Marius Sumudica a mumus

JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGYJÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.04.05. 23:55
Címkék
Nem okozott "földindulást Supka Attila érkezése Békéscsabán. A 41 éves szakembert hétfőn nevezték ki az élvonalban utolsó helyen álló együttes vezetőedzőjének, és bizony meg kell vallani, Supkának nem sok ideje maradt a csapat megismerésére, ezért aztán alig változtatott az összeállításon.
Csupán annyi történt, hogy még a keretbe se tette be a román Valentin Miculescut és a korábban Garamvölgyi Lajosnál állandó csapattagnak számító Szilveszter Ferencet, Lapsánszki Tamást pedig a kispadra ültette. Az igazán szembetűnő változást mégis az jelentette, hogy a lila-fehér együttes a 3–5–2-es hadrendről áttért a 4–4–2-esre. A védelem bal oldalára Bujáki Józsefet állította Supka Attila, s a játékos 0–0-ás állásnál "ordító helyzetben” a debreceni kapusba rúgta a labdát.
Ebből is látszik, hogy a hazaiak támadó szellemben kezdték a játékot, ezt bizonyítja, hogy Bujáki helyzetén kívül Keresztúri Andrásék még két kapufát is rúgtak – a labdát azonban nem sikerült a kapuba tuszkolniuk. Nem úgy a debrecenieknek, akik gyors, szervezett futballt játszva, az utolsó passzokra is figyelve kihasználták lehetőségeiket. A középpályás Vincze Gábor látványos góllal szerzett vezetést (hogy a labda túljutott a gólvonalon, azt bizony csak Farkas Balázs partjelző láthatta pontosan), de Vinczét dicséri a vállalkozókedv, s a látványos megoldás. Aztán öt perccel később az ősszel az Előrének Debrecenben négy gólt rúgó Marius Sumudica is betalált, tudatva a hazaiakkal, hogy a Debrecen ezúttal is nyerni jött Békéscsabára.
Mezőnyfölényben játszott a Debrecen, de a hazaiak nem álltak be védekezni, s a félidő utolsó percében akár szépíthettek is volna, ám Tóth György nagy helyzetben a felső lécre rúgta a labdát. Három békéscsabai kapufa, két debreceni gól – ez mindent elmond az első félidőről…
A szünet után is harcos, támadó felfogásban folytatta a játékot a Békéscsaba. A közönség is űzte-hajtotta a gárdát, de minden hiába volt. A rendkívül szervezetten futballozó Debrecen ellen ezen a napon kevésnek bizonyult az akarat, de még a gyorsaság is. Vincze Gábor és Selymes Tibor vezérletével a vendégek könnyedén "levédekezték” a hazai próbálkozásokat, s aztán pontos labdákkal indították az elől helyezkedő csatárokat. Ennek köszönhető, hogy Marius Sumudica a 63. percben is betalált, immáron tizenháromra növelte góljai számát a Borsodi Ligában, s itt kell megjegyezni gyorsan, hogy a tizenháromból hatot éppen a Békéscsabának rúgott.
A harmadik találat után sem adták fel a csabaiak, mentek előre becsülettel, de ebben az időszakban már kapufákra sem futotta. Végül is összességében hiába futballozott jobban az Előre, mint korábban, hiába tűnt szervezettebbnek, hiába váltott stílust az új edző, Supka Attila, mindez az eredményben nem mutatkozott meg.
A Debrecent is dicséret illeti, mert biztosan teljesítette a kötelezőt, nagy-nagy örömet szerezve a győzelemmel a mintegy ezerötszáz vendégszurkolónak. A mérkőzés hajrájában Szentes Lázár azt is megtehette, hogy nyolc percnyi játéklehetőséget adjon a húszesztendős Belényesi Miklósnak, aki eddig csupán egy meccset játszott az élvonalban.

Percről percre

2. perc: Keresztúri a debreceni térfél közepén megiramodott a labdával, majd balra kisodródott, ezért már csak a beadást választhatta.
Mestermérleg

Supka Attila a Békéscsaba vezetôedzôje:

Sajnos, balszerencsés volt a csapat… Ha nem csupán a kapufát találja el a lövések után a labda, hanem a hálóban köt ki, akár fordított eredmény születhetett volna. A védekezésben elkövettünk két hibát, amit kihasználtak a vendégek.

Szentes Lázára Debrecen vezetôedzôje:
Az elsô félidôt nehezen kezdtük, de a gólok megnyugtatták a csapatot, és a folytatásban, úgy érzem, biztosan szereztük meg a gyôzelmet ezen a mérkôzésen.
Ez jól sikerült, ugyanis Bánföldi előtt landolt a labda, aki az ötösről szorongatott helyzetben jobb lábbal a bal kapufa tövére lőtt, és onnan pattant vissza a mezőnybe az.
5. perc: Grujics buktatta Iliét egy lépéssel a csabai 16-os előtt. Sándor Tamás végezte el a szabadrúgást, és jobblábas csavart lövését követően Fekete Róbert a jobb sarok előtt fogta a labdát.
16. perc: Bánföldi 30 méterről, szabadrúgásból emelt a debreceni kapu bal felső sarka felé, de a labda centikkel a léc fölött zúgott el.
22. perc: Vincze Zoltán kiugratta a bal oldalon Tóth Györgyöt, akinek beadásával Bujáki iramodott meg, már csak a kapussal állt szemben, amikor nyolc méterről jobbal célzott, de Tomic bravúrral kitolta oldalra a labdát, az Kovács Norbert előtt landolt, aki visszaemelt jobbról, mégpedig Keresztúri elé, és a csabaiak támadója tíz méterről ballal, kapásból a bal kapufát találta telibe, míg az onnan visszapattanó labdát Szekeres kétségbeesésében szögletre mentette.
27. perc: Selymes indította lapos passzal Sumudicát, aki sarokkal továbbított a balösszekötő helyén felfutó Vincze Gábor elé. A debreceniek középpályása továbbfutott a labdával, csinált egy cselt, majd kilenc méterről látványos mozdulattal, jobb lábbal az elfekvő Fekete Róbert fölött átemelt, a labda a lécről a gólvonalra pattant, a mészpor is porzott. Az akciót követő Farkas Balázs partjelző intett, hogy a gólvonal mögött látta a labdát, Saskői játékvezető pedig sípjába fújt, és gólt ítélt.
0–1
31. perc: Ilie az alapvonalhoz közel, jobbról adott a remekül helyezkedő Sumudicának, aki hat méterről jobbal az ellentétes irányba mozduló Fekete Róbert mellett a kapu bal oldalába helyezte a labdát.
0–2
45. perc: Bánföldi a balösszekötő helyéről 25 méterről szabadrúgást lőtt a debreceni kapu elé, Szekeres kifejelte a labdát, ami Tóth György előtt pattant le, a csabaiak támadója a 16-osról bal lábbal kapásból a felső lécet találta telibe.
59. perc: Vincze Zoltán szerzett labdát a debreceni térfél közepén, majd jól indította Tóth Györgyöt, aki bekanyarodott a 16-oson belülre, már-már lövésre lendült a lába, amikor a kifutó Tomic elévetődve leszedte a lábáról a labdát.
63. perc: Vincze Gábor szerzett labdát a kezdőkörben, előreívelt Iliének, aki a bal oldalon felfutó Sumudica elé tálalt: a debreceni támadó nyolc méterről a balösszekötő helyéről jobb lábbal laposan a kapu bal oldalába lőtte a labdát a jobbra vetődő Fekete Róbert mellett
0–3
69. perc: Cseke jobb oldali szögletrúgását követően Udvari a rövid saroknál kapura pörgette a labdát öt méterről, de azt a jobb kapufába kapaszkodó Dombi a gólvonal előtt szögletre rúgta.
70. perc: Schindler a jobbösszekötő helyén nagy lendülettel megiramodott, majd Keresztúrihoz továbbított, aki ballal felpörgette a labdát, majd jobbal 16 méterről lőtt, a labda centiméterekkel suhant el a bal kapufa
mellett.
Fény és árnyék


Igazán dicséret illeti a békéscsabai rendezôket, akik a mérkôzés elôtt barátságos arccal, mosolyogva fogadták a stadionba érkezôket. Készségesen mutatták meg a szurkolóknak, hol foglalhatják el helyeiket. A szervezôk kicsinosították az öltözôket, a klubházat és ezúttal a sajtóteraszon és a díszpáholyban sem volt kosz. Csinos kis táblák adtak útbaigazítást arról, hol találhatók a mosdók, a mellékhelyiségek, amelyek szintén tiszták voltak. Dicséret jár mindezért pedig ez lenne a természetes, ám sok helyütt nem figyelnek a részletekre.


Csaknem ezerötszáz debreceni szurkoló érkezett Békéscsabára. Százhuszonöt kilométerre fekszik a két város egymástól, talán ennek tudható be a nagy érdeklôdés. Sokáig úgy tûnt, hogy csak csodálatos transzparenseikkel, valamint nyilván szolidaritásból, három iraki zászlóval hívják fel magukra a vendégek a figyelmet, ám a 29. percben érthetetlen és megmagyarázhatatlan okokból a kerítés szaggatásába kezdtek a drukkerek, mígnem aztán megérkeztek a rendôrök és lecsillapodtak a kedélyek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik