Egyesülnek a tehetségek – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 00:08

Nagyon régóta vártunk a szerdán bekövetkező pillanatra: Hanga Ádám tétmérkőzést játszik a magyar kosárlabda-válogatott színeiben! A Real Madrid 33 éves kiválósága legutóbb az öt évvel ezelőtti romániai és törökországi Európa-bajnokságon mutathatta meg tudását rangos találkozón címeres mezben, és még ennél is régebben, 2016-ban szerepelt ilyen összecsapáson hazai pályán – az említett kontinensviadal selejtezősorozatában.

Nem is lehet kérdés, hogy vele teljesen más minőséget képvisel Ivkovics Sztojan legénysége, és az is, hogy a közkedvelt, rokonszenves csillag leginkább a versenynaptár, azon belül is a két meghatározó nemzetközi szervezet, a FIBA és az ULEB párharcának áldozata. Az utóbbi esztendők válogatott találkozóinak túlnyomó többsége idején Euroliga-fordulót rendeztek, így aktuális klubja, a Barcelona és a Real nem engedhette meg neki, hogy kulcsemberként távol maradjon kenyéradója meccseitől.

Amikor éppen ráérhetett volna, előfordult, hogy sérülésből lábadozott, mint például négy évvel ezelőtt a legutóbbi magyar–litván világbajnoki selejtezőn a Tüskecsarnokban, így akkor csak a lelátóról szemlélhette, ahogy a baltiak jelenleg is aktív sztárjaik, vagyis Domantas Sabonis és Jonas Valanciunas vezérletével alaposan elpáholnak minket.

Most az Arena Savaria közönsége és mindenki más is a sportág barátai közül reménykedik abban, hogy nagyobb ellenállást tud kifejteni a magyar válogatott, hiszen pályán lesz a vezére, az az ember, aki reményt adhat még arra is, hogy az Európa-bajnokságon sikerüljön a csodaszámba menő továbbjutás a halálcsoportból.

Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy együttesünk azokban az években is tisztességesen helytállt, mi több, bravúrokat vitt véghez, amikor Hanga nem állt a rendelkezésére. Például kijutott az Eb-re, amelyet szeptemberben bonyolítanak le… Éppen Szombathelyen két éve felülmúlta a regnáló Európa-bajnok (igaz, NBA-sztárjai nélküli) Szlovéniát, idén februárban itthoni fiaskó után nyert hatalmas bravúrral vb-selejtezőn Montenegróban, fiaink tehát nem ismernek lehetetlent. Ivkovics mester gyakorta hangsúlyozza, ami a realitás, hogy a magyar válogatott elérte a korlátait, innen, az európai középszintről már nem opció az előrelépés. A hit viszont nagyon fontos, és ezt táplálja Hanga Ádám tudása, emberi kvalitásai, ami ismét több, szintén nagyon tehetséges honi kosárlabdázóéval egyesülhet – ez a 2017-es Eb-n a legjobb 16 csapat közé repítette a mieinket.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik