A Paks ismét vereséggel küldte haza a Ferencvárost!

Vágólapra másolva!
2024.10.06. 17:44
Fotó: Török Attila
Hibátlan mérleggel érkezett az éllovas Ferencváros Paksra, a hazai együttes azonban remek futballal 3–1-re legyőzte. A paksiaknál több remek teljesítmény is volt: Kovácsik Ádám többször is bravúrral védett, a 38. évében járó Böde Dániel megszerezte a 149. élvonalbeli gólját, Osváth Attila pedig talán élete meccsét játszotta.

 

LABDARÚGÓ NB I 
9. FORDULÓ
Paksi FC–Ferencvárosi TC 3–1 (Osváth 2., Böde 35., Tóth Barnabás 69., ill. Kady 62.)
Paks, Paksi FC Stadion, 4388 néző. Vezette: Berke

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ELFOGYTAK A JEGYEK a forduló rangadójára már csütörtökön – no, persze, a Ferencváros vendégjátéka az országban mindenütt megmozgatja a nézőket. Az ország legnépszerűbb csapatára akkor is kíváncsiak az emberek, ha gyengébben szerepel, főként ez a helyzet akkor, amikor hosszú ideje uralja a mezőnyt. Márpedig jó ideje ez a helyzet. Az előző hat idényben a Fradi lett az aranyérmes, lehetőségeivel, játékoskeretével most is messze kiemelkedik, amit jól jelez az is, hogy hibátlan mérleggel várta a Paks elleni bajnokit. A Pascal Jansen edzette együttes hat győzelemmel indította a bajnokságot, hasonlóra két évvel korábban még Sztanyiszlav Csercseszov edzősége idején volt képes, a hetedik fellépésén aztán megszakadt a sorozat, miután Kecskeméten 2–0-s vereséget szenvedett.

Jobb bajnoki induláshoz egyébként egészen a 2015–2016-os idényig kell visszamenni. Akkor Thomas Doll irányításával a Ferencváros az első kilenc mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, hogy aztán tizedik próbálkozásra gól nélküli döntetlent játsszon Felcsúton a Puskás Akadémiával. A kilenc évvel ezelőtti menetelésnek pedig Böde Dániel volt a kulcsfigurája. Az akkor megnyert kilenc találkozóból csak az elsőn, a Haladás (2–0) ellen nem talált be, ugyanakkor a Vasas (2–0), a Fehérvár (3–1) és az Újpest (2–1) ellen is duplázott, összesen tizenegy gólt szerzett, hogy aztán gólkirályként segítse bajnoki címhez az FTC-t. A 25-szörös válogatott labdarúgó 2019 nyara óta ismét a Paksot erősíti, és bár Bognár György edző rendre a cserék közé nevezi, amikor pályára küldi, mindig hozzá tud tenni a paksiak futballjához – no, de most! Böde Dániel ebben az idényben először kezdett, és ismét főszereplő lett…

Noha a Ferencvárosnak Pakson is jól megy (19 meccsből tizenegyet megnyert), legutóbb több mint másfél éve, 2023. február 1-jén szerzett ponto(ka)t, és annak a 3–1-es sikernek Vécsei Bálint is a részese volt, aki immár szintén a paksiakat erősíti. A Paks egyébként az új korban kétszer is legyőzte esélyesebb ellenfelét, mindkétszer 3–2-re, de az is önbizalmat adhatott neki, hogy május 15-én a Magyar Kupa döntőjében is nyert, hosszabbítás után 2–0-ra.

No, de térjünk vissza a jelenbe: nemcsak Böde kezdő tizenegybeli szerepe jelentett meglepetést hazai oldalon, hanem az is, hogy a kapuban nem Simon Barnabás kezdett, hanem a nyáron igazolt Kovácsik Ádám – a 33 esztendős kapusnak ez volt az első bajnokija a Paks szerelésében. Aki arra volt kíváncsi, a Fradi támadósorában ismét ott lesz-e Varga Barnabás és a brazil Matheus Saldanha, az csalódott, hiszen a légiós újfent a cserék közé lett nevezve, tegyük hozzá, a holland tréner négy helyen is megváltoztatta a hét közben látott kezdő tizenegyet.

„Tisztelet a hősöknek!” – állt azon a transzparensen, amelyen a ferencvárosi B-közép tisztelgett az aradi vértanúk emléke előtt, hogy aztán két perc se teljen el a találkozóból, máris tomboljon a lelátó paksi része. A korábban szintén a Fradiban játszó Vécsei bombáját Dibusz Dénes még bravúrral hárítani tudta, ám Osváth Attila átlövésénél már tehetetlennek bizonyult. Ennél jobb kezdést aligha remélhettek a paksiak, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy már a 6. percben 2–0-t mutasson az eredményjelző . Történt, hogy a bal oldali szöglet után Vécsei pazar mozdulattal a levegőben elvetődve kapásból lőtte kapura a labdát, amely csak azért nem kötött ki a hálóban, mert Stefan Gartenmann a gólvonalon állva mentett. Még negyedórája sem tartott az összecsapás, amikor Tosin Kehinde lódult meg a bal szélen, és bár be akarta adni a labdát, lecsúszott a lábáról, és kevés híján a hazai kapu bal sarkában kötött ki. A játékrész közepénél Varga Barnabás egy mélységi indítás után fantasztikus légstoppal tette maga elé a labdát, ziccerbe került, ám tizenegy méterről küldött lövését Kovácsik bravúrral védte.

A Fradi mezőnyfölénybe került, mindkét oldalról sorozatban érkeztek kapu elé a szögletből veszélyesen belőtt labdák, bizony, ekkor levegőben lógott az egyenlítés.

 

Aztán jött a 35. perc... Böde Dániel a 149. gólját szerezte az NB I-ben, azonban megtisztelte korábbi klubját azzal, hogy nem mutatta ki a gólörömét, csak két kezét az ég felé emelte. Jöhetett volna a szépítés, ám Kristoffer Zachariassen hiába lépett ki a jobbösszekötő helyén, közeli lövésénél Kovácsik ismét bravúrral hárított.

Borítékolható volt, hogy Jansen a második félidőre változtat, érkezett is Cebrail Makreckis, Philippe Rommens és Matheus Saldanha is, a Fradi pedig az első pillanattól megpróbálta nyomás alá helyezni a paksi védelmet. Öt percig a hazai csapat ki sem jött a saját térfeléről, a hazaiaknak óriási energiát kellett mozgósítaniuk az eredmény megtartása érdekében. Kehinde ritmusváltásai rengeteg problémát okoztak a paksiaknak, a kényszerítő utáni kapáslövése élményszámba ment, de Kovácsik ismét a helyén volt.

Szinte csak pillanatokra volt a paksiaknál a labda, ugyanakkor ha Bödét sikerült megjátszani, olykor csak ámulni lehetett a nagy öreg megmozdulásait látva. A hatalmas nyomás a 62. percben érett góllá, Varga Barnabás sarokkal hozta helyzetbe Kadyt, aki nem hibázott. Szinte azonnal jöhetett volna az egyenlítés, ám a remek napot kifogó Kovácsik Ádám lábbal védeni tudott. Bognár György jó érzékkel változtatott, az elfáradó, nagyot küzdő Böde helyére Tóth Barnabást küldte pályára, ő pedig Osváth Attila sokadik remek beadása után remek fejes góllal hálálta meg a bizalmat.

Az újabb hazai gól érthetően visszavetette a Fradit, igaz, a bajnokcsapat játékosai mentek előre rendületlenül, de már kevesebb hittel, mint egygólos hazai vezetésnél. Varga Barnabás fejese azért nagy gólveszélyt jelentett a 83. percben, az eredmény azonban nem változott. Két perccel a befejezés előtt már zúgott a vastaps, a paksi szurkolók hálásak voltak kedvenceiknek, akik óriásit küzdöttek, és legyőzték a Ferencvárost, és azt is tegyük hozzá, hazai pályán zsinórban harmadszor. Igaz, most volt némi differencia: ezúttal nem 3–2 lett a vége, mint az előző két idényben... 3–1

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Dibusz: ez a meccs sem lett meg... (Fotó: Török Attila)

 

   
AZ ÁLLÁS

M

Gy

D

V

L–K

Gk

P

1. Ferencvárosi TC

7

6

1

13–5

+8

18

2. Puskás Akadémia

8

6

2

13–8

+5

18

3. Paksi FC

8

5

1

2

15–12

+3

16

4. MTK Budapest

8

5

3

13–9

+4

15

5. Diósgyőri VTK

9

4

3

2

9–8

+1

15

6. Újpest FC

9

4

2

3

14–7

+7

14

7. Nyíregyháza Spartacus

9

3

1

5

13–18

–5

10

8. Fehérvár FC

9

2

3

4

11–17

–6

9

9. ETO FC Győr

8

2

2

4

8–11

–3

8

10. Debreceni VSC

8

2

1

5

11–13

–2

7

11. Zalaegerszegi TE

8

2

1

5

9–13

–4

7

12. Kecskeméti TE

9

1

2

6

6–14

–8

5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik