Nyolc perc után összeomlottak

JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGYJÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.03.08. 23:33
Címkék
A hét elején még úgy tűnt, képtelenség futballmérkőzést rendezni Békéscsabán a Kórház utcai stadionban. Hó borította a játékteret, hó borította a lelátót. Aztán összefogtak a helyiek, és hétfőre nagyjából letakarították a havat a játéktérről.
A munkások "szakértelmét” bizonyítják azok a fekete foltok, amiket a hóeke hagyott hátra. De senki sem bánta az árkokat, azokat szorgos kezek virágfölddel temették be. Kedden a lelátó következett, amit a Rózsa Ferenc Gimnázium, a Vásárhelyi Pál Műszaki Főiskola, a Trefort Ágoston Szakközépiskola és a Koós Károly Szakképző tanulói takarítottak le. De a munkából kivették részüket a Békéscsaba labdarúgói is, Garamvölgyi Lajos vezetőedző "Felsőtestre dolgozunk!” jelszóval küldte a futballistákat pálya helyett a lelátóra. Végül is szombatra alkalmassá vált a játéktér a futballra, s az a kevéske néző, aki kilátogatott a Kórház utcába, jól megfért a hó mellett. Egyébiránt a mostoha körülmények miatt csak pénteken tudott először gyakorolni a csapat a stadionon belül, jellemző, hogy bár tizenkét mérkőzést terveztek a felkészülés során, csupán hatot tudtak lejátszani a lila-fehérek. Azt is többnyire Békéscsabától távol.
Érthető hát, hogy nem túl optimistán várták a hazaiak a szombati bajnoki folytatást, mert nemcsak a pályagondok, de pénzügyi nehézségek is zavarták a felkészülést. Békéscsabán nem dúskálnak az anyagiakban. Így volt ez az ősszel is, és a helyzet januárban és februárban sem változott. Ennélfogva csupán egy labdarúgóval, Schindler Szabolccsal tudták megerősíteni a keretet. Mindezek ellenére győzelemben bízott Garamvölgyi mester. Mert hát kit verne meg a csapat, ha nem a szerdán Magyar Kupában elbukó Matávot, amelyik szintén a kiesés elkerüléséért harcol. Nos, a pályán nem túlzottan látszott a nagy-nagy csabai győzni akarás. Sőt… A télen megerősödő Matáv már az első percekben átvette a játék irányítását is, Sira István már a 8. percben megszerezte a vezetést. Az újonnan érkezettek közül Balaskó Iván a bal oldali vonal mellett kapott helyet, Mladen Lambulics a védelem közepén, míg a sokat futó Bojan Lazics a pálya közepén kapott szerepet. Bevált Komjáti András edző terve, a gyors gól után átengedték a pálya jelentősebb részét a hazaiaknak, aztán kontrákra építve már az első félidőben eldöntötte a csapat a három pont sorsát. A 36. percben már 0–2 volt az eredmény, s a lefújás előtt négy perccel pedig már három soproni gólt mutatott a stadion eredményjelző táblája.
A folytatásban, nyilván az edzői feddés hatására, agresszívebben futballozott a Békéscsaba, ám ez nem párosult eredményességgel. Sőt, a 67. percben Dusko Grujics éppen a keménysége miatt megkapta második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni, s ezzel végleg megpecsételte csapata sorsát. A Sopron könnyedén, okosan futballozva, immár tíz ember ellen még két gólt szerzett. A negyedik Matáv-találat után a 81. percben már ollézott a hazai publikum, cinikusan fejezve ki elégedetlenségét. Aztán a 86. percben Somogyi József bebizonyította, hogy a jobb lábát nem csak támaszkodásra használja – ritkán látható nagy gólt rúgott a csabai kapuba.
Volt tehát mit jegyzetelnie Dzurják Józsefnek, a Videoton pályaedzőjének és Gálhidi Györgynek, a Dunaferr szaktanácsadójának. Mindkét szakember ellenfélnézőbe érkezett Békéscsabára, és végül azt láthatták, hogy a hazaiak szemernyit sem javultak a téli
Mestermérleg

Garamvölgyi Lajos a Békéscsaba vezetôedzôje:

Ilyen kiszolgáltatott helyzetben mostanában nem ültem a kispadon. Megérdemelten nyertek a soproniak, jobban alkalmazkodtak a körülményekhez, minden csapatrészében jobb volt a vendégegyüttes.

Komjáti András a Sopron vezetôedzôje:
A vártnál könnyebben nyertünk. Az elsô félidôben jó ritmusváltások után szereztük góljainkat, majd a fordulás után, egy tízperces kihagyástól eltekintve is a mi akaratunk érvényesült, így megérdemelten szereztük meg a három pontot.
felkészülés alatt. A Békéscsaba elképzelés nélkül, s a második félidőben már hitehagyottan futballozott. Dicséret illeti a Matáv Sopront, mert Somogyiék, ha lassan is, de szervezetten futballozva felőrölték a lilák ellenállását, megérdemelten szerezve meg a számukra rendkívül fontos három pontot.

percről percre

8. perc: Grujics a tizenhatos előtt egy lépéssel felvágta a kitörő Sirát, amiért szabadrúgáshoz jutottak a vendégek. Balaskó legurította a labdát Somogyinak, akinek nagy lövését követően Fekete bravúrosan kiöklözte a labdát, amit aztán Tóth Mihály a bal kapufára lőtt. Onnan is visszapattant a labda, éppen Sira elé, aki jobb lábbal, három méterről a kapu közepébe passzolt.
0–1
17. perc: Tóth András a jobb oldali tizenhatos sarkától öt méterre felvágta Gavrilovicsot. Vincze Zoltán állt a labda mögé, de beadásszerű szabadrúgása után az ötösig kilépő Farkas Balázs könnyedén lehúzta a labdát.
18. perc: Somogyi a kezdőkörtől megiramodott a labdával, majd a tizenhatos előtt csinált egy cselt, végül jobb lábbal megcélozta a kaput, de Fekete nagy bravúrral kiütötte a labdát.
23. perc: Miculescu szabadrúgása nem volt éppen sikeres, de a labda a csabaiaknál maradt úgy, hogy a soproni kapu
Fény és árnyék

A legtöbb helyen új év, új évad, új szezon elôtt kicsinosítják a házakat, a színházakat, a futballpályákról azonban rendszerint elfeledkeznek az illetékesek. Békéscsabán a régi fedett lelátó alatt lévô „bódék” ablaküvegeit nemcsak most, de vélhetôen már két évvel ezelôtt sem pucolták meg, így aztán a légypiszoktól kezdve a poron át mindent megôriz az utókornak az ablak üvege.

Bár több mint négyszáz kilométernyire van Soprontól Békéscsaba, mégis akadtak a hűség városában olyan hűséges szurkolók, akik e hoszszú útra is elkísérték a csapatot. Bár nem voltak többen, mint húszan, de azért jelenlétükkel, hangjukkal, buzdításukkal tudatták a Matáv játékosokkal, hogy itt vannak, hogy számíthatnak rájuk.
előtt gurult keresztbe. Hárman is rárajtoltak, végül Tóth György került helyzetbe, aki 11 méterről, jobb lábbal a jobbösszekötő helyéről megcélozta a kaput, de Farkas Balázs védett.
25. perc: Kovács Norbert a jobb oldalvonaltól, harminc méterre a soproni kaputól túlságosan mélyen emelt be egy labdát. Farkas Balázs, a nappal szemben, kissé elvakítva, csak másodjára tudta megkaparintani a labdát.
26. perc: Vincze Zoltán ezúttal jobbról adott be, Gavrilovics és Miculescu egymást zavarta, végül az előbbi közelről fölé emelt.
28. perc: Vincze Zoltán szabadrúgása után a labda a tizenhatoson belülre került. A védők először tisztáztak, bár röviden, ugyanis Kovács Norbert elé került a labda, aki 14 méterről jobb lábbal a kapura pörgetett, de Farkas Balázs ismét a helyén volt.
31. perc: Keresztúri kiugratta Tóth Györgyöt a jobb oldalon, de úgy tűnt, ő elveszti a labdát, ám végül jobb lábbal, hét méterről megcélozta a kaput, Farkas pedig szögletre ütötte a labdát.
36. perc: Egy bal oldali szögletet Ba-laskó végzett el. A labdát a rövid saroknál álló Tóth Mihály megcsúsztatta, ami Bagoly előtt landolt. A vendégek középpályása három méterről, jobb lábbal a bal alsó sarokba pörgetett.
0–2
41. perc: Bagoly indította a bal oldalon kiugró Balaskót, aki hosszú vágta után bekanyarodott a tizenhatoson belülre, és végül 15 méterről, jobb lábbal, védhetetlenül a léc alá vágta a labdát.
0–3
46. perc: A hosszan előrevágott labdát Keresztúri hat méterről a jobb kapufa mellé fejelte.
61. perc: Vincze Zoltán beadását Miculescu kapta az ötösön, rá is fordult a kapura egy védő mellett, majd jobb lábbal lőtt, de a félmagasan érkező labdát a soproni kapus kiütötte. A labda a berobbanó Gavrilovics felé gurult, de előle is mentett Farkas.
67. perc: A félpályához közel Grujics buktatta Sirát, amiért sárga lapot kapott. Mivel ilyen színű kártyája már volt, következett a piros.
72. perc: Somogyi indította Tóth Mihályt, aki futtából, a jobbösszekötő helyéről, jobb lábbal, 11 méterről, laposan megcélozta a bal alsó sarkot, de Fekete megfogta a labdát.
77. perc: Schindler beadása után Keresztúri a jobbösszekötő helyéről, 14 méterről, bal lábbal laposan meglőtte a labdát, Farkas azonban a bal alsó sarok előtt hárított.
81. perc: Somogyi középről jobbra adta a labdát Tóth Mihálynak, aki a tizenegyespontnál helyezkedő Javrujannak adta azt tovább. A soproniak grúz játékosa bal lábbal lekezelte, majd jobbal a kimozduló Fekete mellett a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
0–4
86. perc: Tóth Mihály Javrujanhoz akarta adni a labdát, ami azonban Fehér Zsolt lábán felpörgött, és Somogyi elé került, aki kapásból, 17 méterről, jobb lábbal a kapu bal oldalába lőtt.
0–5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik