Nagyot harcolt a Nyíregyháza a Ferencváros otthonában, de kikapott

Vágólapra másolva!
2024.09.01. 21:42
Fotó: Török Attila
Egy szép találat és egy vitatható tizenegyesgól: a Ferencváros, ha nehezen is, legyőzte a meccs végéig kitartóan küzdő Nyíregyházát a labdarúgó NB I 6. fordulójában (2–1).


LABDARÚGÓ NB I
6. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Nyíregyháza Spartacus 2–1 (Gartenmann 18., Varga B. 59. – 11-esből, ill. Kovácsréti M. 65.)
Budapest, Groupama Aréna, 8175 néző. Vezette: Csonka

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Stefan Gartenmann bemutatkozott. A bajnoki címvédő az újoncot fogadta a forduló záró mérkőzésén. A vasárnap esti összecsapáson persze az volt a legfontosabb kérdés, milyen hatással lehet a csütörtöki kupamérkőzésnek. Mint ismert, az FTC a bosnyák Borac Banja Luka ellen tizenegyesekkel jutott tovább az El-ben, de csak ennek örülhetett: a zöld-fehérek rendkívül gyenge, élvezhetetlen, fantáziátlan játékot mutattak be. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a Üllői úton megszokottakhoz sokkal foghíjasabbak voltak a szektorok, bár a tábor – azért nem a megszokott létszámban – folyamatosan biztatta a csapatot, az oldalsó szektorokon bizony nyomot hagyott a klubhoz méltatlan produkció. Ha már a szurkolók: a piros-kékeket a késői kezdés és a távolság ellenére is sokan elkísérték a Nyírségből, a vendégtáborból is folyamatos volt a szurkolás.

Az összeállításon is lehetett látni, hogy Pascal Jansen vezetőedző változtatásokkal próbált frissíteni, újra a kezdőcsapat tagja lett többek között Botka Endre és Gruber Zsombor, vagy az a Kady Borges, aki szemlátomást rendkívül motiváltan vetette bele magát a küzdelembe: Ha úgy érezte, labdát kaphatna, de nem neki ment a passz, idegesen csapkodott és veszekedett társaival, majd bő tíz perc elteltével a fiatal játékvezető, Csonka Bence próbálta megnyugtatni Varga Barnabást – feszültek voltak a ferencvárosi játékosok.

A vendég Nyíregyháza az eddig tapasztalt négyvédős hadrendben kezdett, és a korábbi gólkirály, Eppel Márton mögött három támadó szellemű játékos zárkózott fel az akciókhoz, vagyis egyértelműen látszott, hogy Tímár Krisztián – bár védőként volt válogatott futballista annak idején – nem csak védekezést kér játékosaitól.


Nyilvánvaló volt, hogy a közelmúltban tapasztalható rossz forma és a kezdeti idegesség ellenszere egy gól lehet, és erre nem is kellett sokat várni a ferencvárosiaknak, más kérdés, hogy kevesen tippeltek volna arra, hogy a védő Stefan Gartenmann töri majd meg a nyíregyháziak ellenállását. A dán légiós korábban volt a Midtjylland játékosa is, legutóbb a skót Aberdeenben futballozott.

A Spartacust egyáltalán nem törte össze ez a bizonyos gól, nyugodtan járatták a labdát a vendégek, köztük Aboubakar Keita, aki az előző idényben az Újpest játékosa volt, és nemrég érkezett meg az újonchoz. Dibusz Dénes látványos vetődéssel tolta oldalra a labdát, a mozdulatot tapssal jutalmazta a közönség, bár azt is jelezte, hogy a nyírségiek akciói eljutnak a hazai tizenhatosig, majd Eppel ragyogó mozdulattal kapásból célozta meg a kaput. Dibusznak itt nem kellett vetődnie, mert pont az ölében landolt a labda, de ez a két akció is azt mutatta, nagy energiákat mozgósít a vendégcsapat az egyenlítés érdekében. Az első félidő másik fele sokkal inkább szólt a Nyíregyházáról, mint a Ferencvárosról, és a szünet előtt megint úgy tűnt, idegesek, frusztráltak a zöld-fehér játékosok.

Fotó: Török Attila

A második félidő csaknem egyenlítéssel kezdődött: Kovácsréti Márk találhatott volna a kapuba, közelről nagy erővel lefejelte a földre a labdát, igaz, középre, de Dibusz Dénesnek így is nagyot kellett védenie, hogy valahogy megóvja kapuját a góltól. Bánhatták a vendégek, hogy ez nem ment be, mert egy szerencsétlenül kézre pattanó labda miatt tizenegyeshez jutott a Ferencváros, Varga Barnabás pedig élt a lehetőséggel.

Kétgólos hazai vezetésnél úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, ráadásul a zöld-fehérek olyan cserejátékosokat tudtak beküldeni a hajrára, mint Adama Traoré vagy az Újpest ellen győztes gólt szerzett Tosin Kehinde, de a piros-kékek csak nem adták fel. Érkezett a Budafokot annak idején Magyar Kupa-döntőhöz segítő Beke Péter, aki Kovácsréti Márkot hozta nagy helyzetbe – Ebedli Zoltán unokája szépíteni tudott.

Mégsem dőlt el a mérkőzés?

Kovácsréti néhány perccel később ismét kecsegtető lövőhelyzetet teremtett magának, de elcsavarta a labdát a kapu mellett. Egyértelmű volt, hogy fel kell ébrednie a házigazdának, hiszen addig a második félidőben csak Gruber Zsombor ragyogó szólójának tapsolhattak a szurkolók, mást nem nagyon tudott felmutatni a Ferencváros.

Pascal Jansen újabb két cserével próbált lendületet adni együttesének (nyilván a csütörtöki kupamérkőzés okozta fáradalmakat is figyelembe kellett vennie), húsz perccel a meccs vége előtt azonban benne volt a levegőben, hogy a Nyíregyháza kétgólos hátrányt ledolgozva meg tud menteni egy pontot.

Jó esélye volt erre, több ígéretes akciót is kidolgoztak a vendégek, és időnként olyan szégyentelenül húzták az időt a bajnokcsapat játékosai, hogy többszöri figyelmeztetés után Dibusz sárga lapot is kapott emiatt.

A közönségnek sem tetszett a teljesítmény, és a nyolcperces ráadásban is mindent megpróbált a nyírségi csapat, Baki Ákos is előrement fejelni, de újabb gól már nem született. Győzött a Ferencváros, de erre a produkcióra sem lehet büszke, ellentétben a Nyíregyházával, amely a vereség ellenére is emelt fővel jöhetett le a pályáról – ezzel a teljesítménnyel lehetnek sikerei a folytatásban. 2–1

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

   
AZ ÁLLÁS       
1. Ferencvárosi TC446–1+512
2. Puskás Akadémia5419–5+412
3. Paksi FC53119–8+110
4. Újpest FC63312–7+59
5. MTK Budapest5326–3+39
6. Fehérvár FC62319–909
7. Diósgyőri VTK62225–7–28
8. Debreceni VSC52127–6+17
9. Kecskeméti TE61234–7–35
10. Zalaegerszegi TE51136–8–24
11. Nyíregyháza Spartacus61148–14–64
12. ETO FC Győr5143–9–61
(Fotó: Török Attila)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik