Játszaniuk kell a fiataloknak

Vágólapra másolva!
2003.02.10. 20:32
Címkék
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Róth Antal (balra) hétfôn taktikázott is
Nem állítjuk, hogy kifejezetten rendben érkezett meg az olimpiai válogatott Ciprusra.
A Budapestről indult különítménynyel még nem is volt semmi baj, ám a különböző európai országokból startolt játékosok többsége csak hétfőn futott be, így lesz, aki edzés nélkül kénytelen pályára lépni kedden. A legérdekesebb sztori kétségkívül a győrieké: mivel az ETO Törökországban edzőtáborozik, Németh Norbert és Weitner Ádám onnan akart Ciprusra érkezni. Igen ám, de odafelé a repülőtéren zöld-fehér társaikkal együtt csoportos vízumot kaptak, ami – nevéből eredően – arra szolgál, hogy ha már együtt ment, együtt is jöjjön a csapat. A két győrit így nem is engedték ki az országból, hiába bizonygatták, hogy ők Budapest helyett egészen másfelé szeretnének repülni. Kisebb huzavona után azért sikerült elérni, hogy egy helyi prefektus engedélyt adjon az indulásra, de mire beszerezték a papírokat, lekésték a csatlakozást, így a vasárnap éjszakát Larnaca helyett Isztambulban töltötték.
Igaz, Cipruson sem volt kifejezetten kellemes a helyzet: Róth Antal szövetségi edző először azzal szembesült, hogy az MTK-s Horváth Leventére a kisebb húzódása miatt nem számíthat, így rögvest riasztani kellett a kispesti Pandur Pétert, aki néhány óra múlva meg is érkezett – bizonyítva, hogy mennyivel könnyebb vízumkényszer nélkül utazgatni. Csakhogy mire Pandur megjött, megint kevesebb lett a keret létszáma, mert Bajzát Péter a vasárnap esti edzésen egy hatalmasat rúgott a földbe, így várhatóan ő sem játszhat a két mérkőzésen.
Szép előjelek, ugye?
Róth Antal mindazonáltal optimista.
"A legutóbbi, decemberi túránk nagyon jól sikerült Barcelonában, és itt a lehetőség, hogy ne csak a szezon végét, hanem az elejét is emlékezetessé tegyük – mondta a szövetségi edző. – Nagy örömmel mondom, hogy a magyar olimpiai válogatott keresett ellenfél, ezt bizonyítja a mostani két mérkőzésünk története is. A ciprusiak ugyanis február ötödikén akartak játszani, de kérésünkre egyből belementek az egy héttel későbbi meccsbe, a bosnyákok pedig amikor meghallották, hogy mi is ellenfelet keresünk, azonnal lecsaptak, és még azt is vállalták, hogy ezért az egy találkozóért elutazzanak Ciprusra.”
Kedden így Bosznia-Hercegovinával, egy nappal később pedig a hazaiak korosztályos válogatottjával focizik egy kiadósat Róth Antal alakulata. Az ellenfelekről csak jót lehet írni, hiszen a bosnyákok az Eb-selejtezőkön ikszeltek Norvégiában és megverték Romániát, Ciprus pedig az európai első franciáktól elszenvedett minimális vereség után simán legyőzte Máltát.
"Nem tennék különbséget a két meccs között, mindkettő nehéz lesz. A bosnyákok az agresszív délszláv iskolában nőttek fel, a ciprusiak pedig a hagyományos déli futballt játsszák, én is kíváncsian várom, mire megyünk ellenük” – folytatta a szakvezető.
Persze, a mostani eredmény igazából másodlagos, sokkal fontosabb a tavaszi kettős rangadó. Mert március végén Lengyelországban vizitál a csapat, április elején pedig a svédeket fogadja, és akkor sok minden eldőlhet az U21-es Eb-szereplés, illetve az olimpiai részvétel kapcsán. A tíz csoportból ugyan az első helyezettek mellett még a hat legjobb második is továbbjut, ám az Európa-bajnokságra már csak nyolc csapat kerül, az olimpiára pedig a rendező görögökön kívül három.
Ezt még egyszer leírjuk: három.
Aligha van labdajátékos csapat, amely hasonlóan gyötrelmes út végén szerezheti meg az athéni kvótát.
"Valóban nagyon nehéz lesz kijutnunk az olimpiára, de egy félreértést hadd pontosítsak. Nem azért hangsúlyozzuk, hogy milyen nehéz bekerülnünk az athéni mezőnybe, mert eleve feladtuk volna a továbbjutás esélyét, hanem azért, hogy mindenki lássa, igenis hatalmas bravúr kell. Na de éppen erre a bravúrra készülünk…”
Róth Antal szerint a két komoly rivális közül a svédek a magyar válogatotthoz hasonló játékerőt képviselnek (ezért is volt fájó a mezőnyfölény ellenére elszenvedett balszerencsés vereség a nyitányon), míg a lengyelek valamivel erősebbek.
"Az elsődleges célunk természetesen a legjobb tizenhat közé jutás, aztán egyre tovább és tovább… Az MLSZ teljes mellszélességgel kiáll mellettünk, és bízunk abban, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a profiliga is támogatja az együttest. A célunk úgyis közös, jó magyar futballt szeretnénk látni.”
Csakhogy akadnak itt buktatók is. Elvégre hogyan tudjon egy húszéves srác csak a focira koncentrálni, amikor nem kapott fizetést három hónapja, vagy éppen megszűnés fenyegeti a csapatát?
"Ez az én nagy gondom, hogy a bizonytalanság borzalmasan rossz hatással van a játékosokra. Akinek lejárófélben van a szerződése, az rögvest látványosan visszaesik. Nagyon fontos lenne, hogy ezek a fiatalok normális körülmények között készülhessenek, csak a focival kelljen törődniük, és akkor talán végre gyorsabban küzdhetnék be magukat a klubcsapatukba is. Képzelje el, a Nemzeti Sport listája szerint összesen nyolc játékosom nyújtott értékelhető teljesítményt az őszi szezonban, a többiek nagyon kevés meccsen játszhattak. Lássuk be, ez nem túl jó eredmény…”
Reméljük, holnap már igazán jó eredményről is be tudunk számolni. A magyar olimpiai válogatott kedden, helyi idő szerint 18 órakor játszik a bosnyákokkal. A mérkőzésen mindkét edző tetszőleges számú játékost cserélhet – a gólokat azért számolják… Róth Antal várhatóan a Balogh János – Szélesi Zoltán, Nagy Gábor, Máté Péter, Bodor Boldizsár – Czvitkovics Péter, Tóth Balázs, Buzsáky Ákos, Németh Norbert – Szabics Imre, Juhász Roland vagy Torghelle Sándor összetételű csapatot küldi pályára.
A szakvezető azonban kicsit bizonytalan volt, mert nem tudta, a meccs időpontjára vajon minden játékosa megérkezik-e…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik