NB II: jövő héten lakat kerülhet a nyíregyházi klubházra

Vágólapra másolva!
2011.09.10. 14:38
Jövő hét szerdán lakat kerülhet a nyíregyházi klubházra, ha a városi tulajdonban lévő ingatlanból nem költözik ki a Spartacus NB II-es labdarúgócsapata, vagy ha nem tud megállapodni a bérlésről. A nyíregyházi önkormányzat aggódik a klub sorsáért, mert az új tulajdonossal még egyszer sem tudott egyeztetni.

Nemcsak győzelme nincs még, hanem jelen állás szerint otthona sem lesz a Nyíregyháza Spartacusnak. Pethő G. Zdenkó, az NB II-es klubot működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója pénteken levelet kapott Bocskai Pétertől, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő (NYÍRVV) Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, amelyben az szerepel, hogy mivel az utóbbi társaság tulajdonában lévő háromszintes, 756 négyzetméteres, a Városi Stadion területén, a nagylelátó alatt található ingatlant érvényes szerződés nélkül használja a klub, azt az „átadáskori állapotának megfelelően, a leltár szerinti berendezési és felszerelési tárgyakkal, eszközökkel legkésőbb 2011. szeptember 13-ig adja a NYÍRVV Nonprofit Kft. birtokába", különben „az épületet 2011. szeptember 14-én, 8 órakor birtokba veszem és lezáratom."

„Először is azt az üzenetet szeretném átadni, hogy a város vezetői rendkívüli módon aggódnak a Nyíregyháza Spartacus sorsáért – mondta a Nemzeti Sportnak Rendes Sándor városházi szóvivő. – Több hónapja tart a folyamat, amely erre okot ad, senki sem lát tisztán a klub tulajdonosi körét illetően. A nyáron felbukkanó társasággal istenigazából nem sikerült felvenni a kapcsolatot. Pedig a futball iránt elkötelezett városvezetők minden feltételt biztosítanának a nyugodt munkához, ám az új tulajdonos annyira sem vette a fáradtságot, hogy egyeztetésre bejelentkezzen Kovács Ferenc polgármesterhez. Tény, a Spartacusnak szeptember harmincadikáig érvényes szerződése van a pálya használatára, de hogy utána hol edz és játszik, kérdéses. Tény az is, hogy a több mint félmilliárd forint értékű városi tulajdonú ingatlanra, a klub székházára nincs érvényes szerződése az egyesületnek, ezért a vagyonkezelő ügyvezetője valóban felszólító levelet írt. Mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak, ha egy fodrász önkormányzati tulajdonú üzlethelyiséget bérel, azért éppúgy fizetnie kell, mint a futballklubnak a stadionért, még ha a sport iránti elkötelezettség miatt az utóbbinak lehet könnyítést adni. De ehhez tárgyalópartnerek is szükségesek."

A vidéki településeken nem szokványos, hogy a csapatok ne térítésmentesen használják a sportlétesítményeket, így felvetődik: mi a célja a szabolcsi megyeszékhely vezetőségének a nyíregyházi futballal?

„Egy NB II-es szintű futballcsapat a sport tekintetében ha nem is meghatározó, de fontos szereplő. Ehhez minden támogatást megadnánk, ha látnánk, hogy klub körül rendezettek a viszonyok – mondta Rendes Sándor. – Abban bízom, hogy ezek után végre tisztán láthatunk a Spartacus tulajdonosi körét illetően, a klubvezetők tisztázhatják azon szándékukat, milyen módon kívánják működtetni a csapatot."

„A levél kézhezvétele óta elkezdődött egy párbeszéd a vagyonkezelő és a klub között, s remélem, ennek eredményeként szerdáig nem kell kiköltöznünk a klubházból – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a kialakult helyzetről Pethő G. Zdenkó ügyvezető. – A pálya használatára e hónap végéig van szerződésünk, de nem azért, mert szeretnénk innen elköltözni, hanem mert bízunk benne, hogy a tulajdonos és a városvezetők között addigra kialakul egy közös stratégia, amely alapján hosszabb távra lehet tervezni. A lényeg, hogy nem listaáron, hanem úgymond akciósan szeretnénk hozzájutni a pályához és a klubházhoz is."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik