többször is kétségbeesett dobással kellett befejezni az akciókat, mert lejárt a támadóidő. 

A második negyed közepén elkezdtek elhúzni a vendégek, akiknél Julia Reisingerová volt nagyon elemében, az előző évadban az olasz Schióban (Juhász Dorka együttese) játszó, a nyáron szintén Pécsre igazoló center sokat is vállalkozott, de jó százalékkal értékesítette is dobásait. A szoros első félidő után még két perc sem telt el a folytatásból, máris időt kellett kérnie Völgyinek, mert 12 ponttal elhúztak a vendégek. A védekezésünk nem akart összeállni, tovább nőtt a különbség, s mivel csak az utolsó negyedet tudtuk megnyerni, sima vereség lett a vége. Pénteken lehet javítani, hiszen a két együttes újra megmérkőzik.

Másfajta összecsapás volt ez, mint az a kettő, amit a múlt héten Montenegró ellen vívtunk. Számítottunk rá, hogy erősebb csapattal játszunk, s ezúttal nem tudtuk megmutatni azt a jó játékot, amire képesek vagyunk. Voltak jó pillanataink, akcióink, de hiba is akadt bőven, tanulni kell ezekből és már a pénteki mérkőzésen javítani.
Varga Alíz, a válogatott magasbedobója

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 59–70 (14–16, 14–17, 11–21, 20–16)
Székesfehérvár, zárt kapu
MAGYARORSZÁG: Kányási 3/3, Dubei 4, Lelik 2, TÖRÖK 14/9, Kiss 9. Csere: Határ 2, DOMBAI 11/3, Varga A. 5/3, Mányoky 4, Miklós 3, Tóth F. 2, Sitku x. Szövetségi kapitány: Völgyi Péter
CSEHORSZÁG: Andelová, SOTOLOVÁ 14/12, Vyoralová 11/3, Cechová 2, REISINGEROVÁ 17/3. Csere: Zeithammerová, POSPISÍLOVÁ 14/3, Vitulová 4, Sípová 2, Rokosová 2, Sklenárová 4. Szövetségi kapitány: Romana Ptacková
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–5. 7. p.: 12–7. 11. p.: 14–19. 15. p.: 18–25. 18. p.: 25–27. 22. p.: 30–42. 28. p.: 33–52. 32. p.: 41–54. 34. p.: 44–64. 38. p.: 57–65
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter:  – Hétfő reggelig el kell döntsem, mi lesz az utazókeret, jelenleg úgy néz ki, Studer Ágnesnek van esélye, hogy eljöjjön velünk, de az is benne van a pakliban, hogy Angyal Barbarát hívjuk meg a megsérült Papp Klaudia helyén. Egyposztos sérüléshullám sújtja a csapatot, nem sokszor láttam ilyet... Ezen a mérkőzésen is érződött, hogy egyes poszton vannak gondjaink, nem tudtunk olyan gyorsan támadásba lendülni, hogy azokat a könnyű lefutásgólokat bedobhassuk, amiket megkaptunk a csehektől. Nem vagyok szomorú, de jobban is tudunk játszani.
Romana Ptacková:  – Egy remek magyar csapatot győztünk le, egy olyan mérkőzésen, amelyen mindkét együttesből kulcsemberek hiányoztak. Jó ritmusban játszottunk és elsősorban azért tudtunk nyerni, mert remekül védekeztünk és mert a meccs közbeni apró sérülések okozta nehézségeken is túl tudtunk lendülni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik