Nem lesz Niko Kranjcar őrzője

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2005.07.13. 23:42
Címkék
Két felkészülési mérkőzést is játszott tegnap az aranyérmes DVSC-AVE Ásványvíz. E meccseken kiderült, hogy a két próbajátékosra, a 32 éves szlovák Martin Prohászkára és a 28 esztendős cseh Martin Cuprra nem tartanak igényt. A második, Újpest elleni összecsapáson lépett pályára Ronald Habi, a hajdúságiak légiósa is. A középpályás személye a Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtező kapcsán már csak azért is érdekes, mert pillanatnyilag horvát állampolgár, ugyanakkor rövid időn belül a magyar útlevelet is megszerezheti. Hogy indításképp kuszábbá tegyük a lenti történetet, őt idéznénk: "Jugoszláv vagyok&"
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ronald Habi (jobbra) csúszott, mászott és harcolt, Sándor Tamással (középen) együtt az Újpest ellen is csapata vezéregyénisége volt
Ôrült; zongoracipelő; Szépség-díjas - jelzők Ronald Habiról, a Hajdukkal vívandó BL-selejtezők előtt álló DVSC-AVE Ásványvíz horvát középpályásáról. Illene megmagyarázni őket…

"Ezek szerint én őrült vagyok?" - kérdez vissza a diskurzus sokadik percében, amikor a délszláv és a magyar mentalitás sportra vetített, a néplélek különbségeiből fakadó (a futballpályákon speciel végképp nyilvánvalóvá váló) eltéréseit sorolom. Kevéssel előtte ugyanis olyasmit találtam mondani, hogy a horvátok, szerbek megszállottként, vehemensebben, minden járulékos körülményt figyelmen kívül hagyva képesek küzdeni a sikerért, vélt vagy valós igazukért. Kvázi őrült módon.

- Beszéli annyira a magyart, hogy érezze: nem szó szerint értendő az őrült. Mindenesetre a hozzáállása láthatóan nem "magyaros".
- Amit az edző kér, a legjobb tudásom szerint végrehajtom, végtére is ez a feladatom, nem? - kérdez vissza a honosítás előtt álló, Lothar Matthäus által a válogatottban is szívesen látott középpályás. - Úgy megyek fel a pályára, hogy győztesen jövök majd le, s ennél a pontnál számomra le is zárul minden egyéb. Szerelek, fejelek, futok, harcolok, egészen addig, amíg szusszal bírom.

- Olykor kifogy belőle?
- A meccsek végén igen, de ez természetes. Aki dolgozik, az el is fárad.

- Szerdán két felkészülési mérkőzést játszottak, egyet az Újpest, egyet a REAC ellen. Ugyanakkor szóba került, hogy a horvát ezüstérmessel, az Inter Zapresiccsel is tesztelhetnének a Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtező előtt. Nem sajnálja, hogy ez az összecsapás végül nem jött össze?
- Az Újpest és az Inter Zapresic között szerintem nincs jelentős különbség. Jó lett volna a horvátokkal futballozni, de nem sikerült. Ennyi. A többi nem az én gondom.

- A horvát médiumok biztosra veszik: Niko Kranjcar, a Split irányítója az ön embere lesz a pályán.
- Ha szigorúan a pozíciókat nézzük, igen, de csakis ebben az esetben. Ami biztos: találkozunk majd néhányszor, de nem hiszem, hogy az általuk emlegetett követő emberfogást alkalmazzuk majd. Az edzővel, Supka Attilával legalábbis nem beszéltünk még erről, de a Debrecennek ez egyébként sem stílusa. Gera Zoltánra sem tapadtunk rá, amikor a Ferencvárossal játszottunk. Szóval nem tartom valószínűnek, hogy egy az egyben kell majd játszanom Niko Kranjcarral. Megjegyzem, egyébként könnyebb lenne a helyzetem, ha csak rá kellene figyelnem.

- Mit tud róla?
- Fiatal, tehetséges, sztárként kezelik - pillanatnyilag ennyit. Állítólag a DVSC-ről és rólam sincs túl jó véleménnyel, de ez nem érdekel. Lesz két találkozó, a legfontosabb kérdésre azokon születik majd meg a válasz.

- Aligha véletlen, hogy ön került a célkeresztbe. Felkészült a heccelésre, mind a sajtót, mind a pályát illetően?
- Az előbbivel nem törődöm, az utóbbit is igyekszem majd figyelmen kívül hagyni. Két éve, amikor a szintén horvát Varteksszel játszottunk az UEFA-kupában, nem volt gond, sem később, a PAOK és a Bruges elleni összecsapásokon. Sokan túl agresszívnek tartanak, de ha ezeken a nemzetközi mérkőzéseken ez nem tűnt fel a játékvezetőknek, akkor aligha van baj velem. Tisztában vagyok vele, hogy nem veszíthetem el a fejem.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

- A kritikákra megfelelő válasz lehetne akár egy gól. Felidézhetné a Varteksnek lőtt találatát. Az idény legszebb góljának választották Debrecenben, Szépségdíjat kapott érte. Persze nem ez a leglényegesebb eleme ennek a párharcnak.
- Így van. Jussunk tovább. Elégtételként nekem bőven megtenné.

- Annak idején kurtán-furcsán távozott az NK Zagrebtől.
- A Vojvodinától kerültem Zágrábba, de csak egy hónapig maradtam, az edzőnek ugyanis nem kellettem.

- Ivan Katalinicnek.
- Neki.

- Mert?
- Nincs válasz… Nem kellettem.

- Tüske maradt önben? A motiváció miatt kérdem…
- Tüske nincs bennem. Némi pluszt jelent, hogy a honfitársaim ellen léphetek majd pályára, de alapvetően nem gondolkodom másként a Split elleni meccsekről. Profi vagyok. Horvát csapat lesz a riválisunk? Akkor őt kell legyőznünk.

- Világos, az ugyanakkor kissé meglepő, hogy horvátként Crvena zvezda-hívő.
- Nehéz és szokatlan helyzet, nem? Tudja, horvát területen születtem, az őseim között magyarok is voltak, szerb részen éltem, futballoztam… A hazám - úgy hívták: Jugoszlávia - szétszakadt, és én nem tudok választani, hogy akkor most horvát, szerb vagy magyar vagyok. Mindegyik. Gyerekként a zvezdáért rajongtam, és ez megmaradt. De ne így fejezzük be, van még egy kölyökkori kedvencem.

- Éspedig?
- A Manchester United. És szintén BL-induló…

REAC-DVSC-AVE ÁSVÁNYVÍZ 1-0 (1-0)
Széchenyi tér, 200 néző. V: Király G.
REAC: Farkas B. (Szentpéteri) - Földvári (Kovács B.), Nagy G., Szirtesi, Horváth G. (Virágh T.) - Csopaki, Polonkai (Somorjai), Cseri (Kapcsos), Horváth T. (Horváth G.) - Torma (Nyerges), Török S. (Fekete)
DVSC: Balogh J. (Máthé) - Bernáth, Hegedűs (Szűcs), László, Cupr - Belényesi (Nagy Z.), Müller (Bíró), Jeremiás, Virágh A. - Urbin (Bellon), Prohászka (Király)
G: Török S.

ÚJPEST FC-DVSC-AVE ÁSVÁNYVÍZ 1-3 (1-2)
Szusza-stadion, 1500 néző. V: Arany T.
ÚJPEST: Vlaszák (Illyés, Vlaszák) - Kiss Z. (Lettrich), Böjte, Vermes, Vanczák - Tóth B. (Gulyás), Vandenbroeck, Erős K. (Sándor Gy.), Tóth N. (Vituska) - Kovács Z. (Russo), Rajczi (Jefferson)
DVSC: Csernyánszki (Tomic) - Kiss Z., Éger (Hegedűs G.), Máté, Szatmári (Szabó O.) - Habi (Nikolov) - Dombi (Radovanovics), Sándor T. (Dzsudzsák), Halmosi (Madar Cs.) - Bogdanovics, Mészáros N.
G: Tóth B., ill. Bogdanovics (2), Dombi
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik