A siker újabb lendületet adna

Vágólapra másolva!
2003.02.11. 20:39
Címkék
Gellei Imre kedden is két edzést tartott a válogatottnak Larnacában, és szerencsére egyik sem szolgált különösebb szenzációval. Senki nem sérült meg, mindenki egészséges, így a már korábban megsérült Gera Zoltán kivételével a szövetségi kapitány minden meghívott játékosára számíthat.
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
A jókedvű fiúk (balról): Molnár Balázs, Lipcsei Péter, Kenesei Krisztián, Miriuta Vasile (takarva), Zavadszky Gábor és Dragóner Attila
– Mielőtt elmondja az összeállítást, kíváncsiak lennénk, van-e benne meglepetés?
– Ez attól függ, hogy mi számít meglepetésnek.
– Például az, ha nem Király Gábor véd.
– Akkor nincs, mert a kapuban ő kezd. A szünetben viszont átadja a helyét Szűcs Lajosnak, aki megérdemli, hogy helyet kapjon a válogatottban. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert nem kegyelemből van itt, nem csak azért kerettag, mert a Ferencváros is Cipruson edzőtáborozik, és Babos Gábort nem szívesen engedte volna el a klubja, a holland Breda. Szűcs Lajos nagyszerűen védett az őszszel a Ferencvárosban, és ha valaki válogatott szinten teljesít, akkor helye van a válogatottban.
– Akkor menjünk tovább: meglepetés lenne az is, ha nem az Urbán Flórián, Dragóner Attila, Gyepes Gábor védőhármassal kezdene.
– Ezek szerint tényleg elmarad a meglepetés. Ôk hárman nagyszerű védősort alkottak az ősszel, nincs okom változtatni. Ugyanakkor kíváncsi vagyok, hogy például Urbán Flórián képes-e átmenteni a korábbi formáját mostanra. Amikor azt mondom, ő már nem ifjonc, akkor nincs bennem bántó szándék, személy szerint nagyon tisztelem őt, mert rengeteg előítélet övezte, és ezek dacára tudta magát visszaverekedni a válogatottba. Éppen azért vagyok kiemelten kíváncsi rá, mert roppant értékes labdarúgónak tartom.
– Lépjünk előre a középpályára: Bodnár László vagy Fehér Csaba?
Király Gábor: – A Bundesligában szereplô bolgárokat, például Berbatovot nagyon jól ismerem. Mindannyian kiválóan képzett futballisták, de természetesen nem legyôzhetetlenek. Szerintem mi nyerünk.
Urbán Flórián: – Én megtanultam, hogy nincsenek jelentéktelen meccsek, egy profi futballistának mindennap meg kell harcolnia a helyéért. Nekem a bolgárok elleni mérkôzés is olyan, mintha világbajnoki döntô lenne, azért megyek ki a pályára, hogy nyerjünk.
Dragóner Attila: – A védelemmel az ôsszel sem volt gond, a híres bolgár csatárok is emberek, tehát semlegesíthetôek. A csapatunk most nagyon együtt van, remélem, az eredmény is ezt tükrözi majd.
Gyepes Gábor: – A bolgárok eredményeit nézve talán nehezebb lesz ellenük, mint a svédek ellen volt. Ôk most legalább annyira jók, mint voltak a kilencvenes évek elején. Hiába vagyunk többen is a felkészülés közepén, az eredmény igenis számít, nem elégedhetünk meg a döntetlennek, akkor sem, ha az is bravúrnak számítana. Arra gondolok, hogy egy nagyon csúnya góllal meg kellene nyerni a meccset…
Fehér Csaba: – Fontos ez a találkozó, mert ez az utolsó lehetôségünk együtt dolgozni a lengyelek és a svédek elleni selejtezô elôtt. Nemigen foglalkozom azzal, hogy mit tudnak a bolgárok, nekünk nyernünk kell, ez a lényeg!
Lipcsei Péter: – Nekünk, a magyar bajnokságban játszóknak fel kell nônünk az idegenlégiósokhoz, akik már hetek óta tétmeccseken futballoznak. Talán ezért is számítana már a döntetlen is bravúrnak, ám természetesen gyôzni megyünk ki a pályára. Az eredménytôl függetlenül azonban a legfontosabb a csapategység, bár éppen itt az ideje annak, hogy ne csak beszéljünk egy jó eredményrôl…
Lisztes Krisztián: – A bolgárok remekül szerepelnek az utóbbi években, ezzel együtt nem lehet a célunk a döntetlen. Még akkor sem, ha jó játékkal az iksszel sem lennék csalódott.
Dárdai Pál: – Szerintem az a legfontosabb, hogy újra együtt vagyunk, és válogatott meccset játszhatunk. A selejtezôkre készülünk, ennek csak egy állomása lesz a bolgárok elleni meccs, ami alakulhat bárhogyan. Nagyon sajnálom a magyar szurkolókat, hogy nem láthatják a találkozót, szerintem ez kevés, a futballkultúrájára még büszke országban fordulhat elô.
Lôw Zsolt: – Szerintem azért is fontos ez a meccs, hogy ne egy sorsdöntô selejtezôvel kezdjük az évet. Jó lenne az ôsszel megkezdett úton haladni tovább, a bolgárok eredményei tiszteletet parancsolnak, de szeretnénk nyerni, hiszen az kiváló alaphangot adna az ennél jóval fontosabb mérkôzéseknek.
Tököli Attila: – Sajnos nem mi vagyunk az esélyesek, erôs csapat a bolgároké. Ettôl persze még nem kell megijednünk. Nyerni akarunk, de bármi is lesz az eredmény, erre a találkozóra szükség van ahhoz, hogy a lengyelek és a svédek elleni selejtezôkön eredményesek legyünk.
Kenesei Krisztián: – A bolgárok papíron jobbak, de ne felejtsük el, hogy a svédek ellen sem mi voltunk az esélyesek, és a végén ôk örültek, hogy otthon tarthattak egy pontot Stockholmban. Jó alkalom ez a mostani arra, hogy ismét együtt legyünk, kipróbáljuk magunkat, és felkészüljünk a tavaszi selejtezôkre.
– Fehér Csaba kezd, de a szünetben beáll a helyére Bodnár László. Mindketten nagyon jó játékosok, mindketten kellően motiváltak, de egy hajszállal Fehér Csaba előrébb tart, ezért ő az első jelenleg a középpálya jobb oldalán. Egyébként ezen a poszton nem lehet gondunk, mert ez a két játékos tökéletesen képes megoldani azt a feladatot, amelyet a csapat érdekében nekik szükséges.
– Beljebb alighanem Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián és Dárdai Pál játszik majd.
– Így van. Lipcsei Péter ugyanazért érdekes számomra, mint Urbán Flórián. Ô is karizmatikus egyénisége a magyar futballnak, nem zöldfülű, és kíváncsi vagyok, mire képes a felkészülésének ebben a szakaszában. Lisztes Krisztián képességeit aligha kell ecsetelnem, annak pedig nagyon örülök, hogy Dárdai Pál stabil tagja a Herthának. Hozhatnak oda bárkit, jöhet a csapathoz új edző, ő olyan ember és labdarúgó, hogy mindig kiverekszi magának a helyet. És ilyen futballistára a magyar válogatottnak is szüksége van.
– A középpálya bal oldala továbbra is Lőw Zsolté?
– Igen. Ô fiatal kora ellenére alapemberré vált a Cottbusban, ahol remekül is teljesít, nem lehet kétséges, hogy helye van a válogatottban is.
– Gera Zoltán kiesésével megcsappantak a választási lehetőségek a csatárposzton, ezért nem nehéz kitalálni, hogy elöl Tököli Attila és Kenesei Krisztián kezd majd.
– Ezek szerint valóban nem szolgálhatok meglepetéssel. Igen, ők kezdenek, és azt hiszem, az ősz alapján ezt nem is kell különösebben indokolnom. Kitűnő formában futballoztak, eredményesek is voltak, nagyon remélem, hogy a válogatottban is hasonló erényeket csillogtatnak most és a tavasszal is.
– A kezdőcsapatot végigbeszélve, térjünk rá néhány cserére is. Sebők Józsefet például akkor is meghívta volna, ha most nem Cipruson játszanak?
– Természetesen meghívtam volna. Ezt nem most döntöttem el, hanem akkor, amikor klubcsapata a Ferencvárossal játszott, és szerintem nagyon jól futballozott. Neki helye van a keretben.
– Talán sokakban keltett meglepetést Miriuta Vasile visszatérése, hiszen klubot váltott, és nem is igen tudunk róla sokat. Ôt a múltja miatt hívta meg, vagy valóban hosszú távon tervez vele?
– A múltja miatt senkit sem hívok meg, ilyen alapon a most vezetőként velünk tartó Mészöly Kálmánnak kellene az egyik védőnek lennie. Miriuta "Laci” a spanyolok ellen gólt lőtt, San Marino ellen néhány percet játszott csak, de gólpasszt adott, szerintem nagyon sokat tud segíteni a csapaton, ezért hívtam meg. Ô is olyan játékos, akinek kohéziós ereje van, ráadásul ne felejtsük el, hogy a szó legjobb értelmében is képes játszani a futballt, és ezért feltétlenül megérdemli a bizalmat. Az pedig magától értetődik, hogy ezt azért kaphatja meg, mert újra rendszeresen játszik a klubcsapatában.
– A presztízsen túl mi a jelentősége ennek a mérkőzésnek?
– Az, hogy felvezeti a lengyelek elleni Eb-selejtezőt. Én ugyanis már mindent ennek a szempontjai szerint mérek, azt hiszem, nem is tehetek másként. Videón már ezerszer megnéztem a lengyeleket, akik nem véletlenül jutottak ki a világbajnokságra, és tudom, mennyire veszélyesek. Az sem számít, hogy a selejtezőket rosszul kezdték, sőt, nyilván javítani akarnak, és erre először ellenünk lesz lehetőségünk. Az az igazság, hogy nekünk kell majd felnőni a feladathoz, és ehhez szükségünk lesz arra a csapatszellemre, arra a szervezettségre, amelyre csak az ilyen öszszetartásokon tehetünk szert. Természetesen meg akarjuk verni a bolgárokat, a győzelem a cél, de most mindennél fontosabb, hogy a játékosok igazi csapatot alkossanak a válogatottban, felvértezzék magukat az összetartozás élményével, másként nehéz lenne maradéktalanul felkészülni a sorsdöntő selejtezőkre, ugyanakkor bízom a játékosok szakmai hiúságában is.
– Nem tart kikiáltani a március végi két selejtezőt sorsdöntőnek? Ha, ne adj Isten, rosszul sikerülnek, akkor így megint temetői hangulat uralkodik majd a magyar futballban, holott az esélyesek továbbra sem mi vagyunk.
– Ez így igaz, de az esélyek kiegyenlítődtek. Annyira, hogy a továbbjutásra esélyesek közé beléptek a lettek, tehát nekünk nem szabad kizárólag a lengyelekre és a svédekre összpontosítani, de az említett csapatoknak velünk is számolniuk kell. Mi most többek közt azt is el akarjuk érni, hogy a médiumok, a szurkolók maradéktalanul mellénk álljanak, és ehhez remekül jönne a bolgárok elleni jó eredmény, ami hatalmas lendületet adhat a csapatnak.

A Bundesliga magyar légiósainak dicsérete

A bolgár válogatott zöme vasárnap óta készült Szófiában a szerda esti mérkőzésre. Azért csak a zöm, mert többen is Európa különböző pontjairól érkeztek Larnacába, természetesen azokról van szó, akik a hét végén még bajnoki mérkőzést játszottak a klubjukban. A bolgár küldöttség kedd délután érkezett meg Ciprusra, és ugyanott szállt meg, ahol a magyar válogatott, azaz a Hotel Golden Bayben. A játékosok azonnal a szobájukba mentek, és bár a sajtófőnökük mindenkit igyekezett hermetikusan elzárni tőlük, sikerült néhány szót beszélni Dimitar Berbatovval, a Bayer Leverkusen sztárjával. A rövid beszélgetés alatt csupán anynyit tudott elmondani, hogy a magyar válogatottból kizárólag a Bundesligában játszó labdarúgókat ismeri, szerinte Oliver Kahn után Király Gábor a német bajnokság legjobb kapusa, remek futballistának tartja Dárdai Pált és Lisztes Krisztiánt is, és tavaly a Cottbus meccseire elsősorban Miriuta Vasile miatt volt kíváncsi.
A bolgárok közül hiányzik a két legnagyobb csillag, Krasszimir Balakov, a VfB Stuttgart kulcsembere és a skót Celtic erőssége, Sztilian Petrov. Nélkülük is roppant tekintélyes azonban a szerdai ellenfél névsora, csaknem mindegyik játékosa Európa valamelyik élbajnokságában keresi a kenyerét.
A várható kezdőcsapatukban két kérdőjel van, Dimitar Berbatov kisebb sérüléssel bajlódik, így ő valószínűleg csak egy félidőt vállalhat, Georgi Peevet pedig a télen műtötték, s bár Plamen Markov szövetségi kapitány játszatni szeretné, a játékos csak szerdán mondja meg, hogy pályára léphet-e.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik