NB I: fociláz Győrben, 11 év után verné meg újra az ETO a Ferencvárost

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 10:01
A győriek 11 évvel ezelőtt az FTC legyőzésével bajnoki címet ünnepelhettek (Fotó: NS-archív)
Igen nagy várakozás előzi meg a Ferencváros vasárnapi győri vendégjátékát, annál is inkább, mert az újonc ETO öt forduló óta nem talált legyőzőre a labdarúgó NB I-ben. Valamennyi jegy elkelt a találkozóra, de így sem lehetnek többen nyolcezernél, mert engedélyek híján csak a nyugati lelátót nyitják meg a közönség előtt. A meccs tétje, hogy a hazaiaknak 11 év után sikerül-e megint megverniük a több fronton is harcoló FTC-t. Az első kört lezáró 11. fordulóból érdemes még kiemelni, hogy szombat este az MTK szakíthatja meg az Újpest hatmeccses veretlenségi szériáját, valamint azt is, hogy egymás ellen játszik a két vidéki fellegvár ősszel botladozó csapata, a legutóbbi négy bajnokiját egyaránt elveszítő Vidi és a Loki.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I  11. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DIÓSGYŐRI VTK

Huszonkét élvonalbeli összecsapásuk után a házigazda felcsútiak a sikeresebbek a párharcban: a mérleg ugyanis 9 Puskás Akadémia-diadal, 6 döntetlen, 7 diósgyőri győzelem. A gólok számát tekintve egálban vannak (27–27).

Hornyák Zsolt együttese az előző bajnokságban veretlen maradt a DVTK-val szemben: először 1–0-ra nyert Miskolcon, majd kétszer ikszelt vele. A máig utolsó diósgyőri siker 2021 áprilisában, a borsodi vármegyeszékhelyen jött össze (2–1).

A Diósgyőr csak egy bajnokit tudott megnyerni a Puskás Akadémia vendégeként – mindjárt az elsőt, még 2013-ban Székesfehérváron –, igaz, bő 60 percet emberelőnyben focizva. Amióta a Pancho Arénában játszanak, 7 mérkőzésen 5 felcsúti siker – az első 4 egygólos, a legutóbbi 2–0-s volt – , valamint egy 2–2-es, majd tavaly novemberben egy 0–0-s döntetlen született. A 2020. februári iksz arról maradt emlékezetes, hogy a PAFC a 92. percben, kapusa, Hegedüs Lajos fejesével (!) egyenlített.  

♦ A Puskás Akadémia már idénybeli 7. győzelmét aratta Kecskeméten (3–0) és még sohasem állt ilyen jól, 21 ponttal az NB I-ben az első 9 lejátszott bajnokija után. 

♦ Hat veretlenül megvívott bajnoki meccs után kapott ki legutóbb újra a DVTK, a sorozatot két fővárosi együttes elleni hazai 2–0-s vereség – előtte az FTC, utána az MTK elleni – foglalja keretbe. A Diósgyőr meccsein esett átlagban a legkevesebb gól (1.9), a 9 szerzett találatát tekintve a DVTK egyedül a hatgólos KTE-t előzi meg a mezőnyből.

♦ A PAFC – a DVSC-t Golla 89. percben szerzett góljával legyőzve – sorozatban a 8. otthoni sikerét aratta az NB I-ben (1–0), ezzel tovább javította élvonalbeli klubrekordját. Ebben a bajnokságban az FTC-vel együtt vendéglátóként 5 találkozó után még hibátlan és csak kevesebb lőtt góljával szorul a második helyre a hazai tabellán.

♦ Az előző 3 idegenbeli bajnokiján az egész mezőnyből a DVTK gyűjtötte be a legtöbb pontot, 7-et (2 győzelem, 1 döntetlen), ráadásul közben még gólt sem kapott. Legutóbb augusztus 3-án Székesfehérváron Katona Mátyás talált be neki a 94. percben.


FEHÉRVÁR FC–DEBRECENI VSC

♦ Ez lesz a 90. összecsapásuk a legfelső osztályban, az örökmérleg minimális különbséggel billen a piros-kékek javára, 36 Vidi-győzelem, 18 iksz, 35 Loki-siker. A gólkülönbségben viszont a debreceniek állnak jobban (114–120).

♦ Az előző 4 találkozójukból egy sem lett döntetlen, és csak egyet nyertek meg a fehérváriak, a debreceniek viszont hármat, legutóbb, május közepén odahaza Meldin Dreskovics góljával 1–0-ra. 

♦ Negyvenöt olyan bajnokit rendeztek, amikor a Fehérvár volt a pályaválasztó, ezekből 27 hozott Vidi-győzelmet, a döntetlenek és a Loki-sikerek száma egyformán 9. A Sóstói Stadionban a legutóbbi 13 találkozójukból 11-et elvesztettek a debreceniek, tavaly februárban 1–1-re végeztek, 2015 óta az egyetlen győzelmüket 2022 februárjában, Szécsi Márk duplájával érték el (2–1), ráadásul hátrányból fordítva. Legutóbb, februárban Tobias Christensen büntetőből lőtt gólja döntött a házigazda Fehérvár javára (1–0).

♦ Közös a két csapatban, hogy az előző 4 bajnokijukon egyaránt kikaptak, ennek következtében a Vidi már csak 2 pontra van a kieső zónától, míg a Loki rosszabb gólkülönbségével a vonal alatti, 11. helyre csúszott vissza. A Fehérvárnak hasonló rossz sorozata legutóbb 2022 januárja és márciusa között volt, akkor 7 mérkőzést vesztett el zsinórban úgy, hogy közben a kispadon Szabics Imrét Michael Boris váltotta.

♦ A Loki legutóbb 2019 augusztusa és októbere között bukott el egymás után négy bajnokit, de akkor mindegyiket csak egy találatnyi különbséggel. Olyan ötgólos hazai vereségre, mint szombaton a Paks ellen, mostanáig utoljára 2019 novemberében, az FTC ellen volt példa a piros-fehér klub életében (1–6). 

♦ A DVSC máig legutóbb 2022 őszén, a 6. forduló után állt kiesésre, de akkor végül a harmadik helyre futott be. 

♦ A Vidi az eddigi 9 pontjából 7-et otthon gyűjtött be, 2 győzelem és 1 iksz után az első őszi hazai vereségét legutóbb a Pakstól szenvedte el úgy, hogy Windecker József mindent eldöntő gólját a 96. percben lőtte be a kapujába (1–2).

♦ Bár a Debrecen eddig idegenben eredményesebb, mint otthon – a 4 pontjával szemben hazai pályán csak 3-at szerzett –, az előző 3 vendégfellépésén rendre pont nélkül maradt. Legutóbb egy 89. perces góllal kapott ki Felcsúton (0–1).


MTK BUDAPEST–ÚJPEST FC

♦ Az FTC–Újpest rivalizálás után ez a második leggyakoribb párosítás a magyar élvonalban. 1905 óta 226-szor csaptak össze, az örökmérleg enyhén a kék-fehérek felé billen: 88 MTK-siker, 54 döntetlen, 84 újpesti diadal. (Két találkozót a félbeszakadt 1956-os bajnokságban rendeztek, ezek 1:1-gyel, illetve 3:1-es Újpest-sikerrel zárultak).

♦ 2019 márciusa (0–0) óta nem ikszeltek, onnantól kezdve 7-szer győztek a kék-fehérek és csak 2-szer a IV. kerületiek. Az előző bajnokságban mind a háromszor az MTK bizonyult jobbnak (2–0, 3–0 és 2–1). Legutóbb, áprilisban Újpesten a csereként beállva duplázó Marin Jurina a 97. percben fejelte be a Hungária körútiak győztes gólját.

♦ Az MTK pályaválasztásával 110 találkozón vannak túl, és mindkét gárda hajszálra ugyanannyi győzelmet aratott, 43-at, míg a döntetlenek száma 24. A gólkülönbség 187–169 a kék-fehérek javára. Az előző 2 mérkőzésük egyaránt hazai győzelmet hozott az Új Hidegkuti-stadionban: 2021 decemberében mindkét csapat begyűjtött egy-egy piros lapot, majd ugyancsak egy 97. percben értékesített tizenegyessel 2–1-re, idén februárban pedig három góllal nyertek Varju Benedekék.

♦ Hullámzóan teljesített eddig az MTK: 3 győzelemmel nyitott, ezt sorozatban 3 vereség követte, majd újra 3 bajnokit nyert meg egymás után. Horváth Dávid együttese holtversenyben a harmadik legtöbb gólt szerezte, 15-öt, és a negyedik legkevesebbet kapta, 9-et, vagyis meccsenként átlagban kereken egyet.

♦ Már 6 forduló óta nem győzték le az Újpestet – 4 győzelemmel és 2 döntetlennel ez a leghosszabb veretlenségi széria most az NB I-ben. Ráadásul a Nyíregyháza ellen sorozatban negyedszer sem kaptak gólt a lila-fehérek, így a góltalansági szériájuk már – a hosszabbítások nélkül – 420 játékperce tart.

♦ A kék-fehérek mindössze 3-szor játszottak ősszel a saját stadionjukban – ez a mezőnyben a legkevesebb. A Szpari és a KTE ellen úgy nyertek, hogy meg sem álltak 3 találatig, az FTC-től hármat beszedve kaptak ki (1–3).

♦ Az újpestiek házon kívül eddig 50 százalékosan teljesítettek: a felcsúti, majd az Üllői úti egygólos vereségüket, 2 kétgólos siker követte, előbb a KTE (3–1), majd a ZTE otthonában (2–0).


VASÁRNAP

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Kereken 20-szor mérték össze erejüket az élvonalban és jelentős a vendég zalaiak fölénye, hiszen az örökmérleg 3 Szpari-siker, 9 döntetlen, 8 ZTE-diadal. 

♦ A második 10 találkozójukból mindössze egyet tudott megnyerni a Nyíregyháza: 2007 októberében 2–1-re verte az egerszegi csapatot. A Szpari 5 bajnoki óta képtelen legyőzni a ZTE-t, sőt, az utóbbi 3 alkalommal mindig kikapott tőle az NB I-ben, 2009-ben 0–2 és 0–4, 2010-ben 3–4 volt az eredmény.

♦ 2013 és 2019 között nyolc összecsapásuk volt a másodosztályban és a párharc ebben a periódusában teljesen kiegyenlített a mérlegük: mindkét csapat 3-szor győzött, 2-szer ikszeltek. A máig utolsó tétmeccsükön 2019 februárjában hazai pályán 2–1-re nyert a Zalaegerszeg.

♦ Nyíregyházán eddig éppen 10-szer találkoztak az élvonalban, és a mérkőzéseik több mint a fele, 6 döntetlent hozott, négyszer 1–1-et. A Szpari 3-szor tudott győzni, az egyetlen zalai siker éppen a legutóbbi szabolcsi NB I-es mérkőzésükön, 2009 novemberében, többek között a lett Artjoms Rudnevs triplájával jött össze (0–4), igaz, akkor a hazaiak egy teljes félidőt emberhátrányban játszottak.

♦ A Szpari két biztató győzelem után az előző két fordulóban kikapott, ráadásul az utóbbi találkozókon be sem talált. A teljes ősz folyamán továbbra is Tímár Krisztián együttese kapta az élvonalban a legtöbb gólt, 19-et, de most már egálban a Fehérvárral.  

A ZTE legutóbb vezetésről maradt alul odahaza az újonc ETO-val szemben (1–2), így sorozatban harmadszor kapott ki. Az egerszegi csapat a Loki nagy különbségű vereségének köszönhetően a 11-ik helyről mégis előrelépett a már éppen bennmaradást jelentő tizedikre. A kék-fehérek az egyetlenek a mezőnyben, akik eddig minden bajnokijukon kaptak gólt.

 A Nyíregyháza a pontjai 70 százalékát pályaválasztóként zsebelte be, 10-ből 7-et. Az új stadionjában viszont már nem veretlen, mert legutóbb 2–0-ra kikapott a DVTK-tól.

 A Zalaegerszeg idegenben még nem tudott nyerni (1 iksz, 3 vereség), egyedül Fehérvárról tért haza egy ponttal, bár ez könnyen 3 is lehetett volna, mert Kovács Patrik góljával csak a 94. percben egyenlítettek a piros-kékek.  


PAKSI FC–KECSKEMÉTI TE


 Pontosan 20-szor mérkőztek meg az NB I-ben, a tolnaiak eddig erős fölényben vannak, az örökmérleg ugyanis 9 paksi diadalt, 7 döntetlent és 4 KTE-sikert mutat. 

 Amióta a KTE visszajutott az első osztályba, csak egyszer, 2022 szeptemberében tudta legyőzni a Paksot (3–1), a legutóbbi 5 találkozójuk felváltva döntetlent, illetve egygólos tolnai sikert hozott. Az előző bajnokságban 1–1, 1–0 0–0 volt az eredménysor az atomvárosiak szemszögéből, legutóbb Haraszti Zsolt piros lapja miatt a paksiak már a 6. perctől emberhátrányban játszottak. 

 A Pakson rendezett 9 mérkőzésükből 5 hozott hazai győzelmet, 2 döntetlen és 2 KTE-siker mellett. A vendég lila-fehérek 2013 májusában (0–1) és 2014 októberében (2–3) tudták elvinni a három pontot az atomvárosból, ahol legutóbb Windecker József találatával 1–0-s hazai siker született.

 Ez a találkozó az ellentétek összecsapása lesz, hiszen az előző 5 forduló alapján az NB I legjobb formában lévő csapata, a Paks (12 pont) és a legrosszabbul szereplő együttese, a KTE (0) csatázik egymással.

 Megszakítás nélkül a harmadik bajnoki diadalát aratta a Paks Debrecenben, ahonnan 5–0-s győzelemmel távozott. Ezzel a tolnai lett az első csapat ebben az idényben, amely egy mérkőzés alatt ötször is betalált az aktuális ellenfelének.

 Sorozatban hatodszor kapott ki a bajnokságban a KTE, legutóbb – már Gera Zoltán irányításával – otthon 3–0-ra a Puskás Akadémiától. Ezzel beállította a klub leghosszabb élvonalbeli vereségsorozatát, mert előzőleg csak egyszer, 2014 májusa és augusztusa között, Bekő Balázs edzősége során volt példa arra, hogy a kecskeméti klub zsinórban 6 bajnokit veszítsen el. 

 A Paks otthon 4 meccs után is még hibátlan, pedig közben a címvédő FTC és a legutóbb harmadik Puskás Akadémia is vendégeskedett már nála – és mind a ketten vesztesen távoztak tőle.

 A KTE éppen ellentétes úton jár: látogatóként 4 fellépés után sincs még pontja, így utolsó a vendégtabellán. Legutóbb még május 10-én Újpesten tudott győzni (3–0). 
 

ETO FC GYŐR–FERENCVÁROSI TC


  Az ETO FC Győr kedden bejelentette, minden jegyet eladtak a Ferencváros elleni mérkőzésre, de így sem lehetnek többen nyolcezernél, mert engedélyek híján csak a nyugati lelátót nyitják meg a közönség előtt. 
 

 A Tempó, Fradi! portál kimutatása szerint kereken 150 tétmérkőzést vívott eddig a két zöld-fehér gárda, beleértve az NB I-ben, a Magyar Kupában, a Ligakupában, valamint a Bajnokok Tornája keretében (1975-ben és 1976-ban) megrendezett találkozókat. Az örökmérleg jelentős ferencvárosi fölényt mutat: 43-szor nyertek a győriek, 36 döntetlen és 71 FTC-siker mellett. 

 Ez lesz a két csapat 134. élvonalbeli találkozója, az örökmérleg nyelve erősen az FTC felé billen: 36 győri sikert, 33 döntetlent és 64 fővárosi győzelmet jelez. A Ferencváros az előző négy bajnokin nem kapott ki az ETO-tól, 1 döntetlen mellett 3-szor nyert, legutóbb 2015 márciusában 3–0-ra a Groupama Arénában.

 Az ETO pályaválasztása mellett teljesen kiegyenlített az NB I-es párharcuk: mindkét csapat 24-szer győzött, 18-szor ikszeltek. A gólkülönbség 105–102 a győriek javára. 

 A Rába partján mostanáig 2006 áprilisában ikszeltek utoljára, utána zsinórban négy ETO-győzelem következett, majd a legutóbbi 2 alkalom egygólos ferencvárosi sikert hozott: 2013 augusztusában 1–2, egy évre rá 0–1 volt az eredmény. A győrieknek legutóbb több mint 11 évvel ezelőtt, 2013. május 12-én, Völgyi Dániel tizenegyesből lőtt góljával sikerült megverniük az FTC-t (1–0). Akkor azzal a győzelemmel a 27. fordulóban bebiztosította bajnoki címét a Győr, amely 30 év után lett újra, és máig utoljára aranyérmes az NB I-ben. 

 Tétmérkőzésen legutóbb 2022 áprilisában, a Mol Magyar Kupa elődöntőjében csaptak össze és az NB II-es győri gárda 4–1-re kikapott a fővárosi zöld-fehérektől. Azon a meccsen a mai Fradiból csak Dibusz Dénes és Kristoffer Zachariassen játszott, utóbbi jegyezte csapata második találatát. 

Zachariassen (jobbra) az egyetlen olyan légiós az FTC keretében, aki két és fél évvel ezelőtt játszott a győri Magyar Kupa-meccsen (Fotó: Árvai Károly)

 Az újonc ETO ősszel először a múlt heti fordulóban, Zalaegerszegen tudott fordítani (2–1). Első idegenbeli győzelmét aratta, és így már 5 forduló óta veretlen (3 diadal, 2 iksz) – ezzel övé a második leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben.

 A Ferencváros két egymást követő elbukott tétmeccset követően javított: előbb a Fehérvárt verte meg 2–0-ra bajnokin, majd csütörtökön a francia Nice ellen az Európa-liga alapszakaszában is megszerezte az első győzelmét (1–0). 

 A győriek hazai pályán közepesen szerepeltek (2 győzelem, 2 vereség), feltűnő viszont, hogy eddig minden otthoni bajnokijukon kaptak gólt.

 Az FTC őszi idegenbeli bajnoki mérlege 2 diadal és 1 fiaskó, legutóbb Pakson vesztette el őszi bajnoki veretlenségét (1–3).


A 11. FORDULÓ PROGRAMJA

Október 26., szombat
14.45: Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK, Pancho Aréna. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Zierkelbach Péter
17.15: Fehérvár FC–Debreceni VSC, Sóstói Stadion. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Bognár Tamás
20.45: MTK Budapest–Újpest FC, Új Hidegkuti Nándor Stadion. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Antal Péter

Október 27., vasárnap
13.00: Nyíregyháza Spartacus FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) 
15.15: Paksi FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)
17.45: ETO FC Győr–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
 

   
  1. Ferencvárosi TC  87115–  5+1021
  2. Puskás Akadémia  97216–  8+821
  3. Paksi FC  961220–12+819
  4. MTK Budapest  96315–  9+618
  5. Újpest FC1052315–  7+817
  6. Diósgyőri VTK10433  9–10–115
  7. ETO FC Győr  932410–12–211
  8. Nyíregyháza Spartacus1031613–19–610
  9. Fehérvár FC1023511–19–89
10. Zalaegerszegi TE  921610–15–57
11. Debreceni VSC  921611–18–77
12. Kecskeméti TE10127  6–17–115
AZ ÁLLÁS

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik