A bajnoki formát kell átmenteni

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2004.08.09. 20:29
Címkék
Könnyed játékkal, és az újonnan igazolt Robert Vagner gyors góljainak, Huszti Szabolcs bombaerős, valamint Lipcsei Péter szabadrúgásból szerzett találatainak köszönhetően 4-2-re verte a Ferencváros Győrött az ETO csapatát. A vasárnap déli mérkőzés után elmondható: a zöld-fehérek rajongói némiképp könynyebb lélekkel várhatják a holnapi, Sparta Praha elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt - kezdés az Üllői úton 20 órakor -, hiszen az FTC sokkal jobban játszott, mint egy hete az SK Tirana ellen. A Fradi gólszerzői, valamint a tizenegyest hárító kapus, Szűcs Lajos mellett a csapat legjobbja a középpályás Rósa Dénes volt.
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Már régen bebizonyosodott, hogy Rósa Dénesnél jó helyen van a labda (Fotó: Németh Ferenc)
Rósa Dénes a Ferencvárosban megtalálta számítását. A válogatottban a Kína elleni mérkőzésen debütáló középpályás az elmúlt szezonban végig kitűnő teljesítményt nyújtott, ezzel nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy az utolsó fordulóban, a DVSC-MegaForce elleni rangadót (3-1) követően az Üllői úton ünnepelhették a bajnoki címet.
Nos, a hét végén elkezdődött az új bajnokság, és az Arany Ászok Liga első fordulójában a Ferencváros nagyszerű játékkal, 4-2-re legyőzte a Győri ETO-t, a Ferencvárossal együtt pedig Rósa Dénes is ott folytatta, ahol az elmúlt szezon végén abbahagyta. A korábban Győrött is megforduló labdarúgó a vasárnapi mérkőzésen gólt ugyan nem szerzett, ám csapatát mesterien irányította és szinte megállás nélkül végigszáguldotta az összecsapást, ezzel lapunktól kiérdemelte a találkozó legjobbja címét. Teljesítményével a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is elégedett volt, a középpályás a német szakember szerint is kiemelkedett a mezőnyből.
- Gondolta volna, hogy ilyen nagyszerű játékkal rukkolnak elő a Győr ellen?
- A vasárnapi mérkőzésen valóban meglepően jól játszottunk, és boldog voltam, hogy nekem is jól ment a játék szervezése - mondta a kétszeres válogatott középpályás. - Szerintem futballozunk mi ennél még sokkal jobban is, a mostani még csak az idény eleji formánk volt.
- Ha már idény eleji formáról beszél… Nem az SK Tirana elleni BL-selejtezőre gondolt?
- Ne tűnjön nagyképűségnek, de úgy gondolom, valóban még a Győrött mutatottnál is sokkal jobb lesz a játékunk. Ez a Ferencváros valóban sokra hivatott, merthogy, úgy érzem, a felkészülésünk nagyon jól sikerült, a csapat erőnlétére nem lehet panasz, és a sok nemzetközi felkészülési mérkőzés is jót tett. A Győr ellen tényleg minden öszszejött, azonban azt valóban nem szabad elfelejtenünk, hogy az SK Tirana elleni kupamérkőzésünkön viszont nagyon gyengén játszottunk.

- És mit gondol, a Sparta Praha ellen a bajnoki avagy a kupaformáját hozza majd a csapat?
- Persze, hogy a győri játékot kell megismételnünk, sőt azt túl kell szárnyalnunk. Nincs túl sok időnk a regenerálódásra, és most már kizárólag a csehek elleni mérkőzésre koncentrálunk. Bár nem minket tartanak esélyesnek, azonban én azt mondom, hogy verhetetlen együttes sincs, és így még az esélytelenség akár jót is tehet nekünk, hiszen így sokkal nyugodtabban játszhatunk majd. Nekünk labdarúgóknak, és a klubnak is hihetetlen fontos a Sparta elleni találkozó. Bevallom, jobban örültem volna, ha idegenben kezdjük a párharcot, de ezzel immár felesleges foglalkozni. Nehéz meccs lesz a mostani, de mi mindent megteszünk majd, hogy a visszavágóra elegendő előnyt szerezzünk.
- A Ferencváros után hamarosan a válogatottban is szerep várhat önre. Egyelőre csak a Skócia ellen készülő bő keret tagja, de ha továbbra is ilyen jó játékot nyújt, akkor valószínűleg Lothar Matthäus Glasgow-ban is a pályára küldi.
- Lothar Matthäusszal a győri mérkőzés után találkoztam és nagyon örültem, hogy elégedett volt velem. Egyelőre azonban valóban csak a bővebb keretről van szó, a szűk csapatba nehéz lesz bekerülni, hiszen nagyon sok jó játékossal kell megküzdenem a helyemért. Remélem, a Sparta ellen is jól megy majd a futball, és akkor én szerzek előnyt a válogatottbéli társakkal szemben… ---- A Ferencvárossal ellentétben a Sparta Praha nem remekelt a hétvégi fordulóban. Csehországban ugyanis szintén most kezdődött meg a bajnokság, a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-ellenfele azonban meglehetősen gyenge produkciót nyújtva mindössze 1-1-es döntetlent ért el a sokkal esélytelenebbnek tartott FC Slovacko ellen. Igaz, a holnapi kupamérkőzésre való tekintettel Frantisek Sztraka edző néhány kulcsemberét is pihentette. A Sparta másodedzője, Miroslav Jirkal egyébként a helyszínen tekintette meg a Ferencváros győri vendégszereplését.
- Mi a véleménye a Ferencvárosról?
- Minden udvariasságot félretéve mondom, hogy a Ferencváros nagyon jó csapat benyomását keltette - mondta Miroslav Jirkal. - A magyar bajnokcsapat remekül kezdte a mérkőzést, és ha a játékosai jobban koncentrálnak, akkor még több góllal is nyerhettek volna. A második félidőben azonban elkönynyelműsködték a mérkőzést, és ez hiba volt.
- Lehet, hogy nem árulja el, de kíváncsi vagyok arra, hogy ön szerint melyik magyar játékosra kell majd figyelniük?
- Nem csinálok ebből titkot. A húszas mezben játszó Rósa Dénesen látszik, hogy nagyon jó erőben van és hogy érzi a játékot, mellette a rutinos Lipcsei Péterre és a honfitársunkra, Robert Vagnerre, mi több, a kapus Szűcs Lajosra hívom majd fel játékosaink figyelmét.
- A Sparta nem remekelt a hét végén, mindössze döntetlenre futotta a nyitó fordulóban.
- Nem játszottunk jól, a szerdai azonban egy teljesen más mérkőzés lesz. A hét végén döcögött a játékunk, a Ferencváros ellen azonban már remélem, hogy jobb teljesítményt nyújtunk majd.
- Melyik csapat lehet a továbbjutó a párharcból?
- Természetesen a Sparta. Elismerem, hogy jó a Ferencváros, így az esélyekről annyit, hogy magunknak hatvan, míg a Ferencvárosnak negyven százalékot adok. Ha sikerül gólt rúgnunk, akkor nagy lépést teszünk a továbbjutás felé, de a nulla nulla miatt sem leszek elkeseredve.
A csehek egyébként ma 19.30 órakor az Üllői úti stadionban edzenek. A gyakorlás idejére harminc liter szénsavmentes vizet is igényeltek, valamint, hogy a játékosokat szállító autóbuszon kívül két luxuslimuzint kértek a klub vezetőinek a szállítására. Eldőlt az is, hogy a BL-selejtezőt a német Florian Meyer vezeti majd - ő bíráskodott március 31-én a a Magyarország-Wales mérkőzésen. ---- A cseh futballt jól ismerő, és a nyelvet jól beszélő tudósítónk, Polgár László megpróbálta a lehetetlent: szóra bírni Karel Poborskyt. A Sparta Praha sztárja azonban még a hazai újságíróknak is csak ritkán ad interjút, így az alábbiakban egy rendhagyó telefonbeszélgetés kivonatát közölthetjük, amiből annyi megállapítható: a nagyszerű labdarúgót különösebben nem foglalkoztatja az FTC elleni BL-selejtező.
- A Nemzeti Sporttól keressük Magyarországról, és a szerdai Ferencváros elleni BL-selejtezővel kapcsolatosan faggatnánk néhány perc erejéig.
- Nézze, nem nagyon örülök ennek a hívásnak, mivel nem tudom, hogy milyen érdekességet mondhatnék el ezzel a párharccal kapcsolatban - fogalmazott igencsak szűkszavúan Karel Poborsky.
- Érdekelne minket, hogyan készül a Sparta Praha a budapesti meccsre, és ön milyen várakozással tekint az összecsapás elé?
- Ezzel kapcsolatban a Sparta elöljáróitól érdeklődhetnek, és véleményem szerint ők sokkal okosabb részleteket tudnának önnek elmondani a magyar-cseh párharcról.
- A másodedzőjük, Miroslav Jirkal már nyilatkozott, ám úgy gondoljuk, hogy a magyar szurkolók az ön véleményére még inkább kíváncsiak lennének, hiszen Karel Poborsky futballját nálunk is sokan rajongják.
- Ez megtisztelő, de nekem a játékkal kell foglalkoznom, nem pedig a jóslással. Maradjunk annyiban: a meccsen minden kiderül majd.

Szavazás

Bejut-e az FTC a BL-be?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik