Csakis a tehetség számít

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.12.03. 20:27
Címkék
Sokan már az NB I B-s bajnokság kezdete előtt elkönyvelték, hogy a tizennyolc második ligás alakulat közül az élvonalba jutásra a Bp. Honvéd és a Vasas pályázik a legnagyobb eséllyel.
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Herédi Attila keménykezű edzô, ám ha éppen arra van szükség, akkor simogatni is tud (fotó: M. Németh Péter)
Akik így vélekedtek, azok azzal érveltek, hogy a két nagy múltú – korábbi első osztályú – klubnak egyértelműen erősebb a játékosállománya, mint a riválisoknak, és meglepetéssel érne fel, ha bármelyik együttes bele tudna szólni a versengésükbe.
Nos, most, amikor az őszi idényt maguk mögött tudhatják a csapatok, kijelenthető: úgy tetszik, a két fővárosi egylet valóban kiemelkedik a mezőnyből, azonban hiba lenne azt állítani, hogy csakis e két gárda esélyes a feljutásra.
Itt van például a Nyíregyháza Spartacus FC, amelyik gárda a bajnokság harmadik helyén áll, hátránya mindössze három pont az angyalföldiekkel szemben, és nem titkoltan annak a reményében várják a bajnokság tavaszi folytatását, hogy nyáron sikerül osztályt váltaniuk. A Nyíregyháza utoljára a 2000–2001-es bajnokságban volt tagja a legjobbak mezőnyének, ám miután a kétcsoportos alapszakaszban tizennégy összecsapáson három győzelem mellett tizenegy vereséget könyvelt el, az NB I B-ben találta magát. A nyáron aztán a második vonalban szereplő Spartacus, valamint az NB II-es bajnokságot megnyerő Kertváros fúziójából megalakult a Nyíregyháza Spartacus FC, és bár a bajnokságnak még Huszák Géza irányításával vágott neki a gárda, a negyedik forduló óta Herédi Attila felel a szakmai munkáért.
"Amikor először beszélgettem a klub irányítóival, azt fogalmazták meg az elöljárók, hogy három éven belül kerüljünk fel az élvonalba – mondta Herédi Attila. – Mivel bajnokság közben vettem át az együttest, azt vállaltam, hogy az első évben igyekszem úgymond fazont adni a csapatnak, valamint a játékoskeretet átalakítom az előrelépés érdekében. Menet közben négy futballistával, az előző idény házi gólkirályával, Kocsis Istvánnal, Balás Gergővel, Szőke Lászlóval és Preisinger Sándorral közöltem, hogy nem számítok rájuk, így tőlük elköszöntünk. A tizenhárom bajnoki találkozó, valamint a Ferencváros elleni Magyar Kupa-meccs kellemes meglepetést jelentett számomra, ugyanis fiatal, fogékony társaságot kaptam a kezem alá, és e gárdának nagy előnye, hogy kilencven százaléka helybéli labdarúgó, ráadásul nyolcvan százaléka saját nevelésű. Nagy örömömre szolgál, hogy rengeteget javult az idegenbeli mérleg, és mivel félig-meddig újonc csapatnak számítunk, a harmadik helyért elismerés illet mindenkit. Az átigazolási időszakban szeretnénk egy-két poszton megerősíteni az állományt, remélem, hogy a közös felkészülés még egységesebbé, sokoldalúbbá tesz minket, és ha így lesz, akkor versenyben lehetünk a feljutásért.”
Nyíregyházán tehát senki sem lenne szomorú, ha már az első év végén öszszejönne az osztályváltás, ráadásul az egykori nyíregyházi labdarúgó, a jelenleg szakmai igazgatóként tevékenykedő Eszenyi Dénes azt szeretné, ha éveken keresztül stabil tagja lenne az élvonalnak a csapat.
"A klub vezetőitől szabad kezet kaptam szakmai kérdésekben, így amikor a negyedik fordulót követően edzőváltás mellett döntöttünk, én javasoltam Herédi Attilát az edzői posztra – mondta a korábbi 12-szeres válogatott támadó. – A döntés meghozatalakor fontos volt számomra, hogy ismerjem a leendő trénerünket, szakmailag és emberileg problémamentes, no és megfizethető legyen számunkra. Azt gondolom, az élet engem igazolt, mert remek félévet produkáltunk, amelyből mindenki kivette a maga részét. Igaz, a hazai mérlegünk lehetett volna jobb is, azonban ne legyünk telhetetlenek… Örömteli, hogy a nézők mindvégig mellettünk voltak, és őszintén mondom, rengeteget jelentett a támogatásuk. Remélem, sikerül minden vonatkozásban úgy felépítenünk a csapatot, hogy osztályváltás esetén évekre stabilizáljuk a helyünket a legjobbak között.”
Érdemes visszatérni az NB I B-s bajnokság-zárófordulójára, amikor a Nyíregyháza Spartacus FC hazai pályán a második helyezett Vasast fogadta. Amint az tudott, a mérkőzés tétje nagy volt, hiszen fővárosi siker esetén a vendégek kilenc ponttal megugrottak volna a riválisuktól, míg egy esetleges hazai győzelem három pontra zsugoríthatta az angyalföldiek előnyét. Nos, a találkozót 2–0-s Vasas-vezetést követően 3–2-re a házigazda nyerte, és a vendégek mestere, Tamási Zsolt a mérkőzést követő nyilatkozatában a játékvezetőt hibáztatta a vereségért.
"Az az edző, aki kettő nullás vezetés után felmenti csapatát a vereség alól, az véleményem szerint rossz úton jár – mondta a rangadó kapcsán, a mérkőzésre utólag visszaemlékező Herédi Attila. – Valószínű, hogy elfogult vagyok a saját együttesemmel szemben, azonban nyugodt lelkiismerettel állítom, nem rúgtunk egyetlen lesgólt sem, nem kaptunk jogtalan büntetőt, az pedig a futballban előfordul, hogy egy csapat a hosszabbításban szerzi meg a győztes találatot… Az eredmény csakis azt mutatja: ma a nyíregyházi labdarúgók tudnak küzdeni, úgy, hogy vállalják, néha reménytelennek tűnő helyzetből kell előnyt kovácsolni a mérkőzések kilencven-egynéhány perce alatt.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik