Parádés hangulat, öngólok, feszültség és döntetlen a nyíregyházi stadionavatón

Vágólapra másolva!
2024.08.25. 19:42
Eppel (balra) szerezte az új stadion első gólját (Fotó: Koncz Márton)
Színvonalas mérkőzéssel avatták fel a nyíregyházi stadiont vasárnap. A házigazda Spartacus két góllal vezetett, innen fordított a Fehérvár FC, a vége 3–3-as döntetlen lett. Talán nem túlzás, ez volt az idény eddigi legjobb meccse.

 

LABDARÚGÓ NB I
5. FORDULÓ
Nyíregyháza Spartacus FC–Fehérvár FC 3–3 (Eppel 5., Kovácsréti 39., Babics 88., ill. Gradisar 45., Kovács Milán 62. – öngól, Alaxai 85. – öngól)
Nyíregyháza, Városi Stadion, 7800 néző. Vezette: Bognár T.

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Csak jöttek és jöttek az emberek. Autóval, gyalog, kerékpárral. Már jóval egy órával a kezdés előtt hatalmas volt a nyüzsgés a nyíregyházi Városi Stadion környékén. Az érkezők között akadtak olyanok, akik ott voltak 1958. július 27-én a mostani aréna elődjének megnyitóünnepségén, ahol láthatott a nagyérdemű nagypályás női kézilabdameccset, táncbemutatót, motoros ügyességi viadalt és kerékpárversenyt is. Az egész napos program fénypontját természetesen a labdarúgás jelentette, Nyíregyháza legjobbjai a csehszlovák bronzérmes Tatran Presov (Eperjes) ellen léptek pályára. Az akkori szemmel impozánsnak tetsző, Kis-Népstadionnak is becézett labdarúgópálya köré felhúzott földtöltésekre építették a lelátókat.

Ha 1958. július 27. jeles nap volt a szabolcsi vármegyeszékhely történetében, 2024. augusztus 25. is az lesz. A fennállása több mint hat évtizede során többször toldozott-foldozott létesítmény bontását 2021-ben kezdték, három évvel később pedig olyan stadiont vehettek birtokba a játékosok és szurkolók, amelyről csak álmodni mertek. Ahogyan az várható volt, a vendégszektoron és az ütközőzónán kívül megteltek a lelátók. A hazai B-közép több mint egy évtizede nem látott létszámban töltötte meg a neki rendelt szektorokat.

„Oly sokáig voltunk lenne, nem is tudjuk, milyen fenn” – állt idézetként a Hobo Blues Band örökbecsűje a nyíregyházi ultrák előtt kifeszített drapérián, jelezve, hogy a jót az tudja igazán értékelni, aki megjárta a poklot.

Nos, a Szpari amúgy is lelkes hívei hamar a mennyországban érezhették magukat, hiszen kedvenceik a hatodik percben megszerezték a vezetést. A klubhistóriába aranybetűkkel bekerülő gólt a 2016−2017-es idény gólkirálya, Eppel Márton szerezte, meglehet, ezt a mozdulatát is feleleveníti majd nagypapaként a kandalló előtt az unokákkal üldögélve. A stadionavatót és a vezetést piros-kék füstölőkkel ünneplő szurkolók a 17. percben láthatatlanná tették a hazai kapu előterét. Éppen a vendégek készülődtek szabadrúgáshoz, ám a látási viszonyok nem voltak alkalmasak a játék folytatására. Bognár Tamás játékvezető bölcsen előre hozta az általában néhány perccel később esedékes ivószünetet, s mire a labdarúgók befejezték a frissítést, már minden adva volt a mérkőzés folytatásához.

A gyors gól kicsit megzavarta a fehérváriakat, egyértelműen a Nyíregyháza akarata érvényesült. Eppel minden megmozdulásán érződött, nem véletlenül volt hét évvel ezelőtt az első osztály legeredményesebb támadója, a középpályán pedig Kovácsréti Márk szabott fazont a vendéglátók játékának. Aztán a 40. percben Kovácsréti megmutatta, nem csupán szervezésben jó, jobblábas lövése után a labda megpattant a fehérvári Bedi Bencén, Tóth Balázsnak esélye sem volt hárítani. Tombolt a hazai publikum, a szomjasabbak már a büfé felé vették az irányt, amikor a 45. percben teljesen váratlanul szépített a Fehérvár. Bohdan Melnik passza után Alaxai Áron lyukat rúgott, a 22 éves, egyszeres szlovén válogatott Nejc Gradisar pedig köszönte szépen az ajándék lehetőséget, értékesítette a helyzetet.

(Fotó: Koncz Márton)

„Az otthon az valami más” – utalt az elmúlt három év hontalanságára a szabolcsi ultrák második félidei drapériája. Már csak az otthon győztes avatása hiányzott a boldogsághoz, s ehhez jó alapnak tűnt a félidei előny. Csakhogy a székesfehérváriakat felhozta a szünet előtti szépítés, ráadásul Pető Tamás, a vendégek vezetőedzője jó érzékkel cserélt. Pályára küldte Huszti Andrást, aki nem egészen egy perccel az érkezése után végzett el bedobást. A kapu előterébe szálló labdába a hazai védekező középpályás, Kovács Milán fejelt bele, s balszerencséjére a saját kapujába hullott. Amit gondos munkával felépített a Nyíregyháza, kártyavárként omlott össze…

Tíz perc múltán újra előnybe kerülhetett volna a Szpari, de az Eppelt váltó Beke Péter hatalmas helyzetben a kaput sem találta el. Aztán a 78. percben érkezett a pályára Szlobodan Babics, és a folytatásban ő volt a főszereplő. Előbb kihagyott egy hatalmas ziccert, majd fél perccel később – ahelyett, hogy indított volna – eladta a labdát a felezővonalnál, s a fehérvári kontra végén Alaxai Áron öngóljával megszerezték a vezetést a vendégek. Babics azonban nem szeretett volna az ünnepi meccs tragikus hőse lenni! Más lehetősége nem volt helyrehozni hibáit, mint saját kezébe venni az irányítást, s a 88. percben pazar lövéssel egyenlített.

A hosszabbítással együtt hátralevő nyolc perc pedig az őszinte futball ünnepe volt: mindkét csapat ment előre a győzelemért, egymást követték a helyzetek, de gól már nem született. A parázs végjátékban elmaradt egy piros lap, Pető Milán megúszta a kiállítást, valószínűleg ennek következménye volt a meccs végi dulakodás a pályán.

A lényeg azonban: ragyogó mérkőzéssel avatta fel a Szpari és a Fehérvár az új nyíregyházi stadiont. 3–3

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

(Fotó: Koncz Márton)
   
AZ ÁLLÁS       
1. Puskás Akadémia448–3+512
2. MTK Budapest4316–2+49
3. Ferencvárosi TC334–0+49
4. Paksi FC42117–707
5. Diósgyőri VTK52125–7–27
6. Újpest FC5239–6+36
7. Fehérvár FC51318–9–16
8. Kecskeméti TE51223–4–15
9. Zalaegerszegi TE41125–504
10. Debreceni VSC41124–5–14
11. Nyíregyháza Spartacus51137–12–54
12. ETO FC Győr443–9–60

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik