Vasas, Honvéd: a rengetegben – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.08.24. 23:02

 

Noha 2017-ben a Bp. Honvéd az olasz Marco Rossi irányításával megnyerte az első osztályú labdarúgó-bajnokságot, a Vasas pedig a német Michael Oenning vezetésével bronzérmes lett, azóta nagyot fordult a világ: 2024-ben a kispestiek a kilencedik, a piros-kékek ugyancsak a harmadik helyen végeztek – a másodosztályban… Mindeközben a Vasas korábban is megjárta az NB II-t, 2022-ben kapaszkodott vissza a legjobbak közé, hogy rá egy évre rögtön búcsúzzon.

Két csapat, egy eset: 2023-ban távoztak az élvonalból, ahová minél előbb visszavágynak. Ám a két klub háttere alapvetően különbözik. Miután Kispesten a korábbi tulajdonos, George F. Hemingway 2019 áprilisában eladta a Honvédot, Laczkó Zsolt személyében a tizenegyedik (!) vezetőedző koptatja a kispadot. Ami viszont a hátteret illetően lényegesebb, hogy néhány nappal ezelőtt tulajdonosváltás történt, s talán mondani sem kell, nem azért, mert a klub a Hemingwayt követő időszakban felívelő pályára állt…

Szakmaiatlanság, irreális fizetések, mi több, pazarlás, törvényszerű volt, ez így nem mehet tovább – ám ennek egyik következménye, hogy a kispesti új tulaj sem ígérhet azonnali feljutást, hároméves tervben gondolkodik. A válogatottban a szövetségi kapitány, Marco Rossi mellett dolgozó Laczkó Zsolt kapta meg a lehetőséget a kispesti kispadon, ő Csertői Aurélt váltja.

A Vasasnál a Honvéddal ellentétben stabil volt a tulajdonosi háttér, ám Angyalföldön sem lelték meg az utat az NB I-be. Korábban régi motorosok öltöztek piros-kékbe, mondván, a rutin a legfontosabb, ám hiába feleltek meg a főszponzor elvárásának, hogy hazai futballisták lépjenek pályára, s esetükben hiába tette ki az összválogatottság majdnem a százat, ez sem vezetett eredményre – mint ahogyan az sem, hogy koncepcióváltást követően a korosztályos válogatottakba a második legtöbb játékost adó Vasas Kubala László Akadémiából igazoltak fiatalokat, tehát a saját bázisukra próbáltak építeni. A sikertelenség Gera Zoltán állásába került, átmenetileg a Vasassal 2000-ben Magyar Kupa-döntős László András követi a kispadon, de nem titok, a saját nevelésű fiatalok szerepeltetése mellett voksoló klub rutinosabb szakvezetőben gondolkodik.

Kispesten és Angyalföldön tisztázódni látszanak a fő kérdések az elképzeléseket illetően, ám a szurkolók nehezen néznek szembe a népi bölcsesség igazságával: ugyanannyi időbe telik az erdőből kikecmeregni, mint belekeveredni…

 A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik