Egy ponttal kikaptak a szekszárdi kosarasok Brnóban a női Euroliga-selejtezőn

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
• Brno
Vágólapra másolva!
2024.09.18. 19:58
Szekszárdi időkérés a csehországi mérkőzésen
Az utolsó másodpercekben értékesített két büntetővel a Zabiny Brno 67–66-ra legyőzte vendégét, a Szekszárdot a női kosárlabda Euroliga-selejtező első mérkőzésén.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, SELEJTEZŐ
1. MÉRKŐZÉS
BASKET ZABINY BRNO (cseh)–TARR KSC SZEKSZÁRD 67–66 (15–16, 16–18, 17–13, 19–19)
Brno, 1000 néző. V: Oliot (francia), Gajdosz (lengyel), Tomasovic (szlovák)
BRNO: Hamzová 10, Záplatová 9/6, Sklenárová 2, KOSTOWICZ 12, CUNANE 9. Csere: KNEZEVICS 10/6, Zeithammerová 5/3, Dudásová 3, Cechová 7. Edző: Viktor Prusa
SZEKSZÁRD: Horváth B. 3, Bernáth 2, Mányoky, WHITTLE 22/12, WESTBELD 18/6. Csere: BOROS J. 12/6, Theodoreán 2, Johnson 2, Bejedi 5/3, Holcz. Edző: Magyar Bianka
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–5. 6. p.: 10–5. 9. p.: 15–13. 12. p.: 15–19. 17. p.: 24–28. 20. p.: 31–34. 23. p.: 32–39. 28. p.: 42–45. 30. p.: 48–47. 34. p.: 53–53. 36. p.: 59–53. 39. p.: 62–64
MESTERMÉRLEG
Viktor Prusa: – Remek csapatot ismertünk meg a Szekszárdban, de azt kell mondjam, hogy rajtunk múlt, hogy nem sikerült nagyobb előnyt szerezni. Nyilván lélektanilag fontos, hogy a győzelmet megszereztük, de túl sok hibával játszottunk, gyengén dobtunk távolról és a mezőnyből is, s pontatlanok voltunk. Ezzel a teljesítménnyel nincs helyünk a csoportkörben, tudom, egy hét múlva ennél csak jobban játszhatunk Szekszárdon.
Magyar Bianka: – Tudtuk, hogy jó csapat a Brno, amelynek hatalmas és eredményes múltja van, tiszteljük is emiatt. Azért kaptunk ki, mert 22 támadólepattanót engedélyeztünk nekik, és emellett 25 pontot szereztek második esélyből. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a csapatra, pár apróságon javítanunk kell, és aztán egy hét múlva várjuk a Brnót saját közönségünk előtt. Sokkal jobban kell majd figyelnünk a kizárásokra, és támadásban jobban kell járatni, megosztani a labdát.
Visszavágó szeptember 25-én.

BÁRMILYEN FARAMUCIN HANGZIK, a Basket Zabiny Brno–Tarr KSC Szekszárd női Euroliga selejtező első felvonásán mindkét csapat idegenben játszott. Ennek oka, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) nem találta alkalmasnak a csehek saját csarnokát egy ilyen fontos összecsapás helyszíneként, így az egyszeres EL-győztes (2006) a város másik női élvonalbeli együttesének, a KP Brnónak és a férficsapatnak (BK Brno) az otthonában, az Aréna Vodovában volt kénytelen lejátszani a párharc nyitányát.

A kosármeccsen 2900 fő befogadására alkalmas létesítménnyel semmi gond sem volt, a 2010-es női világbajnokság csoportmeccseinek egy részét is itt játszották le. A tolnaiak a kedd esti és a szerda délelőtti dobóedzésen otthonosan mozogtak a megszépített csarnokban, amelynek eredeti parkettájára mobil, korszerű játékteret helyeztek el. A körülményeket tekintve az európai elitsorozathoz méltó volt a vendéglátás is, a négycsillagos belvárosi szállodában remek ételek, kényelmes szobák és kedves alkalmazottak biztosították a magyar együttes nyugodt hangolódását. Talán csak abba lehetett belekötni, hogy minden egyes alkalommal más és más útvonalon buszoztatták a szekszárdiakat a helyiek a csarnokba, a szerdai dobóedzés után szinte a fél várost megkerülve, 30 percig tartott az egyébként maximum 15 perces visszaút a hotelbe…

Ha ez a lélektani hadviselés része volt, akkor csalódniuk kellett a cseheknek, mert az első negyed szorosan alakult; más kérdés, hogy elsősorban azért, mert mindkét csapat rengeteg hibát követett el. Sok volt a hiba, ziccerek, távoli dobások maradtak ki, néha még a gyűrűt sem találták el a játékosok, de a finn Sara Bejedi triplája három másodperccel a dudaszó előtt bement, így vendégelőnnyel zárult az eléggé zaklatott játékot hozó első negyed.

Az ausztrál Marena Whittle ritmust fogott, harmadik hárompontosát vágta be, ami után időt kértek a hazaiak. Vezetett a Szekszárd, amelyben az amerikai Kahtryn Westbeld dobásblokkolásai élményszámba mentek, közben pedig gyors volt a játék, ez a magyar csapatnak kedvezett. A tolnaiak megérdemelt triplányi előnnyel mehettek a nagyszünetre.

A 23. percben héttel meglépett a KSC, amikor Whittle a negyedik trojkáját bedobta, de kapaszkodtak a rengeteg támadólepattanót szerző hazaiak, és a 30. percben átvették a vezetést, ráadásul a védekezés bástyája, Westbeld begyűjtötte a negyedik személyi hibáját. Majd két perc múlva visszatért, és két hibátlan hárompontossal egyenlített a 33. percben.

Ám ezután, először a találkozón, hat egységgel elhúztak a csehek. Boros Júlia két hármasa visszahozta a győzelmi esélyeket, amelyek az utolsó pillanatig megmaradtak. Mányoky Réka hat másodperccel a meccs vége előtt elkövetett szabálytalansága után Eliska Hamzová büntetői bementek, egy ponttal már a Brno járt előrébb, s mivel Whittle dobása a dudaszó pillanatában mellé ment, egy ponttal a vendéglátó győzött, így Magyar Bianka, akinek a pályafutása során a szerdai volt az első nemzetközi tétmeccse vezetőedzőként, pedig vereséggel debütált az európai porondon.

Ám a továbbjutás kérdése nyitott maradt, egy hét múlva Szekszárdon lesz csak döntés.

A tolnaiak – akik már kétszer (2021, 2022) ott voltak a csoportkörben – negyedszer selejteznek az Euroligában: 2017-ben a francia Montpellier, 2018-ban a Lille ellen veszítettek oda-visszavágós párharcot, mielőtt 2021-ben Sepsiszentgyörgyön megnyerték az akkor háromcsapatos kvalifikációs tornát.


Marena Whittle, a Szekszárd bedobója: – Lenyűgözött a saját játékunk, sajnos a végjátékban egy szerencsétlen személyi hiba után a hazai játékos bedobta mindkét büntetőjét, ez döntött, ezért nem sikerült nyernünk. Rengeteg támadólepattanót engedélyeztünk a cseheknek, emiatt jóval többször próbálkozhattak. Magabiztosan és önbizalommal telve gondolok a visszavágóra, amelyet jövő szerdán nyilván meg szeretnénk nyerni legalább két ponttal.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik