ETO: Valószínűbb a megszűnés, mint az NB III - Borkai

Vágólapra másolva!
2015.05.09. 11:03
null
Borkai szerint a megszűnés valószínűbb, mint az NB III-as folytatás (Fotó: NS-archív)
Mint beszámoltunk róla, a csődeljárás alatt álló Győri ETO FC bejelentette, nem tud megfelelni a licencszabályoknak, így a következő szezontól nem szerepel az NB I-ben. A csapat célja így az, hogy az NB III-ban induljon, de Borkai Zsolt, a város polgármestere szerint a klub közelebb van a megszűnéshez, mint ehhez az opcióhoz.

Az ETO NB III-as indulására a futsalcsapat segítségével még van remény – ennek jogi hátteréről már beszámoltunk –, de az NB III-as licenc átruházásához is arra lenne szükség, hogy a klub rendezni tudja a köztartozásait.

„Nem tudom megmondani, hogy a nyártól NB III-as lesz-e a csapat. Jelenleg nem ez a tét, hanem az, hogy lesz-e ETO egyáltalán – mondta Borkai a kisalfold.hu-nak. – Hogy ennyire súlyos-e a helyzet? Igen. Az MLSZ versenykiírása ugyan lehetővé teszi, hogy az ETO Futsal Club átvegye az ETO FC utánpótláscsapatait, hogy továbbműködhessen az akadémia, ám ehhez előtte rendezni kell az ETO FC Kft. köztartozását, ami jelenleg százharmincöt millió forint, de minden hónapban milliókkal növekszik a ki nem fizetett bérek járuléka miatt.”

„A legnagyobb gondot az jelenti, hogy most nincs, aki kifizesse ezt az összeget. A Magyar Labdarúgó-szövetség próbált segíteni úgy, hogy az NB I-es csapatoknak járó szponzori pénzekből megelőlegezte volna az ETO-nak, de nem minden első osztályú klub támogatta ezt a megoldást. Szó volt arról, hogy az MLSZ kifizeti ezt a tartozást, azonban ez sem történt meg. Az önkormányzat nem teheti meg, mert közpénz ilyen célra nem fordítható. A futsalklub banki hitelt szeretett volna felvenni, ám a bank az utolsó pillanatban visszalépett. Jelenleg itt tartunk. A huszonkettes csapdája.”

Borkai elmondta azt is, véleménye szerint miért van közöny az ETO-val szemben, és hogy lát-e olyan befektetőt, aki segíthet a klubon.

„Azért van közöny, mert ilyen országban élünk: mindenki retteg, fél, fázik a döntésektől, hátha belekeveredik valamibe. Senki sem meri a felelősséget vállalni, nehogy negatívan kerüljön ki a történetből. Kívülről ugyan sokan szurkolnak azért, hogy maradjon meg az ETO, de attól félnek, hogy rosszat tesznek és akkor lecsapnak rájuk, ugyanis ezt tapasztalták az elmúlt időszakban. Egy hónapja minden energiámmal a klub megmentésén dolgozom, ám most úgy látom, nem lehet egyről a kettőre jutni.”

„Egy-két ember valóban a szívén viseli az ügyet, próbál tenni az ETO-ért, de még nincs meg a megoldás. Ugyanakkor nagyon felháborítónak tartom, hogy a háttérben az önjelöltek már elkezdték osztani a posztokat egymás között: ki lesz a szakmai igazgató, ki a vezetőedző vagy bármi az NB III-as csapatnál. A korábbi sikereik okán jogot formálnak arra, hogy szerepet kapjanak az ETO-ban, teljesen mindegy, hogy bármilyen okból alkalmasak-e rá. Ez is jól jellemzi a magyar futball helyzetét.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik