Feltámadtunk, de ez csak egy újabb, szép halálhoz volt elég

Vágólapra másolva!
2011.08.12. 15:46
null
Hanga Ádám akcióban a finnek ellen (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Második Európa-bajnoki pótselejtezőjét játszotta ma este Szolnokon a magyar férfi kosárlabda-válogatott: az augusztus 31-én kezdődő Eb-döntőre igyekvő magyar csapat ellenfele Finnország volt. A két csapat óriási, fordulatos csatát vívott egymással, a finnek az utolsó pillanatokban szerzett kosárral győzték le 75–73-ra az amúgy nagyszerű utolsó negyedet futó hazai csapatot.

A magyar válogatott háza táján csalódást keltett a kedden Portugáliában elszenvedett vereség, ám a védekezésben nyújtott teljesítményt, pontosabban a mindössze 71 kapott pontot megfelelő alapnak vélték a finnek elleni mai mérkőzéshez – amely a Coimbrában történtek fényében már-már sorsdöntővé lépett elő.

1. NEGYED

A FIBA Europe izlandi elnöke, Olafur Rafnsson is a helyszínen tekinti meg a mérkőzést, amely magyar támadással, ám finn duplával kezdődik. A magyarok Trotter Obie, Hanga Ádám, Horváth Ákos, Lóránt Péter és Báder Márton ötössel indulnak, vagyis ugyanazzal a csapattal, mint Portugáliában. Mire ezt rögzítjük, már 0–7 az állás.

Hanga Ádám betörésből felteszi az első magyar duplát, majd helyére küldi a labdát a befújt büntetőből is. Báder Mártonnak csak a mezőnykosár jön össze, a szabaddobást elrontja, de így is megkezdődik a felzárkózás (5–7). Sőt beakad Horváth Ákos triplája is, először vezetünk (8–7).

A magyar csapat rendezi védekezését, bár a saját palánk alatti hatékonyságot ekkor az is segítette, hogy a kezdetben oly magabiztos finnek keze megremegett a kinti tiszta dobóhelyzeteknél – jött is az első időkérés a vendégek oldalán.

Visszatérve Gerald Lee 1/2-vel büntetőzik, majd ugyanő 2+1-gyel válaszolja meg Horváth dupláját, előny a finneknél (10–11). Bejátszást követően Lóránt újra fordít, majd kivédekezett finn támadást követően ugyanő szinte a saját palánk alól rohan végig a pályán egy dupla kedvéért (14–11).

Innentől felváltva húzhatjuk a strigulákat, és mivel a finneknél két tripla is besuhan, a magyar csapat nem tudja növelni az előnyét, igaz, ha kell, visszaszerzi, 22–21-nél Hanga révén. Újdonsült spanyolországi légiósunk egy támadólepattanó után feltesz még egy duplát, amely révén minimális előnnyel várhatjuk a második negyedet (24–23).

2. NEGYED

Még fél perc sem pereg le, amikor Báderre befújják a harmadik személyit, tetejébe fordítanak a finnek. Marci nem is marad a pályán, mielőtt azonban átadja helyét Trepák Zoltánnak, egyet értékesít a kiharcolt büntetőkből – ezúttal tehát nem 0–7-tel kezdünk... (25–25).

Kissé kihűl a támadójátékunk, így hiába a sok támadólepattanó, a pontok nem jönnek, odaát viszont beakad Tuukka Kotti duplája, majd Koivisto bizonyul kíméletlen ítélet-végrehajtónak (27–31). Trotter Obie egyelőre nem tudja kézben tartani a magyar támadásokat, szerencsére a kapkodásra kapkodással válaszolnak a finnek is.

Molnár András töri meg a pontiszonyt, miután behúzza Lóránt lecsorgó labdáját (29–31), majd a finnekre befújt sportszerűtlen hibából is gyárt egy aprócska pontot. Trotter első kosara triplából születik, újra egyenlő az állás (33–33).

Támadásban ezzel együtt továbbra is zavaros a magyar csapat játéka, két eladott labda között Teemu Rannikko bever két büntetőt – Dzunics Braniszlav szerint elérkezett az idő, kérésre (33–35).

A játékrész utolsó támadása a magyar csapaté, pontosabban egyedül Trotter Obié. A tengerentúlról importált irányító megvárja, amíg a pályán lévő többi játékos beindítja a finn palánk alatti nagy kávédarálót, a jobb oldalon meglátja a rést, ellép embere mellett, és tökéletesen fejezi be a betörést. Húsz perc alatt semmi sem dőlt el (37–37).

Nézzünk néhány statisztikát! Egy félidő után kicsivel jobb a magyar mezőnydobási mutató (45.5, 41.4), hatékonyabbak vagyunk a triplavonalon túlról is (2/7, 3/12). A finnek kiválóan kihasználták, hogy többször jutottak el a büntetővonalra (10/11 a mutatójuk, a magyaroké 5/8), a lepattanókat viszont mindkét palánk alatt jobban szedte a szolnoki közönség támogatását élvező hazai csapat: összesítésben 20:15 a lecsorgó labdák begyűjtési hányadosa. Labdaszerzésben a finnek a jobbak (2–5).

3. NEGYED

Nyitásként Báder labdát szed a saját palánk alatt, Horváth hajszálpontos triplával kamatoztatja (40–37). Sajnos Hanga két labdaszerzéséből nem sikerül profitálni, de a finnek is elbizonytalanodnak. Horváth bejátszásából Báder felteszi második dupláját, sőt Lóránt labdaszerzéssel időkérésbe hajszolja bele a finneket.

Lóránt lépéshibáját Rannikko triplával bünteti, Horváth szokásával ellentétben a palánk alatt kerül dobóhelyzetbe, ki is használja – ő az első magyar a tízes határon (44–40). Báder negyedik hibája, Huff zsákolása, Trepák támadóhibája és Sasu Salin közeli kosara visszahoz bennünket a földre (44–44).

Salin két büntetőjét Hanga hasonló módon válaszolja meg, Kimmo Muurinen hármasát sajnos nem sikerül lekopírozni – egy rossz passz miatt a próbálkozásig sem jutunk el. Petteri Koponen egy büntetőt elront, míg mi egy teljes támadást. Arra is jön a büntetés. (46–52).

Lóránt ziccerére Koponen hármassal reagál, kezdenek vészesen elhúzni a finnek (48–55) – segít-e az időkérés? Nem: elrontott dobás nálunk, Lee-találat náluk. Muurinen két újabb büntetővel keserít bennünket (48–59) – 19–4-es rohanásban vannak a finnek!

Hanga két büntetőt harcol ki, de csak egyet dob be – mit mond erre Rannikko? Kolme, azaz magyarul három, természetesen pontban. Horváth szép triplája egyelőre csak arra jó, hogy tízen belülről kezdjük az utolsó negyedet (52–61).

4. NEGYED

A szolnoki közönség lelkesedése nem lankad, pedig elrontjuk az első akciónkat, és Rannikko két pontot csinál a Trotterre befújt sportszerűtlen hibából (52–63). Huff szép kosarat dob Hangáról, Trotter három büntetővel tartja a – továbbra is tekintélyes – különbséget (55–65).

És akkor! Keller Ákos egy lepattanóból látványosan a gyűrűbe üti a labdát, majd Trotter azonnali labdaszerzéséből ziccert dob. Még a büntetője is bemegy a finn időkérés után (60–65).

E nagyszerű Keller-percek után Trotter labdát szerez, és bár csak az egyik büntetője megy be, a különbségen farag egy kicsit. Jönnek a finnek, és Obie megint labdát szerez! Az egyik büntetője – de sajnos megint csak az egyik – bemegy (62–65). Sebaj, Hanga passzából Trotter ziccert tesz fel (64–65) – mégis csak csodát látunk ma este?

Vegyük le a terhet a jó Obie válláról – gondolhatta Horváth Ákos, amikor a következő magyar akció végén megrohamozta a gyűrűt, és a helyére is küldte a labdát. Vezetünk: 66–65!

A finnek újabb időkéréssel próbálják kifogni a szelet a dagadó magyar vitorlákból. Egyelőre hiába. Keller blokkolásából újabb magyar akció indul, Lóránt fel is teszi a pontot az i-re, mindjárt kettőt is. A finn válasz újra elmarad, már öt perc sincs hátra (68–65).

Lee-nek sikerül áttörni az utóbbi percekben hiba nélkül teljesítő magyar védelmen, 15–0-s hazai roham szakad meg ezzel. A finnek nem akarják, hogy kiénekeljük szájukból a sajtot, Kotti faultgyanúsan feltett duplája után (69–69) magyar időkérés következik.

Keller-zsákolás itt, Rannikko-tempó ott (71–71). Kotti betalál a gyűrűnkbe, Keller szerencsére javít nem túl dicső büntetőzési mutatónkon (73–73).

Elkapkodott támadások mindkét oldalon, Dzunics időt kér fél perccel a vége előtt. Akárhogy végződik, jó eséllyel sorsdöntő lesz a következő magyar akció. Elrontjuk. A magyar palánk alatt üresen felejtett Lee nem hibáz.

Az egy másodperccel a vége előtt szerzett kosárral Finnország nyer 75–73-ra, Magyarország továbbjutási esélyei sajnos tovább csökkentek. Azért ne feledjük: a három érintett válogatott közül kettő ott lesz a litvániai kontinenstornán.

A MAGYAROK LEGSZEBB JELENETEI ÉS A DRÁMA

(A Sport Televízió felvétele)

MÉSZÁROS: MEG KELL MARADNIA A TARTÁSNAK

FÉRFI KOSÁRLABDA EB-PÓTSELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG
73–75 (24–23, 13–14, 15–24, 21–14)
Szolnok, 2700 néző. V: Radovic (horvát), Sutulovic (montenegrói), Chiara (olasz)
MAGYARORSZÁG: Trotter 12/3, Hanga 10, HORVÁTH Á. 15/9, LÓRÁNT 12, Báder 5. Cs: KELLER 12, Vojvoda, Fodor M. 2, Trepák 2, Molnár A. 3.
FINNORSZÁG: KOPONEN 10/3, Salin 6, Huff 6, MUURINEN 12/6, Kotti 6. Cs: LEE 14, RANNIKKO 16/6, Makalainen, Koivisto 5/3, Nikkila
Dobószázalék. Mezőny: 43 (26/60), ill. 45 (26/57). Büntető: 68 (17/25), ill. 89 (17/19)
Lepattanó: 33, ill. 26. Legtöbb lepattanó: Hanga, Trotter, Keller 7-7, ill. Lee, Kotti, Salin 5-5
Legtöbb gólpassz: Lóránt, Horváth Á. 4-4, ill. Koponen 5
Az eredmény alakulása. 2. p.: 0–7. 4. p.: 8–7. 9. p.: 18–15. 11. p.: 24–25. 14. p.: 27–31. 20. p.: 35–35. 24. p.: 42–37. 30. p.: 49–61. 31. p.: 53–65. 35. p.: 68–65. 37. p.: 69–69. 40. p.: 73–73
FÉRFI KOSÁRLABDA EB
A PÓTSELEJTEZŐ MENETRENDJE
Portugália–Magyarország 71–66
Magyarország–Finnország 73–75
Finnország–Portugália Helsinki, augusztus 15. (hétfő), 19
Magyarország–Portugália Szolnok, augusztus 18. (csütörtök), 19
Finnország–Magyarország Helsinki, augusztus 21. (vasárnap), 19
Portugália–Finnország Coimbra, augusztus 24. (szerda), 21.30
A pótselejtezőből az első két csapat jut tovább, a legjobb a C-csoportba kerül (Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Horvátország, Montenegró, Görögország mellé), míg a második az A jelű hatosba (Lengyelország, Nagy-Britannia, Törökország, Litvánia, Spanyolország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik