Kiprich József szégyenkezett

JÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGYJÁVOR PÉTER, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.11.22. 22:31
Címkék
Mostanság nem sok futballörömben van részük a Győri ETO szurkolóinak. Hol van már az az idő, amikor a várost Dunántúl egyik labdarúgó-fellegváraként emlegették.
Bizony 20 éve annak, hogy bajnokságot nyert az ETO, igaz, akkor Hannich Péter, Burcsa Győző, Szentes Lázár, Hajszán Gyula és a többi kiválóság játszott a zöld-fehér színekben, és a mágus, Verebes József ült a csapat kispadján. Mostanság a siker látogatóba is ritkán érkezik Győrbe. Verebes József sem sokszor látogat el a szeretett stadionba, de a várost nem felejti el. Így kedden a győri városi televízió vendége lesz, 18 órától egy órán át válaszol Zsidai László szerkesztő-riporter Útközben… című műsorában a kérdésekre. Egészen biztos, hogy szóba kerülnek a 20 évvel ezelőtti események, de Verebes nyilván nem megy el szó nélkül a mostani csapat mellett sem, sőt, a válogatottat is értékeli majd az egykori szövetségi kapitány. Persze sok jót mondani Verebes sem tud a jelenlegi győri labdarúgásról.
S ha vette volna a fáradtságot, és szombaton Békéscsabára is elutazik, még inkább csalódott lenne a szakember. Mert bár az ETO az utolsó helyen álló Előre FC vendége volt, mégsem tudott fölényt kiharcolni a hazaiak ellen. Kedvtelenül, és úgy tűnt, szervezetlenül futballozott az ETO. A korán kapott gól alaposan megzavarta a vendégeket. Miriuta Vasilére várt volna az irányítás, ám a középpályás "válogatott formában” futballozott. Alekszandar Bajevszkire várt volna a góllövés, a csatár azonban csak ügyetlen mozdulataival hívta fel magára a figyelmet. A Békéscsaba megérezte, hogy van mit keresnie a szétesően futballozó ETO ellen. Pedig a csapat legbiztosabb pontjának számító Zankarlo Simunic nem állhatott Supka Attila vezetőedző rendelkezésére. A kapus ugyanis megsérült a péntek délelőtti edzésen, s bár szombaton megpróbált a kapuba állni, de nem múlt el a derékfájása, így aztán ebben a bajnokságban először Fekete Róbert védhetett. Az első félidőben azonban akár Supka Attila is vállalhatta volna a feladatot, ugyanis kis túlzással, a győriek egyetlen lövése sem ment kapura. A hazaiak játékát középen Kovács Béla szervezte. A bal oldalon Vincze Zoltán, a jobb oldalon pedig Kovács Norbert segítette a támadásokat. A Békéscsaba sem játszott ugyan jól, de a játékosokban tudatosult, ha bent akarnak maradni, nyerniük kell az enervált ETO ellen.
Alig kezdődött el a második félidő, máris újabb gólt szerzett a lelkesen futballozó Előre FC. A 46. percben az első támadásból betalált a jól játszó Valentin Miculescu Sebők Zsolt kapujába. A győri védők csak nézték a gólt előkészítő Jegija Javrujan cseleit, és csak statisztáltak Miculescu fejesénél. Kiprich József, a vendégek vezetőedzője előbb cserékkel, majd a csapat szerkezetének átalakításával próbálta felrázni játékosait, de sikertelenül, mert a Békéscsaba 2–0-s vezetés után sem hagyta kibontakozni az ETO-t. Szervezetten, okosan és lelkesen futballoztak Supka Attila labdarúgói, és elmondható, hogy teljes joggal nyertek a morális gondokkal küszködő győriek ellen. Hírlik ugyanis, hogy nincs egység a győri csapatban, a belső széthúzást sokak az anyagiak hiányával magyarázzák. Hogy mennyi pénz van az ETO kasszájában, azt nem tudni. Egy biztos, Tarsoly Csabának, a csapat tulajdonosának neve szerepel a száz leggazdagabb magyarról szóló kiadványban.
Összességében a Békéscsaba bizonyságot tett arról, hogy nem mondott le a bentmaradásról, sőt, ha a szombaton látott jó teljesítmény továbbra is eredményességgel párosul, akkor vélhetően nem lesznek kiesési gondjai az Előrének. Mindenesetre nagy az öröm Békéscsabán, hogy a csapat megszerezte szezonbeli harmadik győzelmét.

percről percre

A válogatottban szerdán bemutatkozó Németh Norbert (balra) mellett szombaton Vincze Zoltán (jobbra) többször is elfutott (Fotó: Kiss Zoltán)
A válogatottban szerdán bemutatkozó Németh Norbert (balra) mellett szombaton Vincze Zoltán (jobbra) többször is elfutott (Fotó: Kiss Zoltán)
A válogatottban szerdán bemutatkozó Németh Norbert (balra) mellett szombaton Vincze Zoltán (jobbra) többször is elfutott (Fotó: Kiss Zoltán)
5. perc: Miriuta a csabai térfél közepéről, szabadrúgásból a 16-oson belülre emelte a labdát. Fekete rossz ütemben futott ki a kapujából, ráadásul a saját védőjével, Viloticcsal ütközött, így éppenhogy meg tudta tolni a labdát, ami viszont rossz helyre pattant, azaz Bajevszki elé került. A győri támadó egy látványos, ollózó mozdulattal, 11 méterről az üres kapu fölé emelte a labdát.
8. perc: Vincze Zoltán laposan Javrujan felé gurította a labdát, aki Gerivel csapott össze. A békéscsabaiak örmény játékosa tűnt erőszakosabbnak, megkaparintotta a labdát, de egy csel következtében egyensúlyát veszítette, ám estében, hat méterről, jobb lábbal, belepöckölt a labdába, ami igen lassan elindult a kapu felé, és Sebők mellett a győriek kapujának jobb sarkába vánszorgott.
1–0
26. perc: Miculescu középre emelt Kovács Béla elé, aki a jobb lábáról áttette a labdát a balra, majd tíz méterről megcélozta a kaput, de a közbenyúló Stark lábáról szögletre pattant a labda.
28. perc: Vincze Zoltán jobb oldali szöglete után Miculescu visszafejelte Kovács Norbert elé a labdát, aki kapásból, jobb lábbal, 16 méterről nagy erővel megcélozta a kaput, Sebők azonban a léc előtt lehúzta a labdát.
35. perc: Miculescu pörgetett Javrujan elé, aki nagy helyzetbe került. Senki sem volt a környezetében, de a csabaiak támadója nyolc méterre a győri kaputól, mielőtt a labdába érhetett volna, elcsúszott.
38. perc: Miriuta 28 méterről szabadrúgásból emelte be a csabai kapu előterébe a labdát, ami Kartelo közelében hullott le. A győriek horvát légiósa Schindler mellett a földre huppant, de Sápi játékvezető továbbot intett.
46. perc: A békéscsabaiak támadása Kovács Norberttől indult, aki Javrujanhoz játszott. Az örmény légiós a jobb oldali szögletzászlóig verekedte magát, majd remekül emelt be a győri kapu elé, ott Miculescu jó ütemben érkezett, és négy méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.
2–0
53. perc: Miculescu hozta helyzetbe Kovács Norbertet a jobbösszekötő helyén, aki futtából, 14 méterről, jobb lábbal, lőtt, Sebők azonban óriási bravúrral kiütötte a labdát.
56. perc: Vincze Zoltán két csel után balról középre lőtte a labdát. Miculescu 13 méterre a kaputól, ballal, kapásból megcélozta a bal alsó sarkot, Sebők ismét nagy bravúrral, vetődve szögletre tolta a labdát.
82. perc: Kalina került helyzetbe a jobbösszekötő helyén, de addig ügyetlenkedett a labdával, amíg az elé kifutó Fekete lesodorta a lábáról a labdát.
84. perc: Kovács Norbert jobblábas, 16 méterről, a jobbösszekötő helyéről leadott óriási lövését követően Sebők kiöklözte a labdát.

Mestermérleg

Supka Attila a Békéscsaba vezetőedzője:

Az ősz utolsó hazai mérkőzésén megérdemelten tartottuk itthon a három pontot. Az első félidőben akadozott ugyan a játék, de előnyt szereztünk, amit a második játékrész elején gyorsan növeltünk, és ezután még három-négy nagy helyzetet kihagytunk.

kiprich József a Győr vezetőedzője:
Én szégyellem magam, remélem, játékosaim is így éreznek. Senkit sem tudok kiemelni csapatunkból, elismerésem a Békéscsabának a mutatott teljesítményhez.

Fény és árnyék

Öt győri fiatal kísérte el a csapatot a csaknem 400 kilométeres útra. Az U. CS. K. szurkolói csoport tagjai, amíg bírták hangerővel, buzdították kedvenceiket. Rájuk nem lehetett panasz ezen a szombat délutánon. Igaz, nem tudtak sokat hozzátenni a meccshez, gólt meg végképp nem rúghattak a vendégjátékosok helyett, de jelenlétükkel éreztették a csapat és a vezetőség tagjaival, hogy azért vannak még Győrben, akik a mai együttest is szeretik.

Ahogy beköszönt az ősz, ahogy nyirkos, párás lesz a levegő, úgy válik évről évre használhatatlanná ilyentájt az Előre FC pályája. Jellemző a rossz talajviszonyokra, hogy ezen a héten egyszer sem tudott a csapat a centerpályán edzeni, mert a nedvességtől sárossá és csúszóssá vált. S mert az Előre FC-nél szűkösek a lehetőségek, az ugyancsak rossz állapotban lévő stadion mögötti edzőpályán gyakorolhattak Kovács Béláék.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik