„A Ferencváros nem egy zacskó szotyi”

Vágólapra másolva!
2011.02.22. 08:24
Címkék
Elnökségi ülést tartott hétfő reggel a Ferencvárosi Torna Club. A tagok egyöntetű támogatásukról biztosították Kubatov Gábort, az elnöki tisztség egyetlen jelöltjét, aki péntekig kért haladékot a válasszal. Eközben a labdarúgócsapatot működtető zrt-nél óráról órára változik az amúgy is zavaros helyzet.

„Kubatov Gábor szándéka egyértelmű, és erről a zrt-nél is tudnak, de továbbra sem ismert az a személy, aki felelős döntést hozhat, akivel az anyaegyesület egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülhet. A Ferencváros nem egy zacskó szotyi, amelynek tartalmát megrágjuk, a héját kiköpjük, majd holnap veszünk egy újabb zacskót" – szögezte le Kocsis Máté alelnök, VIII. kerületi polgármester, aki barátságtalan lépésnek tartja, hogy Berki Krisztián korábbi vezérigazgató ismét „valaki lett" a klubnál, s az egyesület – hivatalos tájékoztatás helyett – minderről az interneten keresztül értesült.Berki Krisztián korábbi vezérigazgató ismét „valaki lett" a klubnál, s az egyesület – hivatalos tájékoztatás helyett – minderről az interneten keresztül értesült.

A  jelenlegi helyzet a klub kabalaállatának sem tetszik: a Zöld
 Sasnak a szeme sem áll jól (Fotó: Németh Ferenc, NS-archív)
A jelenlegi helyzet a klub kabalaállatának sem tetszik: a Zöld Sasnak a szeme sem áll jól (Fotó: Németh Ferenc, NS-archív)

A Ferencváros, mármint az anyaegyesület majd' egy hete ajánlatot tett, az FTC Kevin McCabe-től több levélváltás során is írásos tájékoztatást kért, s jelezte, az angol többségi tulajdonos tudassa végre, milyen formában és mennyiért hajlandó megválni a labdarúgóklubtól, valamint a hozzá tartozó ingatlantól.

Nos, az FTC szombaton golyóstollal(!) megírt szerződéstervezetet kapott, majd vasárnap egy – Kevin McCabe-hez közel álló – internetes oldal tudatta, hogy a labdarúgó zrt. megállapodást kötött Berki Krisztiánnal, miszerint a napi ügyek irányítását a korábbi vezérigazgató látja el.

Mindezt megelőzően maga Kevin McCabe – a rendkívüli közgyűlésen általa felvetett, ám az FTC részéről megvétózott végelszámolási törekvéseit követően – közölte a nyilvánossággal, hogy Alexander Gerstl vezérigazgató távozása után az adminisztrációs ügyek ellátásával Somogyi Ferencet bízza meg. A TM-Line felszámoló és gazdasági tanácsadó zrt. vezérigazgatója elfogadta a felkérést, és közölte, hétfőn aláírja szerződését a labdarúgóklubnál.

„Egyelőre nem írtam alá semmit, mert a pénteken angol nyelven visszaküldött szerződéstervezetben közölt módosításokra nem kaptam reagálást, csupán annyit, hogy a megbízó továbbította a levelemet a többségi tulajdonosnak – jelentette ki Somogyi Ferenc. – Telefonon próbáltam elérni Kevin McCabe-et, sikertelenül. Közben az újságíróktól értesültem Berki Krisztián kinevezéséről, vagyis teljes a bizonytalanság. Nem értem az eljárást, de három napot várok, aztán részemről tárgytalan az eddig el sem kezdett együttműködés."

A többségi tulajdonos mellett hétfőn Berki Krisztián, a posztjáról 2010 nyarán angolosan távozó vezérigazgató sem állt a sajtó rendelkezésére.

Időközben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleményben tudatta, hogy a jelenlegi vezetés valamennyi, az előző vezetés időszakában kötött gyanús vagy gyanúra okot adó szerződést és azok megkötésének körülményeit vizsgálja.

MCCABE MEGÍRTA, 9.2 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT EDDIG AZ ÜLLŐI ÚTON

KEVIN MCCABE TÁJÉKOZTATÓ LEVELE A SZURKOLÓKNAK

 

Kedves Fradi Szurkolók! A Ferencvárosi Labdarúgó Zrt. körül kialakult helyzet, valamint az elmúlt időszakban napvilágot látott médiahírek és híresztelések miatt döntöttem úgy, hogy levélben fordulok Hozzátok.

 

Az általam irányított Scarborough Csoport a Fradi 2008. május 9. napján történt megszerzése óta a Fradihoz kapcsolható ingatlan együttes megvásárlásra és egyéb járulékos költségekre mindösszesen megközelítőleg 4,5 milliárd forintot fizetett ki. Ez az összeg az ingatlan vételárát, a vagyonszerzési illetéket és az ingatlanhoz kapcsolódó, Ferencvárosi Torna Club által birtokolt használati jog megváltását foglalja magában.

 

Ugyanezen időszak alatt a cégcsoportom további, megközelítőleg 4,7 milliárd forintot költött a Labdarúgó Zrt. megvételére és fenntartására. Ez az összeg tartalmazza egyrészről a részvények 94%-ának a Torna Clubtól történő megvásárlását (vételár: 800 millió forint), másrészről pedig a labdarúgó csapatok teljes körű fenntartásának minden költségét, beleértve a labdarúgással kapcsoltos korábbi, a vásárlásunk elötti adósságok kifizetését, a stadion üzemeltetését és részbeni felújítását, a játékosok és a szakmai stáb bérezését és minden egyéb, a csapatok fenntartásához elengedhetetlen kiadást.

 

A fenti összegeket az elmúlt közel három év során a Fradi megtartása és a csapat sikeres szereplése érdekében maradéktalanul megfizettük.

 

Az előbb részletezett kiadásainkkal szemben 2008. tavaszától eltelt időszakban a Labdarúgó Zrt. egyéb bevételei mindösszesen nem érték el a 600 millió forintot sem! Ez az összeg a szponzori támogatásokból és a televíziós jogok ellenértékéből (300 millió forint), a jegybevételekből (200 millió forint) valamint a játékosok értékesítéséből (kevesebb, mint 100 millió forint) származott. A 600 millió Forint bevételt is teljes egészében a csapat fenntartására fordítottuk.

 

Ezeket az adatokat azért hoztuk nyilvánosságra, hogy a szurkolóink tisztában legyenek a Labdarúgó Zrt. pénzügyi helyzetével és megértsék a közelmúltban hozott döntéseinket.

A fentiekkel egyidejűleg meg kívánjuk cáfolni különféle forrásokból fel-fel bukkanó spekulációs és egyéb méltatlan vádakat és pletykákat.

 

Kevin McCabe

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik