A Debrecen két perc alatt lerendezte a Zalaegerszeget

Vágólapra másolva!
2011.07.22. 17:33
null
Az első mérkőzés tanulságait leszűrve jól megszervezte a védekezését a ZTE (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2. fordulójában a Zalaegerszeg otthonában jutott újabb három ponthoz a Debrecen, amely így továbbra is hibátlan maradt. A zalaiak eközben változatlanul pont nélkül állnak. Csank János csapata a 77. percig jól zárt a meddő mezőnyfölényben, komoly gólhelyzet nélkül futballozó debreceniek ellen, de Kulcsár Tamás, majd két perccel később Mbengono Yannick is megadásra késztette Vlaszák Gézát.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

Csank János csapata kínos diósgyőri vereséggel kezdte az idényt (4–1), Kondás Elemér együttese ellenben a Vasas elleni gólzáporos (5–2) hazai sikerrel. A találkozó előtt a két érintett edző közül Csank János lehetett nehezebb helyzetben, lévén hat sérült és egy eltiltott játékosa nélkül kellett a Debrecen ellen készülnie, ellenben a túloldalon jóval kevesebb hiányzó akadt. A kezdés előtt a zalaegerszegi stadionban is a múlt héten szombaton elhunyt Bicskei Bertalanra emlékeztek egyperces gyászszünettel.

Lendületesen kezdett a Zalaegerszeg, nem úgy, mint egy héttel ezelőtt Diósgyőrben. Ennek eredményeként az első másfél percben kis túlzással több veszélyt jelentett ellenfele kapujára, mint akkor. Viszont a szöglet utáni kavarodásból – Bódi Ádám mentett a kapufánál a gólvonalról sípcsonttal –, az ígéretes helyről elvégzett szabadrúgásból – a sorfalban végezte a bomba –, majd a kiugratásból – többen is lesen feledkeztek – sem tudott vezetést szerezni a házigazda együttes.

Bódi sípcsonttal mentett a gólvonalról (Fotók:  Szabó Miklós)
Bódi sípcsonttal mentett a gólvonalról (Fotók: Szabó Miklós)

Gyorsan éledt a kezdeti sokkból a Loki, és gyors kontráival átvette a játék irányítását. Gólhelyzetet azonban nem tudtak kialakítani a vendégek, a hazai védők határozott belépőkkel próbálták megakadályozni a gyors debreceni támadásokat. A 13. percben némi zalai védelmi kihagyást követően a résen lévő Vlaszák Gézának kellett kivetődnie a kapujából egy szabadrúgás után pattogó labdára.

A 17. percben a kisebb sérülést szenvedő Bódi helyére Yannick érkezett, ami némi szerkezeti átalakítást sejtetett. A debreceniek nagy területen játszottak, felváltva mozgatták szélsőiket, de a szorosan védekező zalaiak közül valakinek mindig odaért a lába és közbepiszkált. A kezdeti zalai rohamoknak ekkor már hírük sem volt, labdához is alig jutottak a hazaiak. Ha igen, azt gyorsan elveszítették.

Keményen őrizték a debreceni játékosokat a zalai  védők
Keményen őrizték a debreceni játékosokat a zalai védők

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a magyar labdarúgó NB I-et?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 24. percben gólt szerzett a Debrecen, de Szabó Zsolt játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Kulcsár Tamás jó ütemben lépett ki a védőfalból, és szépen helyezett a kapuba Vlaszák mellett, viszont az őt kiugrató Coulibaly lesről lépett vissza. Két perccel később bal oldali beadás suhant keresztbe a zalai kapu előtt, a figyelmetlen és rosszul helyezkedő hazai védősor nagy szerencséjére Kulcsár rosszul találta el a labdát, gyakorlatilag felszabadította a házigazdák kapuját.

A 32. percben a zalaiak bal oldalán az előre húzódó Varga Róbert tolta meg a labdát, amikor a támaszkodó lábának bokájára a messziről érkező Nikolov Balázs rácsúszott. Szabó játékvezető nem ítélt semmit, a játék folytatódott. A sérült hiába reklamált az oldalvonalon túl fájdalmas arccal sérült testrészét fogva, majdnem lapot kapott. Kevéssel később Varga Róbert egy lábon szökdécselt az öltöző irányába, közben a pálya felé fordulva folyamatosan mondta a magáét. És másét...

Két perccel később a bal oldali beadásra nagy lendülettel a hosszún érkező Coulibaly rúgta meg az ötösön az előtte kitámasztó Kovács Gergő vádliját. Utóbbi is rövid ápolásra szorult, de tudta folytatni a mérkőzést. A labda ritkán jutott főszerephez ezekben a percekben, a kapusok akár értelmesebb elfoglaltságot is kereshettek volna maguknak a semmittevő ácsorgásnál.

A hajrában azért láthattunk futballt is: Nenad Novakovicsnak kellett kivetődve lehúznia egy nem túl meggyőző bal oldali lövést – beadást? –, a vendégek pedig gyorsan, de sok hiba miatt kapkodva próbáltak helyzetig jutni, sikertelenül.

Inkább érdekes, mint sem színvonalas játékot hozott az első félidő, az iramra, a változatosságra és a küzdelemre azonban nem lehetett panaszunk. A ZTE az első félidőben hat alkalommal próbálkozott kapura lövéssel, abból három találta el a kaput. A vendégek két kísérletéből viszont egy sem.

VARGA RÓBERT SÉRÜLÉSE

A második félidő elején Kulcsár cselezte el magát a zalai tizenhatoson belül, ebből indult a hazai kontra, amelynek végén Kocsárdi Gergely lövésnek is beillő beadását kellett szögletre paskolnia Novakovicsnak. Sakk-mattra játszották a zalai védelmet a vendégek, Szakály okosan és szépen visszatett labdáját az üresen érkező Rezes vágta kapásból a kapu fölé 11 méterről. Ez óriási gólszerzési lehetőség volt!

Egyértelműen a debreceniek irányították a játékot, a vendégek megbecsülték a labdát, sokat járatták, igaz, közben mindez a sebesség rovására ment. Csökkent az iram, így lehetőséget kaptak a védekezésre koncentráló zalaiak. Utóbbiak kizárólag az indításos, egyből felpasszos kontrákra rendezkedtek be, az egyik ilyen végén Turkovs két szép cselt követően már veszélyes területre is eljutott, de a lövésre nem maradt ereje, így a labda Novakovics könnyű zsákmánya lett.

Kulcsár a kapu hosszú oldalába lőtte a labdát,  vezetett a Debrecen (Fotó: Szabó Miklós)
Kulcsár a kapu hosszú oldalába lőtte a labdát, vezetett a Debrecen (Fotó: Szabó Miklós)
A nyerő páros: Kulcsár (balra) és Yannick (Fotó: Szabó Miklós)
A nyerő páros: Kulcsár (balra) és Yannick (Fotó: Szabó Miklós)

A 77. percben a kapu előtt addig elképesztően meddő Debrecen vezetéshez jutott. Coulibaly bal oldali beadása már elment volna a zalai kapu előtt, de egy menteni igyekvő zalai spicc – az utolsó láb – belepiszkált a labdába, amely így lett jó Kulcsárnak. A debreceni támadó igazított a labdán, lövőpozíciót fogott, majd hét méterről a kapu hosszú oldalába lőtt az erőtlen hazai védőket megelőzve. (0–1)

A 79. percben újabb gólt vitte be ellenfelének a Debrecen. Yannick cselezgetett középen, majd a tizenhatoson belül álló Rezeshez játszott. Utóbbi visszaadta a kényszerítőt, Yannick jól fedezte a labdát, egyet tolt rajta, majd hat méterről ballal a kapuba helyezett. Innen nehéz lesz felkelni a zalaiaknak. (0–2)

A hajrában harsány fütty hangzott a lelátóról, a hazai nézők nemtetszésüket fejezték ki. Való igaz, a kétgólos hátrányba került zalaiak nem hitték el, hogy a hátralévő szűk időben még lehet keresnivalójuk, a debreceniek ekkor már az eredmény tartására koncentrálva járathatták a labdát, egészen a lefújásig.

Megérdemelt győzelmet aratott a jó formában lévő Debrecen, mert lényegesen többet tett a győzelemért ellenfelénél.

MESTERMÉRLEG
Csank János, a ZTE vezetőedzője: – Már a meccs előtt is mondtam, hogy igencsak hézagos a csapatom a sérülések és az egyéb okok miatt. Ehhez most hozzájön Varga sérülése, akinek valószínűleg súlyosan megsérült a bokaszalagja. A mérkőzés rendkívül kemény volt és ebből mi jöttünk ki rosszabbul. Voltak ugyan lehetőségeink, de végül a Debrecen fölénk kerekedett. Könnyű préda voltunk, de jó, hogy most, a szezon elején találkoztunk a Lokival. A zalaegerszegi közönség és mi sem vagyunk hozzászokva az ilyen eredményekhez.
Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője: – Nagyon zavaró volt a pálya állapota, többek között ezért is futballoztunk sok hibával az első félidőben. Egyszerűen nem volt meg a játék ritmusa, idő kellett mire alkalmazkodni tudtunk a körülményekhez. A második játékrészben fölénybe kerekedtünk, több helyzetet dolgoztunk ki, összességében szerintem reális a kétgólos siker. Kulcsár valóban jól játszott, felvállalta az egy az egy elleni szituációkat és az első gólban is döntő érdeme volt. Most két meccsből kettőt nyertünk, jövő héten a Ferencváros ellen is győzelemre fogunk játszani.
ÖRÜLÖK, HOGY TÚL VAGYUNK A LOKIN – CSANK
ZTE–DEBRECEN 0–2


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik