Boldogok a csabai szurkolók

JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGYJÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.05.17. 23:24
Címkék
Békéscsabán döbbenten és rémülten figyelik a csütörtökön kirobbant bundabotrány fejleményeit, merthogy többen  köztük Bicskei Bertalan, a Videoton szakvezetője is  állítják: az Előre vezetői is tudtak a kispesti telefonos történetről, sőt, feljelentést is tettek az üggyel kapcsolatban.
Nos, a békéscsabaiak erre úgy riposztoznak, hogy nem fordultak a ligához és a rendőrséghez; az viszont igaz – állítják a helyiek –, hogy már a múlt heti, szombati Kispest– Békéscsaba meccs alatt és után is gyanús dolgokat tapasztaltak. Kaptak telefonokat, hallottak neveket, mi több, Békéscsabán az ügy kapcsán nem csak Hamar István nevét emlegetik afféle "szervezőként”, hanem egy másik kispesti nevet is, akinek személyéről különböző csatornákon keresztül értesültek. Éppen ezért furcsállják Csabán, hogy miért csak Hamar István játékjogát függesztették fel, miért csak a csatárt "áldozta be” a rendőrségen is kihallgatott Pomper Tibor és Tóth Norbert. Békéscsabán úgy hiszik, félelemből és óvatosságból nem beszélnek a másik személyről.
S hogy miért e nagy figyelem a bundaügy iránt Békéscsabán?
Nos, mert a kiesésért folytatott harcban az Előrének éppen a Kispest a legnagyobb riválisa, így aztán nem lehet csodálkozni azon sem, hogy a hazai közönség ellenséges hangulatban fogadta a fehérváriakat. A nézőtértől csupán pár méterre lévő kispadon ülő Bicskei Bertalan kapott hideget-meleget, pedig a Videoton vezetőedzője annál többet aligha tehetett, mint hogy a játékosai jelzése után azonnal jelentette az esetet a fehérvári vezetőség tagjainak. A csabaiak szerint az edző mégis akkor lett volna igazán karakán, ha csapatával legyőzi szerdán a Honvédot.
Ehhez aligha lehet mit hozzátenni – a szurkoló már csak ilyen…
A 18. perc után azonban már senki sem foglalkozott a hétközi eseményekkel, ugyanis a drukkerek egy emberként ünnepelték a védő Schindler Szabolcsot, aki a Békéscsabának megszerezte a vezetést.
Már az első félidőben is nagy-nagy becsvággyal és odafigyeléssel futballozott a Békéscsaba, és ez a folytatásban sem volt másként. Supka Attila együttese főleg a vonal melletti területeken próbálta megbontani a Videoton védekezését, mégpedig sikerrel. A mérkőzés legjobbja éppen a jobbhátvédként szereplő Schindler Szabolcs volt, aki nemcsak védőmunkáját oldotta meg átlagon felül, de a támadásokba is besegített. Nem véletlenül szerzett gólt ( ez volt az élvonalban az ötödik találata). A Videoton csak erőlködött, igazi elszántság csupán Szabó Tibor arcán tükröződött. A középpályás azonban hiába küzdött, hiába próbálta felgyorsítani a csapatot, nem sikerült, a vendégcsatárok a kevéske helyzetet is elrontották. A negyven piros-kékbe öltözött vendégdrukker egykedvűen nézte kedvenc csapata játékát, s bizony sokat sejtet az, hogy a transzparenseiket fordítva rakták fel a kerítésre – sokkal inkább demonstrálni utaztak el Békéscsabára, mint szurkolni.
Kérdés: vajon mi ellen tüntettek?
A fehérvári csapat a rájátszásban a második legjobb eredményt elérő csapat volt a forduló előtt, igaz, a tavasszal jól szereplő Videoton szerda után szombaton is botlott.
Ám ezt Békéscsabán senki sem bánta, a közönség úgy ünnepelte a győzteseket, mintha legalábbis Bajnokok Ligája-döntőt nyertek volna. Egy tény: ha a szombatihoz hasonló játékot produkálnak Schindler Szabolcsék, akkor nem kell félniük a kieséstől.

Percről percre

4. perc: Szalai Tamás indította Tóth Balázst, aki jobbról, éles szögből a kimozduló Fekete Róbert kapus fölött tíz méterről az oldalhálóba lőtte a labdát.
9. perc: Vilotics röviden fejelte ki a kapu előteréből a labdát, azt Bánföldi szerezte meg, ő 25 méterről jobb lábbal nagy erővel a kapu fölé lőtte.
12. perc: Szabó Tibor indította Róthot, aki ügyesen ugrott ki az elalvó csabai védők közül, Fekete
A fehérváriak közül Szabó Tibor (balra) küzdött a legjobban – a rugdosódás sem zavarta
A fehérváriak közül Szabó Tibor (balra) küzdött a legjobban – a rugdosódás sem zavarta
A fehérváriak közül Szabó Tibor (balra) küzdött a legjobban – a rugdosódás sem zavarta
Róbert kifutott elé, de a székesfehérváriak támadója – 15 méterről – átemelt fölötte. A labda útjába Fehér Zsolt belelépett, így az végül irányt változtatva keresztben elsuhant a kapu előtt, és szöglet lett a vége.
16. perc: Bánföldi a jobb szélen kiugratta Kovács Norbertet, aki a szögletzászlóig verekedte magát, majd befelé passzolt Miculescu felé; a békéscsabaiak román légiósa hét méterről óriási helyzetben, szemben a kapuval megcélozta a bal sarkot, de a labda centiméterekkel a kapufa töve mellett hagyta el a játékteret.
18. perc: Schindler még a saját kapuja előtt passzolt balra Vincze Zoltánnak, aki középre adott Miculescu elé. A csabaiak támadója az akcióval felrobogó Schindlerhez továbbított, a csabai védő lefordult Tóth Balázsról, és hét méterről bal lábbal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1–0
19. perc: Vincze Zoltán szerzett labdát az alapvonalnál a bal oldalon, majd középre passzolt, ám Miculescu öt méterről a jobb kapufa mellé fejelte a labdát.
21. perc: Földes jobbról beadott, a csabaiak védője Grujics megcsúsztatta a labdát, az Szabó Tibor előtt landolt, és a fehérvári játékos hét méterről centiméterekkel a léc fölé rúgta.
29. perc: Cseke bal oldali beadását követően Grujics nyolc méterről élesen a bal felső sarok felé fejelte a labdát, de Végh Zoltán nagy bravúrral szögletre mentett.
56. perc: Vincze Zoltán jobbról szabadrúgásból lőtt át a túloldalra, de Végh Zoltán a kapujából kifutva ügyesen lehúzta a labdát a berobbanó Fehér Zsolt fejéről.
60. perc: Vincze Zoltán a szögletzászló közeléből visszagurított Udvarinak, aki bal oldalról belőtt középre Tóth Györgynek. A békéscsabaiak támadója az ötösön átvette a labdát, majd rögtön lőtt is, de Végh Zoltán remekül ugrott ki kapujából, és előrevetődve nagy bravúrral hárított.
62. perc: A balösszekötő helyéről, 25 méterről szabadrúgáshoz jutott a székesfehérvári csapat: Tóth Norbert legurítását követően Földes nagy erővel meglőtte a labdát, de a jobblábas bombát Fekete Róbert remekül védte.
86. perc: Tóth Norbert ugratta ki Róthot, aki 20 méterről, középről, lendületből a jobb kapufa mellé lőtte a labdát.
87. perc: Schindler Terjéket felrúgta 18 méterre a csabai kaputól, amiért szabadrúgáshoz jutottak a vendégek. A játékvezető még igazgatta a sorfalat, ám a háta mögött Tímár Grujicsot lekönyökölte, a csabaiak szerb védője össze is rogyott. Kelemen Attila partjelző intett, a bíró odakocogott hozzá, majd egy rövid konzultáció után Tímárnak piros lapot mutatott fel.
91. perc: Tóth Balázst is kiállították, mert belerúgott a földön fekvő Bujákiba.

Mestermérleg

Supka Attila a Békéscsaba vezetőedzője:
Úgy érzem, megérdemelten győztünk ezen a fontos
Szalai Tamás (balra) lövéssel próbálkozott, de a csabaiak jó ütemben blokkoltak
Szalai Tamás (balra) lövéssel próbálkozott, de a csabaiak jó ütemben blokkoltak
Szalai Tamás (balra) lövéssel próbálkozott, de a csabaiak jó ütemben blokkoltak
mérkőzésen. Akarásból, küzdeni tudásból jelesre vizsgázott a csapat. Az első félidőben a gólon kívül több nagy helyzetünk is volt, fordulás után inkább a kontrajátékot választottuk és jól védekeztünk.

Bicskei Bertalan a Videoton vezetőedzője: Gyalázatos játékvezetés mellett a döntetlen reálisabb eredmény lett volna. A Békéscsaba játékosai hajtóvadászatot rendeztek a labdarúgóink ellen, és amikor ezt a játékosaim nem bírták cérnával, akkor őket kiállították.

Fény és árnyék

A Békéscsabai Előre FC az egyike azon kluboknak, amelyek igencsak szűkre szabott költségvetésből gazdálkodnak: egy bajnoki esztendőre mindössze száznyolcvanmillió forint áll a klub rendelkezésére. A vezetőség munkájának köszönhetően még sincs tartozása a klubnak, kifizetik a játékosokat, jut a pénzből az utánpótláscsapatokra, az edzők bérére és valamennyi csapat utazási költségére.

Fehérvárról százötven szurkoló érkezését jelezték hét közben, ám végül negyvenen érkeztek meg a Kórház utcai stadionba. A beharangozott százötven drukker riadalommal töltötte el a hazai rendezőket, ezért aztán a szokásosnál is több rendőr és rendező ügyelt a biztonságra. Mint kiderült, fölöslegesen, így aztán nem kevés többletköltséget jelentett a végül is csalóka információ a hazaiaknak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik