Kosárlabda: lapunk csapata is szerepet kapott a Magyar Kosárlabdázás Napján

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.09.14. 16:25
Sok gyerek vett részt az eseményen (Fotó: Kovács Péter)
Ismét nagyszabású esemény keretében ünnepeltük legjobbjainkat, miközben hosszú órákon keresztül pattogott a labda a Ludovika Arénában.

Nem tették ki az időjárás viszontagságainak a fiatal és idősebb amatőr kosárlabdázókat, a forró nyárból néhány nap alatt hideg ősz lett, eső és szél tarkítja immár az életünket, emiatt a szervezők a jól megszokott Hősök tere helyett a Ludovika Arénába vitték a Magyar Kosárlabdázás Napját. Az érthető döntés a szokott remek hangulaton nem változtatott, sok gyereket és régi ismerőst láthattunk a pályákon, és természetesen kiválóságaink, illetve a sportág korábbi hősei sem maradtak elismerés nélkül.

Hosszú idő után ismét átadták az idény legjobbjainak járó díjakat, jelen esetben a 2023–2024-es évad kitűnőségeit jutalmazták. Az Év női játékosa Lelik Réka lett, aki edzőjéhez, Völgyi Péterhez hasonlóan személyesen tudta átvenni a neki járó elismerést, ellentétben például az Év férfi játékosával, Perl Zoltánnal, aki a Falco színeiben a Horváth Zoltán-emléktornán szerepelt szombaton. Ott volt a helyszínen az NKA Universitas Pécs férfigárdáját irányító Csirke Ferenc is, az Év férfi edzője, nem beszélve az idén visszavonult Fegyverneky Zsófiáról, aki a rendezvény egyik házigazdája volt, továbbá üdvözölték a BSE női csapatának korszakos kosárlabdázóit is.

Lapunk csapata Károlyi Andreáékkal is összecsapott (Fotó: Kovács Péter)
A Magyar Kosárlabdázás napja a Ludovika Arénában
Fotó: Kovacs Peter

Életműdíjat vehetett át a korábbi kiváló nemzetközi játékvezető, Berki János, és köszöntötték az első és eddig egyetlen magyar kosarasként az amerikai profi ligában, az NBA-ben szereplő, ott először 25 éve pályára lépő Dávid Kornélt.

Szerepet kapott a Nemzeti Sport csapata is, Kamler János, Kőfalvi Dániel, Nagy Zsolt, Vincze András összeállítású együttesünk előbb helyenként szép megoldásokkal kirukkolva 21–12-re kapott ki az Influenszerektől, amely együttest Pap Dániel „Szöcske”, profi magyar zsákolóbajnok erősítette, majd kissé már elfáradva 17–10-es vereséget szenvedett a korábbi ragyogó válogatott játékos, Károlyi Andrea nevével fémjelzett VIP nevű együttestől.

Dávid Kornélt meglepte, hogy az elmúlt 25 évben nem követte őt magyar játékos az NBA-ben

A Magyar Kosárlabdázás Napja mindig igazi ünnep, szereti az ilyen eseményeket?
Mindig szeretem az olyan eseményeket, amelyeken a kosárlabda van a középpontban, és minél több fiatalt látok, akik űzik a sportágat, az jó dolog – válaszolta DÁVID Kornél, korábbi NBA-játékos, az MKOSZ elnökségi tagja. – A Hősök tere megszokottabb helyszín, de az időjárás nem kegyelmezett, kimaradt az ősz, egyből a tél jött, és a Ludovika Aréna is megfelelő ahhoz, hogy népszerűsítse a kosárlabdát. Ezeken a rendezvényeken ráadásul összegyűlnek a régi kosarasok, van, aki még aktívan játszik is, beszáll streetballozni, míg mások csak találkoznak az ismerőseikkel.

Huszonöt éve mutatkozott be az NBA-ben, élénk az első meccs, az első időszak emléke?
Az emlék mindig élénk, a számokat már annyira nem szeretem hangoztatni, mert elég sok idő eltelt azóta… Természetesen örökké megmarad a fejemben, amikor először pályára léptem az NBA-ben.

Szokott beszélni a chicagói csapattársakkal?
Nap mint nap nem tartom velük a kapcsolatot, de mivel rengeteget járok Amerikába a munkám miatt, így nagyon sokszor találkozom, összefutok velük különböző kinti eseményeken, és akkor váltunk néhány szót.

Meglepte, hogy az elmúlt 25 évben nem követte önt magyar játékos az NBA-ben?
Igen, meglepett, nem gondoltam volna, hogy ennyi idő eltelik, főként annak tudatában, mennyire megváltozott a kosárlabda, nyitottá, nemzetközivé vált a sport, milyen szoros mérkőzéseket játszott az olimpián az amerikai válogatott. Rövidesen lehet, hogy megváltozik a kérdésében említett állapot.

Mit gondol a Los Angeles Lakersnél próbálkozó Valerio-Bodon Vincent esélyeiről?
Drukkolok neki, örülök, hogy ott van és vállalja a megméretést, viszont rengeteg munka kell ahhoz, hogy kerettag lehessen. Már tavaly is beletette a munkát, amit kellett, maradt kint, nem adta fel, idén is megpróbálja – így is kell csinálni!

A WNBA-ben szereplő Juhász Dorka még sokra viheti?
Az ő mentalitása és hozzáállása nagyon pozitív, példaértékű, a „lányvonal” egyébként is erősebb a fiúnál itthon, fontos, hogy a sportág mindig közszájon forogjon, és Dorka nagyszerű reprezentánsa a magyar kosárlabdának.

Hogy látja a magyar férfi kosárlabda jövőjét?
Az utánpótlásban bizonyos területeken léptünk előre, ha ez nem is volt látványos. A fiatalok kezdik átvenni a mentalitást, ami kell ahhoz, hogy pontokban és eredményekben is megmutatkozzon a fejlődés, ez teremthet alapot a felnőttválogatott sikereihez, valamint továbbra is ott kell lennünk a már csak négyévente esedékes Európa-bajnokságokon, ez kulcskérdés. A világbajnoki és az olimpiai szereplést nagyon nehéz kiharcolni a kontinensünkről, de fel kell vennünk a versenyt a rendszeres résztvevőkkel.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik