Találkoznak Larnacában

Vágólapra másolva!
2003.02.07. 21:09
Címkék
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Miriuta Vasile (balra) és Dragóner Attila vasárnap délután Cipruson beszélgethet
Noha a himnuszok elhangzása után a kezdőkörben felsorakozó bolgár játékosok azt tudatták a szófiai AC 23-stadion 15 ezres publikumával, hogy "Becsületszavunkra fogadjuk, lelkesen fogunk küzdeni!”, valójában esélyük sem volt a Szabó A. – Sternberg, Kis – Palotás, Sárosi, Szalay – Markos, Vincze, Teleki, Toldi, P. Szabó összeállítású magyar tizeneggyel szemben. Az eredmény azt mutatja, Nádas Ödön együttese könnyedén nyert: a 4:1-es győzelmet kiharcoló vendégcsapatból Sárosi György, P. Szabó Gábor, Toldi Géza és Markos Imre talált Dermonszki kapujába.
Hogy ezeken a hasábokon miért érdemel említést egy 1934-ben lejátszott mérkőzés?

Nos, azért, mert a sportág történetében az volt az első bolgár–magyar öszszecsapás (egyben Magyarország válogatottjának első világbajnoki selejtezője), a jövő szerdán pedig következik a tizenkilencedik meccs! Maradva még a szép emlékeknél: az eddigi mérleg kifejezetten kedvező, ha "piros-fehér-zöld” szemüvegen át nézzük, hiszen a 12 magyar sikert csupán három-három döntetlen és vereség árnyékolja be. A gólkülönbségünk sem mondható rossznak: eddig pontosan félszáz gólt rámoltunk be a bolgároknak, miközben csak tizenkilencet kaptunk.

Nyilvánvaló, Gellei Imre szövetségi kapitány február 12-én, Cipruson abban a reményben küldi pályára tanítványait, hogy ők nem járulnak hozzá a statisztika romlásához. Halkan azért jegyezzük meg, felettébb nehéz 90 perc vár a mieinkre, hiszen a 8. számú Európa-bajnoki selejtezőcsoportot három kör után százszázalékos teljesítménnyel vezető csapattal kell felvenniük a harcot (csak ízelítőül három "rettegett” név Plamen Markov legénységéből: Krasszimir Balakov, Sztiljan Petrov és Dimitar Berbatov).

A héten egyébként egy utazási irodát is nyithattak volna a Magyar Labdarúgó-szövetség székházában, annyi tennivaló volt a vasárnaptól csütörtökig tartó larnacai táborozással kapcsolatban. Először is meg kellett szervezni a játékosok utaztatását. Mert az nem úgy megy ám, hogy vasárnap délben találkozó a Ferihegyen, aztán irány Ciprus… A helyzet ennél sokkal bonyoltabb. Figyeljenek csak: a vezérkar, illetve a szakmai stáb tagjain kívül egyedül az újpestiek hátvédje, Juhár Tamás indul Magyarországról, a többiek Európa különböző pontjairól esnek be.

A Hollandiában légióskodó Fehér Csaba például az Amszterdam–Larnaca járatra foglaltatott jegyet, a brémai Werdert erősítő Lisztes Krisztián Frankfurt érintésével közelíti meg a szigetet, a Hertha BSC kapusa, Király Gábor és középpályása, Dárdai Pál, valamint a Cottbusban szereplő Lőw Zsolt a berlini repülőtéren randevúzik, hogy aztán hármasban folytassák útjukat a célállomásig, míg a Duisburg irányítója, Miriuta Vasile előbb elkocsikázik Düsseldorfig, onnan Bécsig repül, hogy egy átszállást követően végre Larnacán landoljon. És még nincs vége: a Dinamo Kijev által foglalkoztatott Bodnár László jelenleg Portugáliában készül az ukrán gárdával, így a bekk onnan utazik Ciprusra.

A nemzeti együttesbe három és fél év után újra meghívott Sebők Józsefnek valamivel könnyebb dolga lesz: a saját autójával elgurul Limassolból Larnacáig… Az "év légiósa” címet Cipruson kétszer is begyűjtő támadóhoz hasonlóan gépjárművön teszik meg az utat az MTK Hungária és a ZTE legjobbjai is; persze, nem Budapestről, illetve Zalaegerszegről, hanem Protaraszról és Episzkopiból, klubjaik ciprusi edzőtáborából. Ha valakiknek, hát a Ferencváros válogatottjainak nem lesznek akklimatizációs gondjaik, mivel vasárnap délután nincs más dolguk, mint hogy a Fradi larnacai bázisáról átsétáljanak a szomszédos Golden Bay Beach Hotelbe – az MLSZ által lefoglaltatott szállodába…

Egy biztos: az össznépi találkozó 16 órára van meghirdetve a hotelben. A szerdai mérkőzés kezdése pedig – magyar idő szerint – 17.30 órára. A házigazda, a ciprusi futballszövetség kijelölte a barátságos derbi játékvezetőit: a meccs a helybéli Kosztasz Teodotu sípszavát követően indul, a bíró munkáját két honfitársa, Nikosz Platisz és Kiprosz Nikolau segíti majd. Hírlik, rutinos sporttársak ők, de gyaníthatóan nagyot csodálkoznának azon, ha a himnuszok után a bolgárok felsorakoznának a kezdőkörben, és elkiáltanák magukat: "Becsületszavunkra fogadjuk, lelkesen fogunk küzdeni!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik