Körkép a Borsodi Liga csapatairól

Vágólapra másolva!
2003.02.19. 20:47
Címkék
Február 17-én éjfélkor lejárt az átigazolási határidő, a csapatok kerete mostanra kialakult, sőt az élvonalbeli gárdák  az olaszországi túráját csütörtökön befejező Debrecen kivételével  mára hazatértek a külföldi edzőtáborokból, gyaníthatóan kellő erőnléttel felvértezve a tavaszra. Kétrészes összeállításunkban a szakvezetők röviden szóltak a túrák tapasztalatairól, elmondva, hogy szerintük miért sikeredett jóra vagy éppen rosszra eddig a téli alapozás. A tervezett összeállításon kívül lapunk véleményét is megtudhatják: azaz szerintünk összességében pozitív, netán negatív változások történtek-e az adott csapatnál (avagy ezek kiegyenlítik egymást), és ezen értékelésünket nyilakkal is ábrázoltuk.
7. Zalaegerszeg – kisebb változások

Bozsik Péter vezetőedző: "Ha finoman szeretnék fogalmazni, akkor azt mondom: akadtak apróbb nehézségek a felkészülés során. Először is, a ciprusi edzőtábort megelőzően itthon több felkészülési meccsünk is elmaradt, ám akkor ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Csakhogy Episcopiban újabb akadályokkal kellett megbirkózni: Vincze Ottó, Darko Ljubojevics és Radu Sabo is megsérült, és mivel négy futballistám is a válogatottal készült, volt négy nap, amikor hét alapemberemet kellett nélkülözni. Márpedig ebben az időszakban ez nem feltétlenül pozitívum… Ráadásul miután hazatértünk, ismét terembe kényszerültünk, mivel Zala megyében a tél még tartja magát. Szerdán például Győrbe utaztunk, hogy műfüvön játszhassunk egy edzőmérkőzést. A keretünk annyiban változott, hogy Igor Budisa helyére Szabó Zoltánt igazoltuk, valamint hazatért a kapus Bardi Gábor. Nehéz tavasz vár ránk, hiszen az alapszakasz hátralévő találkozóin a legjobb együttesekkel játszunk, és remélhetőleg a rájátszásban is a topcsapatok várnak ránk. Az ugyanis azt jelentené, hogy a felsőházba kerülünk, s ha ez sikerül, utána bármi megtörténhet.”

A koreai ellenféllel sem Babati Ferenc (balra), sem a ZTE nem bírt (Fotó: Németh Ferenc)
A koreai ellenféllel sem Babati Ferenc (balra), sem a ZTE nem bírt (Fotó: Németh Ferenc)
A koreai ellenféllel sem Babati Ferenc (balra), sem a ZTE nem bírt (Fotó: Németh Ferenc)
Ha csak az eredményességet nézzük, sikeres telet tud maga mögött a ZTE: Zalaegerszeg első számú sporthősei hazai pályán megnyerték a Borsodi Terembajnokság selejtezőjét, és a debreceni döntőben is az egyik legszebb futballt produkálták Kenesei Krisztiánék, igaz, ez a teljesítmény csak az elődöntőbe jutásra volt elég. A felkészülési mérkőzések alatt úgy tűnt: az Igor Budisa, Szabó Zoltán csere beválhat, hiszen utóbbi inkább a gondolkozó, ésszel (is) futballozó védők közé tartozik, így jó párost alkothat Urbán Flóriánnal. A felkészülés ennek ellenére nem sikerült tökéletesen, hiszen a havazás miatt több edzőmeccset el kellett halasztania az együttesnek, ráadásul Cipruson is elmaradt egy öszszecsapás. Ennek ellenére a prognózisunk az, hogy a bajnoki cím védője bekerül a legjobb hat együttes közé –mondjuk ezt egyfelől azért, mert a ZTE van olyan jó csapat, hogy a felsőházba jusson, másrészről az előttük álló siófokiak is komoly gondokkal bajlódnak.

A tervezett kezdőcsapat: Turi – Kocsárdi, Urbán, Szabó Z., Szamosi – Nagy L., Molnár B., Ljubojevics, Vincze O. – Egressy, Kenesei

8. Matáv Sopron – remek igazolások

Komjáti András edző: "Szerencsés szakvezetőnek mondhatom magam, hiszen az eltervezett munkát sikerült elvégezni, és kellő mennyiségű edzőmérkőzésen gyakorolhattunk. A felkészülési találkozókat egyébként úgy kötöttük le, hogy erős gárdákat választottunk ellenfélnek, ennek ellenére jó eredményeket értünk el. Az edzéseket főként a soproni Vasas-pályán végeztük, és csakúgy, mint Törökországban, ideális körülmények között készültünk. Azért is boldog lehetek, mert négy rutinosnak mondható futballistával erősödtünk, és a minőségi igazolásoknak köszönhetően masszívabb lett a játékosállományunk. Balaskó Iván, Bagoly Gábor, Bojan Lazics és Mladen Lambulics érkezése pozitívumként értékelhető, ám gyaníthatóan a tabellán sokat nem tudunk előrelépni, hiszen a hetedik helyezett zalaegerszegieknek kilenc pont előnyük van velünk szemben. Ezért mondom inkább azt, a jelenlegi nyolcadik pozíció megtartását jó eredménynek értékelhetjük.”

A legnagyobb nyugalomban készül a tavaszi folytatásra a Matáv alakulata. Igaz, némi játékosmozgás történt, amelynek eredménye, hogy papíron (és Komjáti András szakvezető szerint) erősödött a csapat. Bár a klubvezetés saját elhatározásából megvált Komódi Lászlótól, valamint Perger Györgytől, a Balaskó Iván, Bagoly Gábor, Mladen Lambulics, Bojan Lazics alkotta újonckvartett mindegyik tagja az együttes segítségére lehet a hátralévő mérkőzéseken. Hogy összeállni látszik a csapat, azt bizonyítja, az edzőtáborozásból veretlenül tért haza a Sopron: az egyetlen, győztesen megvívott találkozó mellett három alkalommal döntetlenre végzett. Nagy előretörésre azonban nem számíthatnak a Matáv hívei, hiszen a 8. pozícióból különösen nehéz feljebb lépni, hiszen a hetedik ZTE-nek kilenccel van több pontja, mint a Matávnak. Így állíthatjuk: Sopronban a cél a "helyben maradás”.

A tervezett kezdőcsapat: Farkas B. –Szabados, Lambulics, Tóth A. –Balaskó, Bagoly, Somogyi, Lazics, Pintér –Sira, Tóth M.

9. Videoton FCF – új edző, új stílus

Bicskei Bertalan vezetőedző: "Idehaza négy, külföldön két hetet készülhettünk idáig. Az itthon eltervezett munkának csak a nyolcvan százalékát sikerült elvégeznünk, hiszen az időjárás mifelénk is közbeszólt. A hiányzó húsz százalékot tornatermi edzésekkel pótoltuk. Törökországban már szerencsénk volt, csupán egy edzést kellett a nagy vihar miatt félbeszakítani. Úgy készültünk, hogy március elsején kezdünk, de a halasztást elfogadjuk, sőt én jónak tartom. Ami a csapatot illeti: bár azt nem mondhatom, hogy a Nyugaton megszokott profiszinten dolgoztak, az előzetes hírekkel ellentétben igenis szorgalmasak voltak a játékosok. Az új szerzeményekkel kapcsolatban annyit: az elmúlt szezonban a Videoton keretében akadtak hiányposztok, éppen ezért igyekeztünk úgy igazolni, hogy egyrészt erősödjön a gárda, másrészt minden poszton legyen két bevethető ember. Örömteli, hogy ez a tervünk is megvalósult.”

Január elején nem lehetett könnyű lelket rázni a fehérvári futballistákba, hiszen még az ősszel öltözőn belül komoly súrlódások voltak a játékosok és a vezetőség néhány tagja között. Bár e helyütt nem a múlttal kell foglalkozni, ám nem lehet elhallgatni: a Várhidi Péter helyett új edzőnek választott Bicskei Bertalannak az első hetekben nem pusztán az erőnlét javításán kellett fáradoznia, hanem némi pedagógusi munkát is el kellett végeznie. Hogy a személyi állományában és szemléletében átformált Videoton mire lesz képes, még kérdéses, az azonban bizonyos: a külföldön is kapós mesteredző, a korábbi szövetségi kapitány munkája meglátszik majd a tavasszal pályára lépő fehérvári csapat teljesítményén. Amit Dvéri Zsoltéknak teljesíteniük kell, az nem lehetetlen: az élvonalban kell tartani a csapatot.

A tervezett kezdőcsapat: Végh Z. – Némedi, Pomper, Kunzo, Vasas – Szalai T., Tóth B., Tóth N., Dvéri – Terjék, Korsós A.

10. Dunaferr – elfogyott az együttes

Gálhidi György szaktanácsadó: "Másfél héttel ezelőtt vettem át a csapat irányítását, ami olyan rövid idő, hogy arról véleményt formálni elég nehéz. Amit el tudok most mondani, az az, hogy mostoha pályaviszonyok hátráltatták a munkát, ezért teremben kellett tréningeznünk. Tető alatt a klíma megfelelő volt, nem pattant össze-vissza a talajról a labda, viszont mondanom sem kell, mégsem tudtunk ugyanolyan munkát végezni, mintha nagypályán készülnénk. Ezért aztán én nagyon örültem a bajnoki nyitány egyhetes elhalasztásának, hiszen talán jön a jó idő, és végre legalább salakos pályán gyakorolhatjuk az elképzelt taktikát. Eddig két edzőmeccset játszottunk, csütörtökön a Paks ellen lépünk pályára, a jövő héten pedig szintén két találkozón szerepelünk. A tavasszal számunkra az lesz az elsődleges, hogy a szakmai feladatokat tökéletesen elvégezzük, az eredményesség is csak másodlagos.”

Dunaújvárosban történtek a legnagyobb változások. Az egész azzal kezdődött, hogy kiderült, a fizetések nem csak időszakos pénzügyi problémák miatt maradtak el az ősszel, annál sokkal nagyobb a baj: a Dunaferr korábbi tőkeerős vállalata a továbbiakban nem akarja, és nem is tudja ugyanolyan összeggel támogatni az egyesületet, így kevesebb pénz jut a focira is. A játékosok szerződésszegés címén sorjában jelentették föl a klubot, egymás után menekültek el a Duna partjáról. Csupán kilencen maradtak hűek a csapathoz (Bita László, Buzás Attila, Csehi Tamás, Deli Zoltán, Jovan Drobnjak, Lengyel Ferenc, Rade Medics, Nikolov Balázs és Rósa Dénes, akit azonban most az Újpest is csábít). Nem folytathatta a munkáját Tornyi Barnabás se – a szakembert a labdarúgócsapatot működtető kft. nem foglalkoztatja tovább vezetőedzőként…

A tervezett kezdőcsapat: Bita (Deli) – Szabó G., Zsók, Vaskó, Rozsi – Nikolov, Medics, Rósa D., Csehi T. –Lengyel, Drobnjak

11. Békéscsaba – filléres gondok

Garamvölgyi Lajos vezetőedző: "Irigylem azokat a csapatokat, amelyek Cipruson, Törökországban vagy éppen Olaszországban készülhettek a tavaszi rajtra. Sajnos ez nekünk nem adatott meg, a pénzügyi helyzetünk csak az otthoni edzést tette lehetővé. Amikor megterveztem a felkészülés programját, még nem gondoltam, hogy februárban hatalmas mennyiségű hó hullik idehaza. A januári programot úgy-ahogy teljesíteni tudtuk, hiszen zömében tornatermi edzéseket tartottunk, miközben a futófolyosón javítottuk az együttes állóképességét. Februárban jöttek volna az előkészületi mérkőzések, ám eddig öt találkozónk maradt el a pályák rendkívül rossz állapota miatt, így aztán érthető, hogy a taktikai elemek gyakorlására nem volt lehetőség. Számunkra mindenképpen vigaszt jelent, hogy egy héttel később kezdődik a rajt, de igazán akkor örültünk volna, ha csak március közepén kezdődik a bajnokság.”

A pénztelenség nemcsak a felkészülésre, de a csapat erősítési terveire is rányomta a bélyegét: az Előre FC egyetlen labdarúgót sem szerződtetett a február 17-ig tartó igazolási és átigazolási időszak alatt (igaz, az nem kizárt, hogy Schindler Szabolcsot leigazolják). Így hát Garamvölgyi Lajos az őszi kerettel kénytelen megvívni a tavaszi mérkőzéseket. Az erősítés elmaradásánál is nagyobb bajnak tartják a békéscsabai szurkolók azt, hogy a csapat legjobbja, az együttes házi gólkirálya, Keresztúri András sokáig sérült volt (habár mára fel-épült, lám, a lila-fehérek szerdai edzőmeccsén gólt is rúgott). Hiányzik majd Gabala Krisztián is, de ő nem sérülés miatt marad ki a csapatból, hanem azért, mert a szakvezetés nem tartott igényt szolgálataira – a védő végül az NB I B-s REAC-hoz szerződött.

A tervezett kezdőcsapat: Fekete R. – Lapsánszky, Grujics, Udvari, Szilveszter – Kovács N., Gavrilovic, Bánföldi, Vincze Z. – Miculescu, Keresztúri (Tóth Gy.)

12. Kispest-Honvéd – nagybevásárlás

Ôze Tibor vezetőedző: "A felkészülést összességében eredményesnek mondhatom, bár kétségtelen, hogy voltak kellemetlenségek. Technikai részről a dunavarsányi edzőtábor pályáját említhetem, hiszen sajnos a rossz időjárás miatt ott nem tudtunk megfelelően készülni, a csapatépítés terén pedig az okozott hátrányt, hogy kicsit későn jöttek az új játékosok. Ráadásul többen megsérültek, Hrutka János egy hetet hagy ki, Zombori Zalán pedig jóval többet. Az erősítésekről azt gondolom, hogy a lehetőségeket tekintve mindent megtett a vezetőség. A probléma az, hogy többnyire úgymond perifériára szorult futballisták érkeztek Kispestre, és szakmailag hátrány lehet olyan játékosokat pályára küldeni, akik tétmeccsen az elmúlt időben nagyon keveset játszottak. Igaz viszont, hogy ez a mellőzés motiválhatja is a labdarúgókat – remélem, van bennük annyi hiúság, hogy tavasszal megmutassák, helyük lett volna korábbi csapataikban is.”

Tizenhárom új futballista – kétségtelen, alaposan kicserélődött a Kispest kerete a télen, mi több, Ôze Tibor személyében új szakvezetővel folytathatja az együttes. Ha ehhez hozzáteszszük, hogy a vezetőség is most érkezett, akkor mindenki beláthatja, hogy komoly változások voltak a Bozsik-stadionban. A kérdés most már az, hogy pozitív, avagy negatív irányba történik az elmozdulás – az új igazolásokat nézve persze valószínű, hogy erősebb csapat lesz a Honvéd, mint tavaly volt. A célok viszont egyelőre nem olyan veretesek: a balszerencsés kupakiesés után már csak a bajnokságban érdekeltek a piros-feketék, a kívánalom pedig az, hogy simán bennmaradjon az alakulat. A riválisok gyengülésének ismeretében ez nemhogy elvárható, de kötelező feladat, és akkor jövőre jöhetnek a nagyobb tervek…

A tervezett kezdőcsapat: Tóth J. – Dubecz, Pandur, Filó A. – Erős K., Bárányos, Hrutka, Hercegfalvi – Torghelle, Sasu, Hamar
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik